background img

Articole noi

Despre memoria copiilor

Despre memoria copiilor

Pana acum cativa ani, oamenii de stiinta si cercetatorii credeau ca copii nu poseda deprinderea de a memora inainte de varsta de opt sau noua luni. Parintii au sustinut contrariul o buna perioada de timp. Aceste mituri au fost combatute mult timp, pana de curand cand au fost publicate rezultatele unor studii fascinante.






Rezultatele cercetarilor recente cu privire la memoria bebelusilor sunt cu adevarat foarte interesante atat pentru oamenii de stiinta cat si pentru parinti. Potrivit unui articol publicat in "American Baby Magazine", in februarie 2000, intitulat "Memorie completa", memoria pe termen lung a bebelusilor poate fi definita astfel: la bebelusii de pana la 6 saptamani - pe o perioada de 24 ore si creste la 4 luni pentru copiii cu varsta de 16 luni. Este fascinant deoarece asta dovedeste ca bebelusii au o memorie specifica.
A-i stabili o rutina zilnica este o buna modalitate pentru dezvoltarea memoriei. Aceasta ii da posibilitatea sa prevada ceea ce urmeaza, asigurandu-I astfel confort si sanatate. Repetarea ritualului de joaca il va ajuta pe copil sa-si aminteasca cum sa se joace cu o anumita jucarie, sa capete indemanare si sa se adapteze la mediul inconjurator.
Este usor pentru bebelusul tau sa-si aminteasca despre o noua indemanare capatata, daca o repeta de cateva ori pe perioade scurte de timp, mai mult decat daca s-ar juca in reprize lungi de timp. " Sa presupunem ca timpul total de joaca ar fi 18 minute. Daca imparti 18 minute de joaca la 3 zile in loc de doua, bebelusul isi va aminti ceea ce a invatat in aceasta perioada, timp de doua saptamani", sustine Carolyn Rovee, profesor la Universitatea Rutgers. Joaca-te cu copilul tau in reprize scurte!
Contextul este foarte important pentru ca bebelusul tau sa capete indemanare. El va recunoaste ambianta, un cantec sau un joc anume folosind memoria sa pe termen scurt daca nimic din context nu se schimba. Schimba unul din aspecte si bebelusul nu va recunoaste nimic nici macar a doua zi. Adultii inteleg cu greutate acest lucru deoarece, pentru ei, este insignifiant. Vei observa ca daca vei schimba ceva din accesoriile patutului copilului tau, jucariile cu care se joaca sau cantecelul pe care i-l canti, el va reactiona imediat la acest nou stimul (nu neaparat va avea o reactie negativa).
Memoria pe termen scurt a bebelusului pare sa ne indice perioada de viata intrauterina, faza de feotus din dezvoltarea sa. In saptamana a 14 -a, un feotus isi poate aminti un stimul 10 minute mai tarziu si chiar mai mult decat atat, si-l poate aminti chiar si 24 de ore. Studii similare au fost facute pentru a descoperi mai multe indicii. Aceste studii sunt disponibile in reviste medicale si alte ziare de profil.
Cateva variabile contribuie la dezvoltarea memoriei copilului tau. In special, o alimentatie corespunzatoare in primele optsprezece luni de viata este cruciala pentru dezvoltarea memoriei pe termen lung, sustin cercetatorii Scolii de Medicina a Universitatii din California. "Concluzia autorilor este urmatoarea: suplimentele nutritionale din primele optsprezece luni de viata ale copilului pot aduce mari beneficii dezvoltarii memoriei acestuia" - articol din decembrie 1997, American Journal of Clinical Nutrition.
In conformitate cu unele studii realizate de cercetatori ai Universitatii din Iowa, "unii copii diagnosticati cu Deficit de atentie si hiperactivitate (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)), de asemenea au probleme de memorare si de aceea evaluarea lor va trebui sa fie separata de tratamentul propriu-zis". Abilitatea in a face diferenta intre dificultatile de invatare (retard de memorie) ca rezultat al neatentiei sau defectelor de memorie si tratarea ambelor situatii este critica. Daca esti ingrijorata in legatura cu capacitatea de memorare a copilului tau, fa-I testele de memorie corespunzatoare. Discuta cu pediatrul despre aceasta problema. Tine minte, un copil cu dificultati de invatare va avea si dificultati in a memora.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE