background img

Articole noi

Albastrelele (Centaurea cyanus)

ALBĂSTRELELE (Centaurea cyanus)

Denumiri populare: buruiană-mnerie, clopoţel, corcobeţică, corobăţica-albastră, dioc, droc, floare de grâu, floare- mnerie, floarea-paiului, floare-vânătă, ghioc, iarba-frigurilor, măturică, potroacă, slăvoc, tătăişă, vânătă, vineţea,
vineţele.

Cine a văzut măcar o dată într-un lan de grâu florile albăstrelelor cu siguranţă că nu ie-a putut uita - sunt măricele, cu petale fine ca o dantelă şLde culoare albastru intens; care aduce aminte de cea a cerului, fiind într-o armonie coloristică perfectă cu galbenul spicelor şi cu roşul florilor de mac. Frumuseţea paradisiacă a florilor albăstrelelor are şi un corespondent în planul eficienţei ca şi remediu, ^ele fiind un elixir pentru ochi şi vedere, cu proprietăţi decongestive, antiinflamatoare, «ntiseptice oftamice. în trecut ele erau larg utilizate şi intern, ca diuretice şi drenoare hepatice, fiind indicate în eczeme, gută, hidropizie, boli de ficat, reumatism.

În tradiţia populară: la tăieturi se puneau flori crude, fiind un leac la îndemână, în timpul secerişului.

Cu decoctul din flori se făceau spălături pentru dureri de ochi. Se credea în unele zone, că fiertura de albăstrele vindecă totdeauna ochii albaştri.
Se plămădea în vin sau bere pentru cei care nu puteau urina, iar pisată se lua ca purgativ.
Ceaiul se folosea pentru răceli şi boli de piept.
La Măguri, se făceau cu ea abureli contra frigurilor.
Se mai folosea contra bolilor de piele fiertura din rădăcini, iar ceaiul din flori contra bolilor de rinichi.
ACŢIUNI;
INTERN: antidiareic mediu-slab, diuretic slab, drenor hepatic mediu-
slab.
EXTERN: antiinfecţios general slab, antiinflamator oftalmic bun,
antiseptic oftalmic mediu, decongestiv, tonifiant al firului de păr.
INDICAŢII:
INTERN:
- diaree - se administrează sub formă de pulbere; se poate administra
şi copiilor cu rezultate bune.
-i n f ecţ i i r e n al e , hepat i t ă, e c z e m e - pulberea se ia sublingual, de 3-.4 ori pe zi. Are rol adjuvant
EXTERN:
| - blefarită, conjunctivită, cataractă în fază incipientă - macerat la rece pentru uz ocular. Se picură cu ajutorul unui tampon de vată sterilă preparatul pe pleoapă şi ochi. Pentru o acţiune mai intensă se pune o compresă cu macerat la rece pe pleoape vreme de 30-60 de minute pe zi.
- edeme pe pleoape - macerat la rece - se aplică comprese pe
pleoape, de două ori pe zi. Pentru amplificarea efectelor se pot adăuga şi flori de muşeţel şi tei.
- dureri de cap ce apar pe fondul oboselii oculare (la persoanele care lucrează la calculator sau la panouri de comandă fosforescente, care conduc autovehicule pe timp de noapte, care au fotosensibilitate) - macerat la rece pentru uz ocular. Se pun 2-3 picături în fiecare ochi după care se clipeşte rar şi cu putere pentru a crea un uşor masaj al globilor oculari.
-miopie, hiperm etropie, hem oragie con jun ctiv ală - maceratul la rece izotonizat cu sare - are rol adjuvant.
- în treţ in ereapărul ui - la spălarea pe cap, ultima clătire se face cu infuzie combinată de albăstrele.

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:

PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 12 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.

MACERATUL LA RECE - 2 linguriţe de flori uscate de albăstrele se pun într-o cană (250 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aprox. 10 ore, după care se filtrează. Se bea preparatul care rezultă astfel.

MACERATUL LA RECE PENTRU UZ OCULAR- se obţine un macerat la rece după reţeta de mai sus, cu precizarea că se foloseşte apă fiartă şi răcită, iar filtrarea se face de 2 ori, ultima oară prin vată sterilă. Se obţin aproximativ 200 ml. de extract, la care se adaugă o linguriţă rasă de sare de bucătărie, aşa încât concentraţia de sare să fie mai aproape de cea din lacrimile umane, iar aplicarea soluţiei să nu producă o usturime prea puternică.
Aplicaţiile oculare se fac cu un tampon de vată care va fi înmuiat în soluţie şi cu care se vor şterge foarte bine pleoapele şi toate regiunile afectate ale ochilor. Ulterior se poate picura cu o pipetă în fiecare ochi o cantitate de 2-3 picături (mai ales în cazurile de cataractă in fază incipientă sau de iritaţii ale sclerelor).
în cazul inflamaţiilor şi infecţiilor (blefarită, conjunctivită, orgelet - „urcior") se va pune o compresă pe ochi, ce va fi ţinută vreme de 1 oră minim.

PRECAUŢII:

Mai ales albăstrelele folosite pentru zona oculară vor fi luate din unităţile de profil avizate, care desfac plante analizate microbiologic şi chimic aşa încât să nu conţină microorganisme sau substanţe de natură să lezeze această zonă extrem de sensibilă.
în cazul infecţiilor şi leziunilor oculare gravei aplicarea preparatelor I din albăstrele se va face numai cu recomandarea medicului specialist I i Oftalmolog.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE