background img

Articole noi

Bioflavonoidele

Bioflavonoidele, denumite şi vitamina P, au proprietăţi asemănătoare vitaminelor, sunt antioxidante puternice, care reduc riscurile pentru multe afecţiuni. Le regăsim in mari cantităţi in legume, in timp ce la flori sau fructe sunt responsabile de reflectarea unei culori specifice fiecăreia. De exemplu, bioflavonoidul citron este cel care determină culoarea galbenă a lămăii. Aceste combinaţii sunt concentrate in coaja majorităţii fructelor şi legumelor, iar o cantitate mare se găseşte şi in băuturi precum ceaiul, cafeaua, vinul sau berea. Intrucăt acestea se găsesc din abundenţă in fructe, legume sau băuturi, in raţia noastră zilnică putem include circa un gram de bioflavonoide in formă naturală. Această cantitate este suficientă in cazul utilizării unei cantităţi suplimentare de vitamina C, de asemenea, cu proprietăţi antioxidante.
maceseCuloare
"Flavonoidele se găsesc, de regulă, in plante şi dau culori de la galben la albastru inchis. Orientativ, putem spune că florile, cu căt sunt mai colorate, cu atăt cuprind mai multe flavonoide. Flavonoidele reprezintă un important principiu activ şi se găsesc din belşug in coaja şi pulpa citricelor, in hrişcă, păducel, Ginkgo biloba, armurariu, troscot, piper de baltă. O categorie aparte de flavonoide, antocianozidele (care dau nuanţele roz, roşu, violet, albastru), avănd o eficienţă antioxidantă sporită, apar in florile de nalbă, albăstrele, trei fraţi pătaţi ş.a., dar mai ales in fructe de culoare inchisă: afine, coacăze negre şi struguri negri. Măceşele sunt remarcabile prin asocierea flavonoidelor cu un bogat conţinut in vitamina C şi multe alte vitamine. Pe lăngă efectul antioxidant, flavonoidele au şi efect diuretic", subliniază dr Dorin Dragoş, medic primar de medicină internă, specialist in medicină alternativă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Limo şi antioxidanţii
Din răndul suplimentelor alimentare, antioxidanţii - vitaminele A, C şi E - sunt foarte la modă şi nu intămplător efectul lor in organism este extrem de important. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi de oxigen (oxidanţii), substanţe instabile care distrug celule din organism, le dereglează funcţionarea şi favorizează apariţia bolilor. Oxidanţii sunt generaţi de reacţiile chimice normale din organism şi stă in puterea noastră să combatem acţiunea lor necruţătoare, altfel spus, oxidarea, cunsumănd fructe şi legume, surse bogate in antioxidanţi. Vitamina C sau acidul ascorbic este un puternic antioxidant din care organismul, din păcate, nu-şi poate face depozite. De aceea nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie, doza zilnică recomandată fiind de 60 mg. Pentru ca oxidanţii să nu-ţi dea bătăi de cap, Biborţeni a lansat Limo, o limonadă gata preparată cu apă minerală decarbogazificată parţial, suc şi pulpă de lămăie. Disponibilă in variantele de 0,5 şi 1,5 litri, Limo abundă in vitamina C, nu conţine coloranţi şi are termen de valabilitate de trei zile din momentul deschiderii sticlei. Cu Limo e plăcut să neutralizezi radicalii liberi. In sala de sport, pe terenul de tenis sau in pauza de masă, limonada te improspătează, iţi dă energie şi poftă de viaţă.

PRECAUŢIE. Formele de bioflavonoid care in mod natural se intălnesc in coaja fructelor şi legumelor nu sunt periculoase. Dacă doriţi să consumaţi cantităţi suplimentare, care se comercializează prin intermediul farmaciilor, trebuie să consultaţi medicul. Cel mai bine este să consumaţi bioflavonoidele in forma lor naturală, nu sub formă de suplimente produse industrial.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE