background img

Articole noi

Cretisoara (Alchemilla vulgaris)

CREŢIŞOARĂ (Alchemilla vulgaris)

Este o plantă intens folosită în Occident pentru efectele sale reglatoare hormonale, antihemoragice, astringente, cicatrizante, absorbante şi antiinfecţioase intestinale.
ACŢIUNI
INTERN: antidiareic, antihemoragic, antiseptic intestinal energic, antiseptic uterin, astringent, bactericid,
reglator hormonal (acţionează asupra gonadelor şi a corticosuprarenalelor)
EXTERN: antiseptic, astringent, cicatrizant
INDICAŢII
Intern: - diaree, diaree cronică, dizenterie, colită fermentaţie, enterocolită, hemoragii intestinale, hemoragii interne (adjuvant)- ciclu menstrual neregulat, dureros, însoţit de hemoragii puternice sau prelungite- tulburări de menopauză: bufeuri, palpitaţii, stări de iritare sau angoasă, sângerări- sterilitate feminină, prolaps uterin, tulburări de pubertate, pubertate prematură, acnee (pe fond hormonal)- mastoză, mastoză fibrochistică, chist ovarian, fibrom uterin, dezordini provocate de tratamentul cu anticoncepţionale, cancer uterin şi mamar (adjuvant)

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE

Intern:
Pulberea - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Infuzia combinată - 2 linguri de pulbere de creţişoară se lasă la înmuiat într-o cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se fierbe în încă o cană de apă 1-2 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră şi de câte ori este nevoie câte un pahar din acest ceai. Spre deosebire de ceaiul clasic, această infuzie combinată este foarte eficientă, rezultatele tratamentului cu ea fiind puternice şi rapide.
Extern: - prolaps uterin, fisuri anale - se fac băi de şezut cu infuzie combinată de creţişoară
- leucoree, candidoză - spălături cu infuzie combinată de creţişoară.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE