background img

Articole noi

Dracila sau Lemnul galben


Dracila sau Lemnul galben (Berberis vulgaris)

Descrierea speciei. Arbust inalt pana la 2-3 m, destul de raspandit prin tufisuri, in locuri pietroase, are tulpina dreapta, ghimpata. Frunzele, unele sunt alterne, ovale, scurt petiolate si cu marginea dintata, iar altele transformate in spini..
Florile sunt hermafrodite, regulate, hexamere, de culoare galbena si cu miros displacut: fructul este o baca rosie; infloreste in lunile mai si iunie.
Produsul vegetal folosit. In scopuri farmaceutice se recolteaza, in lunile aprilie si mai, scoartele de pe radacini si tulpini uscandu-se fie la soare, fie in poduri aerisite. Produsul lipsit de miros, are gust amar.
Principii active: numerosi alcaloizi, dintre care cel mai important este berberina, apoi oxiacantina si berbamina.
Actiune farmacologica: datorita berberinei produsul are proprietati coleretice, colagoge, stomahice si febrifuge, iar datorita oxiacantinei are si proprietati vasodilatatoare si hipotensive.
Intrebuintari. se foloseste ca materie prima in industria de medicamente pentru prepararea tincturii si extractului folosite in tratamentul afectiunilor biliare si obtinerea principiilor active in stare pura.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE