background img

Articole noi

Catarul de ochi


Catarul de ochi

Un medic militar celebru mi-a zis acum vreo 35 de .ani: Catarul sau guturaiul e un rău, din care se pot dezvolta tot felul de boli, ca frigurile, tifosul oftica etc. De aceea trebuie ca omul să-şi întărească trupul, ca nu se poată lega de el guturaiul prin ceală. Cine are un guturai, nu se lase până nu-l vindecă pe deplin.
A fi orb este una din cele mai mari nefericiri. Avem numai doi ochi. Este o pierdere ireparabilă, dacă pierdem unul din ei. De aceea să-i păzim bine. Dureri de ochi au adeseori şi copiii, mai ales la şcoală. O mulţime de oameni suferă de ochi.
Cele mai multe boli provin din corp. La oamenii sănătoşi se elimi toate sucurile de  prisos  din  corp prin transpiraţie,  respiraţie  etc.  E minunată  operaţia acestei maşini miraculoase, Altfel stau însă IucruriIe, nd omul e bolnav. Lichidele pe care corpul slab nu le mai poate elimina, se îngrămădesc în corp, în cap etc. Ce se adu în cap, tinde iasă mai mult prin ochi. Aceste  lichide, însă sunt iuţi, caustice: iar ochiul e prea delicat şi de aceea simţim usturimi. Da ieşirea sucurilor iuţi este împiedicată, ochii se inflamează; adeseori se roşesc ca sângele şi ochii slăbiţi nu pot suferi lumina.
Vindecarea e cu putinţă numai dacă lichidul se elimină cât mai repede.
Unii bolnavi de ochi mai nu mai văd, sau numai ca prin ceaţă, alţii cred le zbârnâie musculiţe pe dinaintea ochilor, alţii văd altceva. Toate aceste rele izvorăsc din  aceeaşi  sorginte  veninoasă,  din  aceeaşi  materie  otvitoare.   înlăturăm această materie, întărim ochiul, şi va fi vindecat. Iată un exemplu: .
Fetiţa Antonia, de 5 ani, era pali la faţă şi umflată, se vedea nu era sănătoasă. Copila avea ochii inflamaţi şi nu putea suporta lumina. N-avea nici poftă de mâncare. Noaptea nu dormea bine, şi plângea.
Ce ar fi de făcut?
În fiecare zi copila fie înfăşurată de la subsuori în jos. Mai întâi tura se înmoaie în apă căldicică, în care au fiert paie de ovăz. Peste pătura u se înfăşoară o pătură uscată groasă şi copila se culcă, şi va adormi. Va fi lăsată astfel până se deşteaptă. În tot cazul să stea înfăşurată un ceas. Acest procedeu ţine o săptămână.
În a doua săptămână să i se facă o baie cal cu paie de ovăz în care să stea
15-20 minute, după care se toarne peste corp a nu de tot rece, şi se îmbrace repede, pentru ca să nu răcească.
Această udare cu apă rece, după o baie caldă, e importantă şi la copii. Materiile morbide se dizol şi se elimină din corp: udarea rece întăreşte şi închide porii.
La început copilul va plânge, ca toţi copiii, dar se va deprinde în teva zile. Baia se repete a doua sau a treia zi. Copilul se va simţi tot mai bine, mai sătos; ochii vor deveni mai curaţi.
În acelaşi timp mama îngrijită poate întrebuinţa şi următorul mijloc pentru ochi; să ia o bucată  de piat acră, cât două boabe de porumb; o topească într-o jumătate oca de apă si să spele ochii în fiecare zi de trei patru ori.
Nici după ce copilul s-a făcut sănătos, mama nu înceteze de a spăla şi îngriji copilul după cum s-a prescris mai sus, dar nu aşa des.
Dacă pacientul n-ar avea cinci ani, ci numai cinci săptămani, mama nu trebuie să se sperie, ci să-i aplice înfăşurarea şi baia prescrisă.

iatul Anton, în etate de patru ani, e scrofulos, are bube pe cap; nici gura, nici ochii nu-i sunt săti. Copilul nu moare, dar suferă.
Înainte  de  culcare,  mama   îmbrace  copilul  în  fiecare  zi  într-o  maşă înmuiată în apă cu sare. Apoi culce copilul şi să-l înfăşoare bine în plapumă. În săptămâna a doua facă aceasta, tot a doua zi; în săptămâna a treia, tot a treia zi, şi aşa mai departe. Totodată să dea copilului, în mâncare sau băutură, ină de cretă cât ia pe vârful cuţitului, în fiecare zi, şi băiatul se  va face sătos, spre bucuria părinţilor.
Berta merge la şcoală, dar nu arată bine la faţă, adeseori o dor ochii şi nu poate citi. Ochii îi sunt roşii. Timp de zece zile mama îmbrace copila de şase ori în cămaşă udă, şi dacă acest remediu nu va fi suficient, să-i facă băi calde ca de 24 grade; în apă se pot pune şi ramuri de  brad; după fiecare baie copila fie iute spălată cu a rece. Ochii se spele în fiecare zi de trei ori cu apă caldă. Aceasta vindecă şi întăreşte ochii.
George, un băiat de 9 ani, suferea de ochi. Nu mai putea citi, nu cuntea bine pe oameni, era pe jumătate orb. Părinţii cheltuiseră deja 500 de franci cu ochii băiatului. Nici doctorul, nici farmacia n-au folosit la nimic. Ochii erau bolnavi, dar tot aşa de bolnav era şi copilul întreg; inile şi picioarele îi erau totdeauna reci; lipsă de poftă de mâncare, corpul slăbit. Nu numai  ochii,  ci iatul întreg era prădit. Umbla cu ochelari albaştri şi trebuia fie condus de cineva.
În patru luni George s-a făcut bine de tot, atât la corp, cât şi la ochi. Băiatul a trebuit să facă două băi calde pe săptămână. De patru ori pe săptămână l-am pus să îmbrace o cămaşă, înmuiată în apă, în care am pus puţină sare. Rămânea înfăşurat un ceas sau un ceas şi jumătate. Totodată l-am făcut umble adeseori desculţ prin iar udă  sau  prin  ploaie.  După  patru  săptămâni  George   făcea  3-4  băi  pe săptămână, în apă caldă, numai de 15 grade, în care nu sta decât un minut; apoi făcea totdeauna mişcare. În fiecare zi băiatul îşi sla ochii cu apă, în care se topise puţin piat acra. Corpul băiatului devenea tot mai sănătos şi ochii de asemenea, încât în cele din urmă, erau bunişori şi limpezi, ca şi cum n-ar fi suferit niciodată.
Cristina în etate de 21 de ani arată foarte bine la faţă; dar necontenit se plânge de ochi. Are prea mult sânge la cap, prea puţin sânge la picioare şi de aceea picioarele îi sunt reci.
Pacienta, face tot a doua zi o baie de picioare lduţă, punând în a cenuşă şi sare. Aceasta îi atrage sângele de la cap în jos . De trei ori pe săptămână stă în apă nă sub braţe (semi-baie) o jumătate de minut. La lucru se descalţă. Sângele nu se mai urcă la cap şi durerea de ochi dispare.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE