Un aspect important al nutritiei il reprezinta nutrientii pe care ii asimilam zilnic.
Nutrientii constau in diferite substante chimice din mancare care compun dieta zilnica a fiecarei persoane. Multi nutrienti sunt esentiali pentru viata, o cantitate adegvata de nutrienti in alimentatie este necesara pentru a ne procura energie, a ne construi si a ne mentine organele si pentru diversele procese metabolice.
Oamenii depind de nutrientii din corpul lor deoarece corpul uman nu poate produce multi dintre acesti nutrienti.
Cele trei functii ale nutrientilor sunt :
- Procurarea energiei din: carbohidrati, proteine, lipide (grasimi si uleiuri)
- Favorizeaza cresterea si dezvoltarea prin: proteine, lipide, vitamine, minerale si apa.
- Regleaza functiile organismului prin: proteine, lipide, vitamine, minerale si apa.
Carbohidrati. Acestia reprezinta principala sursa de enrgie din corp. Carbohidrati sunt compusi in mare parte din urmatoarele elemente carbon, hidrogen si oxigen.
Carbohidrati se impart in trei categorii.
Carbohidrantii simpli care se regasesc in lapte fructe si zaharul de masa.
Carbohidrati complecsi, acesti nu au gust dulce regasindu-se in cartofi, fasole si alte legume.
Fibrele alimentare le regasim in fructe, legume si cereale integrale.
Proteinele. Acestea sunt compuse din elementele carbon, oxigen, hidrogen si nitrogen. Proteinele sunt formate prin impreunarea diferitelor combinatii a celor mai comuni douazeci amino acizi care se gasesc in hrana. Dintre acestia zece sunt esentiali pentru sintetizarea proteinelor.
Proteinele se gasesc in diferite surse de hrana. Proteine de la animale din carne, pasari, lapte, peste. Proteinele din plante care se regasesc in grau, porumb, orez si fasole.
Lipidele. Acestea constau in grasimi si uleiuri, fiind molecule flexibile compuse din carbon, hidrogen si oxigen. Numarul scazut de molecule de oxigen face lipidele insolubile in apa, dar solubile in anumiti solventi organici.
Exista doua tipuri de grasimi: saturate si nesaturate. Diferenta dintre acestea este ca grasimile saturate sunt cel mai important factor care poate creste nivelul colesterolului. Un nivel crescut al colesterolului poate cauza boli ale inimii.
Vitaminele. Sunt compusi chimici necesari dezvoltarii si metabolismului. Exista treisprezece vitamine, care se impart in doua grupe: patru vitamine solubile in grasime (vitamina A, D,E si K) si noua vitamine solubile in apa (vitaminele B si vitamina C).
Mineralele. Acestea sunt diferite de ceilalti nutrienti, fiind compusi anorganici (carbohidrati, proteinele, lipidele si vitaminele sunt compusi organici). Mineralele se impart in doua clase: macrominerale si microminerale. Macromineralele le includ pe acelea care sunt necesare in cantitati mari (de la miligram la gram) aici intrand calciul, magneziul si fosforul. Micromineralele sunt acelea care sunt necesare intr-o cantitate mica in organism, aici fiind incluse: cuprul, cromul si seleniul.
Apa. Face parte din ultima clasa de nutrienti. Apa are multe functii in corpul uman. Exista multe surse de apa in afara celei de la robinet si a apei imbuteliate. Unele alimente contin o cantitate mare de apa incluzand multe fructe si legume. Insa apa din hrana nu este suficienta pentru organism, din acest motiv este recomandat sa bem 8 pahare de apa pe zi pentru a mentine stocul necesar.
0 comments :
Trimiteți un comentariu