background img

Articole noi

ALUPENT, aerosol presurizat dozat (MDI) comprimate

Nume: ALUPENT, aerosol presurizat dozat (MDI) comprimate
Producator: Boehringer Ingelheim

Forma de prezentare: Flacon de 15 ml cu 300 pufuri a 0,75 mg orciprenalina sulfat/puf. Comprimate a 20 mg orciprenalina sulfat.

Actiune terapeutica: Alupent este un produs simpatomimetic beta-adrenergic neselectiv, cu efect predominant asupra receptorilor beta2-adrenergici, deci bronhodilatator. Actionand insa si pe receptorii beta1-adrenergici, stimuleaza toate functiile cardiace. Alupent este un bronhodilatator care reduce bronhospasmul reversibil sau numai partial reversibil, asociat unor afectiuni respiratorii obstructive cronice: astm bronsic, BPOC, bronsita obstructiva cronica, ameliorand simptomatologia respiratorie asociata bronhospasmului. In cazul administrarii pe cale inhalatorie, efectul se instaleaza aproape imediat dupa inhalare, se mentine la nivel maxim timp de 60-90 min si dureaza 3-6 ore. In cazul administrarii pe cale orala, efectul se instaleaza dupa 30 min.

Indicatii: Alupent se recomanda in tratamentul bronhospasmului din astmul bronsic, BPOC, bronsita obstructiva cronica. Administrat pe cale inhalatorie, poate fi folosit in tratamentul crizei de astm bronsic. Prin efectul sau bronhodilatator, Alupent favorizeaza patrunderea in caile aerifere a aerosolilor cu antibiotice, mucolitice, cromoglicat disodic, corticosteroizi, ser fiziologic etc. Se poate administra in cadrul testului de bronhodilatatie in explorarea functionala pulmonara.

Contraindicatii: Hipertiroidism, stenoza subaortica hipertrofica idiopatica, tahiaritmii.

Precautii: Administrarea Alupent pe cale orala, in special in doze care depasesc dozele recomandate, la pacientii cu infarct miocardic recent si/sau tulburari cardiovasculare severe, se va face sub stricta supraveghere medicala. La fel ca alte medicamente simpatomimetice, Alupent trebuie folosit cu prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala, boli coronariene, insuficienta cardiaca si diabet zaharat; se recomanda deosebita precautie la pacientii cu diabet zaharat insuficient controlat. Asocierea cu alte bronhodilatatoare simpatomimetice se va face sub stricta supraveghere medicala. Se poate asocia cu bronhodilatatoare anticolinergice. Se recomanda o deosebita precautie la pacientii tratati concomitent sau recent cu IMAO.

Sarcina si alaptare: In primele 3 luni de sarcina, Alupent se va administra numai sub supraveghere medicala. In timpul travaliului se va avea in vedere efectul tocolitic al substantei active.

Reactii adverse: Alupent este bine tolerat cand se administreaza conform instructiunilor si in dozele recomandate. Pot aparea palpitatii, agitatie si tremor al degetelor; in cazuri izolate, inrosirea fetei, cefalee, opresiune toracica, tulburari ale somnului, greata, aritmii ventriculare sau angina pectorala si reactii alergice tegumentare.

Interactiuni cu alte medicamente: Blocantii receptorilor beta contracareaza actiunea Alupent.
Posologie: Se adapteaza nevoilor individuale. Dozele recomandate adultilor sunt urmatoarele: Terapia pe cale inhalatorie (MDI): profilaxia simptomelor datorate bronhospasmului: 1-2 pufuri de Alupent de 3 ori pe zi; tratamentul crizei de dispnee: 1-2 pufuri de Alupent; in cazurile cu simptomatologie severa, daca respiratia nu s-a imbunatatit, dupa 5 min se pot administra inca 1-2 pufuri; la nevoie, doza se poate repeta dupa urmatoarele 5 minute. Urmatoarea administrare de Alupent (1-3 pufuri) nu se va face mai devreme de 2 ore. La copiii peste 3 ani se recomanda un puf de Alupent. Aerosolii presurizati dozati (MDI) se administreaza copiilor numai sub supravegherea unui adult. Daca tratamentul cu dozele recomandate nu are rezultatul dorit, atunci va fi consultat medicul. Terapia pe cale orala: tratamentul de lunga durata, pentru profilaxia simptomelor datorate bronhospasmului. Adulti: 1 comprimat de 4 ori pe zi. Copii intre 3 si 10 ani: 1/2 comprimat de 4 ori pe zi.

Supradozare: Datorita supradozarii pot aparea: inrosirea fetei, tremorul degetelor, greata, puls accelerat, cresterea tensiunii arteriale sistolice, scaderea tensiunii arteriale diastolice, opresiune toracica, extrasistole. Se recomanda lavajul gastric daca s-au administrat comprimate. Se recomanda sedative, tranchilizante sau terapie intensiva in cazurile severe. Tratamentul specific al supradozajului este reprezentat de beta-blocanti care se vor administra cu atentie, mai ales la pacientii cu astm bronsic la care exista pericolul accentuarii bronhospasmului.

Mod de administrare: Folosirea corecta a flaconului inhalator dozator este foarte importanta pentru reusita tratamentului. Inaintea primei utilizari se scoate capacul de protectie, se agita bine flaconul si se testeaza functionalitatea prin eliberarea unei doze in aer. La fiecare utilizare se vor respecta urmatoarele indicatii: 1 - se scoate capacul de protectie si se agita bine flaconul; 2 - se prinde flaconul intre doua degete: indexul la baza si policele in dreptul piesei bucale; flaconul se tine vertical cu baza in sus; 3 - se expira profund; 4 - buzele se strang ferm in jurul piesei bucale; 5 - se inspira lent si profund pe gura; la inceputul inspirului se apasa baza flaconului pentru eliberarea unei doze de aerosol; dupa inhalarea dozei de aerosol, se scoate din gura piesa bucala si se mentine apnee voluntara postinspir aproximativ 10 sec, dupa care se expira lent pe nas; 6 - pentru administrarea unui al doilea puf, dupa un interval de 1-2 minute, se repeta indicatiile de la punctele 2, 3, 4, 5. Dupa intrebuintare se pune la loc capacul de protectie al piesei bucale. Piesa bucala va fi spalata cu apa calda. Daca se foloseste sapun sau detergent, se va clati bine cu apa curata. Flaconul aflat sub presiune nu trebuie expus la temperaturi mai mari de 50C si nu trebuie deschis fortat.

Conditii de pastrare: Se va pastra intr-un loc uscat, la o temperatura care sa nu depaseasca 25 grade Celsius. Nu se va lasa la indemana copiilor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE