background img

Articole noi

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri

Haideti sa recunoastem: in primul an de viata al copilului, am petrecut multe nopti in acelasi pat cu el. Bineinteles, e mai comod si ni se pare ca este chiar mai frumos. Alaptarea e mai comoda si ni se pare ca suntem mai aproape de mica minune. Dar, oricit de frumos ni se pare, iata, cercetari recente efectuate in USA, aduc in lumina faptul ca dormitul in acelasi pat cu bebelusul prezinta o serie de riscuri majore.


Ce spune studiul
Intr-un sondaj efectuat in S.U.A de FSID (Fundatia pentru studiul mortii subite) privind dormitul bebelusilor cu parintii se arata ca:
• 34 % dintre parinti au dormit in pat cu copilul lor la un moment dat,
• 38 % dintre cei care au dormit cu copilul lor sunt fumatori,
• 28 % dintre acestia din urma cred ca nu este daunator sa doarma in acelasi pat cu bebelusul
atata timp cat nu fumeaza acolo,
• 17% dintre parinti au parerea gresita ca a dormi cu copilul pe canapea sau fotoliu nu dauneaza copilului.
In urma unor cercetari, parintii sunt sfatuiti sa nu doarma cu copilul lor in acelasi pat, aceasta crescand riscul mortii subite in randul sugarilor.
Din sondajul efectuat de FSID,rezulta ca o treime din cei 428 de parinti chestionati dorm in acelasi pat cu copilul lor. In urma acestui sondaj se va incepe o campanie in care se va accentua faptul ca impartirea patului cu bebelusul creste riscul mortii subite, mai ales atunci cand parintii sunt fumatori.
FSID arata ca cel mai in siguranta loc pentru somnul bebelusului este un patut alaturi de parinti. Chiar in acesti camera! E nevoie de aceasta masura de siguranta mai ales la copiii in varsta de mai putin de 6 luni.
Tot din acest sondaj rezulta ca 95 % din parintii chestionati cunosteau faptul ca nu este indicat ca parintii sa fumeze in pat atunci cand dorm cu copilul, dar 22 % dintre acestia cred ca bebelusul lor este in siguranta atata timp cat parintii nu fumeaza in pat.
De fapt nu are importanta unde si cand fumeaza parintii -atata timp cat un fumator imparte patul cu bebelusul sau ,aceasta creste riscul mortii subite in randul sugarilor.
Specialistii explica acest lucru prin aceea ca bebelusii nascuti din parinti fumatori au de obicei o greutate mai mica la nastere si de multe ori au probleme respiratorii,astfel incat ei sunt mai vulnerabili fata de copiii nascuti cu o greutate normala si din parinti nefumatori.
Campania de informare
In Statele Unite s-a inceput o campanie de informare corecta a parintilor asupra acestei probleme prin distribuirea de ghiduri si postere informative prin intermediul cadrelor medicale.
Joyce Epstein, director FSID afirma ca rezultatele sondajului sunt ingrijoratoare. "Atunci cand in fiecare saptamana 7 sugari mor in acest fel, cea mai mare proportie existand in randul sugarilor care dorm cu parintii si in special cand acestia sunt fumatori,nu putem ramane impasibili."afirma Joyce Epstein.
Claire Jolly este un cadru medical al carei copil a decedat subit in 1997. Ea spune ca nu este nici o problema sa-ti alaptezi copilul in pat, dar daca esti fumatoare este indicat sa-ti protejezi bebelusul culcandu-l in patutul lui.
Rosemary Dodds de la National Childbirth Trust spune ca este corect sa fie luate in considerare temerile privind cresterea riscului de moarte subita la sugarii care dorm in acelasi pat cu parintii fumatori,desi afirma in acelasi timp ca:
"Nu este inca foarte clar daca dormitul in acelasi pat cu bebelusul este riscant si daca nu esti fumator sau exista alti factori de risc."
"S-a observat si ca mamele care isi alapteaza copilul si dorm cu el in pat alapteaza pentru mai mult timp.Ne temem ca daca vom sfatui mamele sa nu mai doarma cu bebelusii lor, aceasta va duce la scaderea perioadei de alaptare"
Andrew Radford din cadrul UNICEF UK Baby Friendly Initiative afirma ca nu ar fi realist sa fie interzis dormitul cu bebelusul tuturor mamelor.
"Mamele au dreptul la o informare corecta asupra atat a riscurilor cat si a beneficiilor in urma dormitului in pat cu bebelusul, a riscului de accidente si modului de prevenire a acestora, astfel incat alegerea lor sa fie in deplina cunostinta."
In vederea scaderii riscului de moarte subita,cercetatorii ne sfatuiesc:
• nu permiteti fumatul in camera copilului si in prezenta acestuia
• culcati bebelusul pe spate
• aveti grija sa nu se supraincalzeasca
• nu acoperiti capul copilului (caciulite,bonete etc)
• daca bebelusul da semne de boala, consultati imediat medicul pediatru
• nu dormiti cu bebelusul daca fumati, consumati/ati consumat alcool,
• sunteti sub medicatie sau foarte obositi.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE