Alimente salvatoare
·
despre sanatate
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Alimente salvatoare
Alimente salvatoare
Ce poate fi mai de dorit decat sa te simti bine? Raspunsul e simplu: sa te simti formidabil. Vestea buna: consumarea – sau evitarea – anumitor alimente poate elimina pentru totdeauna mici neplaceri precum durerile menstruale sau ulceratiile bucale.
Balonari
Nu ai mancat prea multe prajituri cu ciocolata, dar te simti totusi balonata dupa cina; in plus, ar trebui sa te abtii de la acea „sanatoasa“ salata de fructe.
Consumarea fructelor la sfarsitul unei mese poate provoca o senzatie neplacuta de balonare – sustin specialistii in nutritie. Atunci cand la o masa se consuma numai fructe, ele sunt metabolizate foarte rapid si digerate in numai 20 de minute. Dar consumate la sfarsitul mesei, ele se „asaza“ deasupra celorlalte alimente (care de regula sunt digerate mai greu), si incep sa fermenteze inainte de a fi digerate, ceea ce face ca abdomenul sa se „umfle“.
SOLUTIA
Mananca multe fructe, insa nu ca desert, la sfarsitul unei mese. Consuma, in schimb, fructe la micul dejun (la ora 10), in cursul diminetii sau ca gustare de dupa-amiaza, fructele constituind o excelenta sursa de energie.
Ulceratii bucale
Prezenta acestor mici puncte dureroase de pe limba si gingii poate fi datorata alimentatiei (alimentele acide, precum rosiile, citricele sau ananasul, care irita mucoasa bucala) – sau, dimpotriva, carentelor de alimentatie. Una dintre cele mai frecvente cauze ale ulceratiilor gurii o constituie lipsa vitaminelor B, indeosebi B6 si B12, a acidului folic, dar si a fierului sau a vitaminei A.
SOLUTIA
Se recomanda consumarea de fructe uscate, adaugate in „musli“ (ca sursa suplimentara de fier) si a germenilor de grau (pentru vitaminele din complexul B). Mananca, de asemenea, mai multe fructe si legume de culoare galbena sau verde inchis (contin acid folic si betacaroten, pe care metabolismul le transforma in vitamina A).
Urticarie
Daca ai senzatia de mancarime si pielea este inflamata, nu da vina automat pe crema folosita, ci pe ce ai consumat la masa de pranz. Alimente precum scoicile, graul sau alunele pot deseori declansa alergii. Daca esti alergica la latex, ai un motiv in plus sa fii atenta la ceea ce mananci. La persoanele care au alergie la acest tip de cauciuc pot aparea reactii nedorite la nivelul epidermei, daca mananca banane, cartofi, rosii, avocado, castane sau kiwi – toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic.
SOLUTIA
Din pacate, nu exista, practic, nici un aliment care sa poata fi considerat absolut sigur pentru cei cu alergii; pur si simplu va trebui sa eviti orice aliment suspect de a declansa alergia.
Rinita alergica
Studiile releva ca unul din sase oameni care au alergie la polen prezinta simptome asemanatoare – dupa consumarea anumitor fructe, legume si seminte – cu cele provocate de alergia declansata de fan. Semintele de floarea-soarelui si pepenele galben sunt cei mai probabili factori declansatori. Specialistii considera, de asemenea, ca unele alimente contin compusi asemanatori celor care se gasesc in polen sau in microorganismele din praful din casa.
SOLUTIA
Evita, pe cat posibil, aceste alimente, dar, in acelasi timp, mananca mai multe fructe, precum coacaze negre sau kiwi, care au cantitati mari de vitamina C (cu proprietati antihistaminice care pot reduce simptomele alergiei).
Constipatie
Daca ti-ai marit „cota“ zilnica de fibre alimentare consumand hrana bogata in asa ceva (cereale, de pilda), cu foarte mult lapte semidegresat, e posibil ca efectul sa fie mai degraba unul negativ. Abuzul de produse lactate poate bloca si el sistemul digestiv.
SOLUTIA
Este preferabil sa consumi alimente cu soia si sa mananci mai mult orez, fasole uscata, paine integrala, fructe proaspete si legume. Bea mai multe lichide: incearca sa ajungi pana la opt pahare de apa zilnic. Iaurtul (consumat cu masura) te poate ajuta si el; culturile bacteriene pe care le contine contribuie la restabilirea echilibrului intestinal natural, atenuand deranjamentele stomacale.
Durerile menstruale
Grasimile animale pot stimula secretia de acid arahidonic, consecinta directa fiind cresterea nivelului de substante chimice care pot provoca durerile menstruale. O alimentatie deficitara in calciu si magneziu poate fi si ea o cauza a durerilor. Prezenta acestor minerale ajuta muschii sa se relaxeze, reducand astfel intensitatea durerilor.
SOLUTIA
Pentru a mari aportul de calciu – fara ca cel de grasimi animale sa creasca prea mult – evita produsele lactate cu un continut mare de grasimi si alege-le pe cele degresate. Sau, si mai bine, mareste consumul de germeni de grau, legume verzi, untura de peste, nuci si seminte.
Respiratia urat mirositoare
Stii, probabil, care sunt cele mai frecvente cauze: usturoiul, ceapa si cafeaua, insa si produsele lactate cu un continut bogat in grasimi (de exemplu smantana) pot produce acest efect. Ele contin compusi care patrund in sistemul sangvin si pe care, oricat de putin ne-am dori-o, ii expiram in mediul inconjurator datorita circulatiei la nivel pulmonar. Alimentele bogate in glucide pot avea si ele acest efect neplacut. Acestea se „lipesc“ de dinti si, dupa cateva ore, fac ca respiratia sa devina urat mirositoare, ducand si la formarea placii dentare si a culturilor bacteriene in gura.
SOLUTIA
Consuma fructe intre mese si incearca sa freci cu periuta de dinti baza limbii – locul in care se acumuleaza, frecvent, „sursele“ mirosurilor neplacute. Iti poti mentine respiratia proaspata mestecand patrunjel, menta, cuisoare sau seminte de anason.
Ce poate fi mai de dorit decat sa te simti bine? Raspunsul e simplu: sa te simti formidabil. Vestea buna: consumarea – sau evitarea – anumitor alimente poate elimina pentru totdeauna mici neplaceri precum durerile menstruale sau ulceratiile bucale.
Balonari
Nu ai mancat prea multe prajituri cu ciocolata, dar te simti totusi balonata dupa cina; in plus, ar trebui sa te abtii de la acea „sanatoasa“ salata de fructe.
Consumarea fructelor la sfarsitul unei mese poate provoca o senzatie neplacuta de balonare – sustin specialistii in nutritie. Atunci cand la o masa se consuma numai fructe, ele sunt metabolizate foarte rapid si digerate in numai 20 de minute. Dar consumate la sfarsitul mesei, ele se „asaza“ deasupra celorlalte alimente (care de regula sunt digerate mai greu), si incep sa fermenteze inainte de a fi digerate, ceea ce face ca abdomenul sa se „umfle“.
SOLUTIA
Mananca multe fructe, insa nu ca desert, la sfarsitul unei mese. Consuma, in schimb, fructe la micul dejun (la ora 10), in cursul diminetii sau ca gustare de dupa-amiaza, fructele constituind o excelenta sursa de energie.
Ulceratii bucale
Prezenta acestor mici puncte dureroase de pe limba si gingii poate fi datorata alimentatiei (alimentele acide, precum rosiile, citricele sau ananasul, care irita mucoasa bucala) – sau, dimpotriva, carentelor de alimentatie. Una dintre cele mai frecvente cauze ale ulceratiilor gurii o constituie lipsa vitaminelor B, indeosebi B6 si B12, a acidului folic, dar si a fierului sau a vitaminei A.
SOLUTIA
Se recomanda consumarea de fructe uscate, adaugate in „musli“ (ca sursa suplimentara de fier) si a germenilor de grau (pentru vitaminele din complexul B). Mananca, de asemenea, mai multe fructe si legume de culoare galbena sau verde inchis (contin acid folic si betacaroten, pe care metabolismul le transforma in vitamina A).
Urticarie
Daca ai senzatia de mancarime si pielea este inflamata, nu da vina automat pe crema folosita, ci pe ce ai consumat la masa de pranz. Alimente precum scoicile, graul sau alunele pot deseori declansa alergii. Daca esti alergica la latex, ai un motiv in plus sa fii atenta la ceea ce mananci. La persoanele care au alergie la acest tip de cauciuc pot aparea reactii nedorite la nivelul epidermei, daca mananca banane, cartofi, rosii, avocado, castane sau kiwi – toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic.
SOLUTIA
Din pacate, nu exista, practic, nici un aliment care sa poata fi considerat absolut sigur pentru cei cu alergii; pur si simplu va trebui sa eviti orice aliment suspect de a declansa alergia.
Rinita alergica
Studiile releva ca unul din sase oameni care au alergie la polen prezinta simptome asemanatoare – dupa consumarea anumitor fructe, legume si seminte – cu cele provocate de alergia declansata de fan. Semintele de floarea-soarelui si pepenele galben sunt cei mai probabili factori declansatori. Specialistii considera, de asemenea, ca unele alimente contin compusi asemanatori celor care se gasesc in polen sau in microorganismele din praful din casa.
SOLUTIA
Evita, pe cat posibil, aceste alimente, dar, in acelasi timp, mananca mai multe fructe, precum coacaze negre sau kiwi, care au cantitati mari de vitamina C (cu proprietati antihistaminice care pot reduce simptomele alergiei).
Constipatie
Daca ti-ai marit „cota“ zilnica de fibre alimentare consumand hrana bogata in asa ceva (cereale, de pilda), cu foarte mult lapte semidegresat, e posibil ca efectul sa fie mai degraba unul negativ. Abuzul de produse lactate poate bloca si el sistemul digestiv.
SOLUTIA
Este preferabil sa consumi alimente cu soia si sa mananci mai mult orez, fasole uscata, paine integrala, fructe proaspete si legume. Bea mai multe lichide: incearca sa ajungi pana la opt pahare de apa zilnic. Iaurtul (consumat cu masura) te poate ajuta si el; culturile bacteriene pe care le contine contribuie la restabilirea echilibrului intestinal natural, atenuand deranjamentele stomacale.
Durerile menstruale
Grasimile animale pot stimula secretia de acid arahidonic, consecinta directa fiind cresterea nivelului de substante chimice care pot provoca durerile menstruale. O alimentatie deficitara in calciu si magneziu poate fi si ea o cauza a durerilor. Prezenta acestor minerale ajuta muschii sa se relaxeze, reducand astfel intensitatea durerilor.
SOLUTIA
Pentru a mari aportul de calciu – fara ca cel de grasimi animale sa creasca prea mult – evita produsele lactate cu un continut mare de grasimi si alege-le pe cele degresate. Sau, si mai bine, mareste consumul de germeni de grau, legume verzi, untura de peste, nuci si seminte.
Respiratia urat mirositoare
Stii, probabil, care sunt cele mai frecvente cauze: usturoiul, ceapa si cafeaua, insa si produsele lactate cu un continut bogat in grasimi (de exemplu smantana) pot produce acest efect. Ele contin compusi care patrund in sistemul sangvin si pe care, oricat de putin ne-am dori-o, ii expiram in mediul inconjurator datorita circulatiei la nivel pulmonar. Alimentele bogate in glucide pot avea si ele acest efect neplacut. Acestea se „lipesc“ de dinti si, dupa cateva ore, fac ca respiratia sa devina urat mirositoare, ducand si la formarea placii dentare si a culturilor bacteriene in gura.
SOLUTIA
Consuma fructe intre mese si incearca sa freci cu periuta de dinti baza limbii – locul in care se acumuleaza, frecvent, „sursele“ mirosurilor neplacute. Iti poti mentine respiratia proaspata mestecand patrunjel, menta, cuisoare sau seminte de anason.
0 comments :
Trimiteți un comentariu