background img

Articole noi

Macesul

Se folosesc fructele false (bacele), florile, frunzele. Macesele comune se cueg in septembrie-octombrie, la inceputul coacerii, cand bacele sunt rosii portocalii. Foarte bogate in vitamina C (depasind mult lamaile, portocalele, spanacul, patrunjelul sau CATINA ALBA).

100 G PULPA-PARTEA COMESTIBILA A MACESULUI DE MUNTE-CONTINE 11000 MG VITAMINA C.

Se va evita uscarea maceselor intregi la soare, in camere umbrite.
Macesele culese manual, spalate in multe ape, trebuie uscate rapid si complet in cuptor la temperaturi medii de 90 grade. Se vor pastra evitand contactul cu vase metalice neemailate sau din cupru. Se pot congela spalate si zdrobite.
1. UZ INTERN
1. 1. DECOCTUL: 2 linguri de fructe uscate si sfaramate puse de la inceput in 0,5 l apa si fierte timp de 5-10 minute. se pastreaza la cald in termos timp de 3 ore peste zi/noapte.
Utilizarea decoctului : 2-3 cani de ceai cald/rece, indulcit cu miere/ neindulcit pentru : ulcer gastric, si ulcer duodenal, constipatie, colite, enterocolite cronice, boli de ficat, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, inflamatii ale rinichilor si cailor urinare, litiaza renala, dischinezii si calculoze biliare, colecistite cronice, cardiopatie ischemica si angina pectorala, insuficienta cardiaca cu edem, tulburari de circulatie periferica, arterita, nefrita, rinita, febra tifoida, bronsita acuta, gripa, laringita, hipovitaminoze C, hipermenoree, anemie, convalescenta, alcoolism, tonic cardiac.
1. 2. LITIAZA RENALA:1 lingurite de pulbere din pulpa de macese uscate si o 1/2 pahar de vin alb, macerate 12 h, amestecat si baut inainte de culcare.
1.3. HIPERMENOREEA: de 3 ori/zi cate 20 picaturi de Tinctura de macese in ultima decada a ciclului.
1.4. HIPOVITAMINOZE: se beau zilnic cate 2 cesti de ceai de macese preparat dintr-o lingura de pulpa de fructe la o cana de apa.
1. 5. VERMIFUG(TENIAZA): amestec 2 parti pulpa de macese uscate si pulverizate si o parte miere de albine- se iau zilnic 2-3 lingurite pe stomacul gol-dimineata.
2. PREPARATE IN GOSPODARIE
- 1 Kg de pulpa de macese fara perisori si samburi si 4 kg de miere. Se pun in borcan de sticla pentru 6 saptamani. Apoi pulpele macerate se scot intr-un borcan mai mic si peste ele se toarna miere din care au stat.
- Bautura racoritoare: 100 g maces spalate, zdrobite, la 1 l apa rece, se macereaza 12 h, se adauga 100 g de zahar, se strecaoara /se pastreaza la rece/3 cani pe zi.
-Cidrul:se pun la fermentat, in 10 litri de apa, 500-600 g pulpe de macese, 2,8 kg de zahar, doua lamaii rase si 30 -40 g drojdie. Amestecul se tine la temoperatura camerei, 4-6 saptamani, intr-un borcan, neetans acoperit cu celofan. in primele 2 saptamani se amesteca la fiecare 2 zile. La incheierea fermentarii se trage la sticle cu furtunul .. se beau zilnic 2 pahare numai de catre adulti.




0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE