background img

Articole noi

Balbism

"Fetita mea are 3 ani si sufera de balbism"
(Raspuns pentru Plesa Maria - Fagaras, F. As nr. 314)
1. Se prepara din lapte urmatoarea bautura: in 1/4 l lapte se fierbe o priza (cat iei cu trei degete) de coada calului. Se pune pe foc, iar cand da in fiert se indeparteaza, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara. Acest preparat se bea dimineata. Fiert in apa, n-are nici un efect.
Laza Ana - Str. Pacii nr. 2, Bl. P1, Sc. A, Et. 1, Ap. 5, Tulcea
2. In primul rand, vreau sa felicit redactia pentru munca depusa cu suflet si daruire la intocmirea acestei reviste, care se cauta din ce in ce mai mult, care place si este pe intelesul tuturor, ajungand prin continutul ei direct la inima cititorilor. In acelasi spirit de intrajutorare umana, vreau sa-i raspund si eu d-nei Plesa Maria din Fagaras, pentru ca am trecut si eu, cu baietelul meu, prin aceeasi situatie, el avand atunci aceeasi varsta cu fetita dumneaei. Dupa cateva tratamente (bazate pe somnifere), prescrise de diferiti medici (care ameliorau pe durate scurte boala), am constatat ca ceva din corp ii declanseaza aceasta neputinta in vorbire. Citind intr-o carte despre giardia, am aflat ca odata instalata in corp, poate afecta si sistemul nervos. Imediat am facut conexiunea, si cand am mers la un alt medic pediatru, am indraznit sa-i dau eu diagnosticul, spunandu-i ca acel ceva care-i declansa boala era giardia. Medicul a ramas foarte surprins, pentru ca exact acelasi lucru a vrut sa mi-l spuna si el. Bineinteles ca mi-a dat sa-i fac analiza de coprocultura, dar eu n-am mai asteptat o luna sa aflu rezultatul (atata se astepta pe-atunci), ci i-am administrat (de la mine putere) Fasigyn - o tableta, iar peste 7 zile, alta tableta. Din acel moment, nu am mai avut niciodata probleme de balbaiala cu copilul, vorbirea i-a revenit ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Sper din tot sufletul sa se rezolve si la dv. tot asa, iar cauza sa fie aceeasi. Va doresc multa, multa sanatate, atat dv., cat si fetitei, si sa aveti parte de cat mai multe bucurii si satisfactii din partea ei.
Piloti Nicoletta Manuela - Str. B.P. Hasdeu nr. 110, Bl. L4, Sc. A, Et. 3, Ap. 7, cod 8700, O.P. 7, Constanta.
Balbism (balbaiala) -  articol Formula As


Balbismul (balbaiala) este o tulburare functionala motorie care are la baza dissinergia musculaturii care participa la actul vorbirii si al respiratiei. Frecventa tulburarii in populatia infantila este de 0,5-5%, fiind mai frecventa la baieti. Pe langa factorul psihotraumatizant, in etiopatogenia acestei tulburari sunt recunoscuti o serie de factori favorizanti (suferinta perinatala, incompatibilitate Rh, prematuritate, debilitate in sistemul extrapiramidal, epuizare, boli somatice) si predispozanti (debilitate motorie-fonatorie si trasaturi de personalitate pe model anxios, obsesiv, anancast).
Pacientul se opreste blocat in fata cuvantului (balbism tonic), repeta sacadat primele silabe (balbism clonic), depasind cu greu anumite cuvinte. Cea mai frecventa forma de balbism este cea tonico-clonica (mixta). Tulburarea de vorbire se accentueaza atunci cand copilul vorbeste in public, cand i se atrage atentia asupra defectului, cand lumina este puternica, cand vorbeste cu necunoscuti, la emotii. Este mai putin intensa cand copilul vorbeste cu persoane cunoscute, intr-o atmosfera familiala, linistita, in semiintuneric. Dispare cand canta sau recita o poezie pe care o stie foarte bine.
Pe langa tulburarea de vorbire apare si tulburarea de respiratie evidenta numai in timpul elocutiunii. Se adauga tulburarea de tonalitate, cu pronuntarea exploziva a cuvintelor. Apar miscari ample, gesturi largi, de compensare a deficitului din exprimare (sincinezii), incarcatura vegetativa intensa (transpiratii, eritem). Embolalia este adesea prezenta, embolul verbal fiind utilizat pentru anticiparea unor cuvinte mai greu de exprimat, de exemplu: “asa”, “pai da”, “deci”. In timp, se instaleaza logofobia, teama de a repeta, de a nu face fata exprimarii, evitarea raspunsului verbal, sau raspunsuri scurte, laconice, cu multe cuvinte parazite.
Copilul devine tot mai fragil emotional, se retrage, evita contactul interpersonal, devine iritabil. Scade randamentul general si se instaleaza un sindrom neurastenic (cefalee, insomnie, fatigabilitate). Evita colectivul, orientandu-se spre sah, lectura.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE