background img

Articole noi

ANALGIN, comprimate

Nume: ANALGIN, comprimate
Producator: Europharm

Forma de prezentare: Blistere a cate 10 comprimate. Cutie plianta de carton continand 2 blistere.

Compozitie: Comprimate continand 500 mg metamizol sodic (Noraminofenazona).
Proprietati: Metamizolul este o pirazolona cu proprietati analgezice si antipiretice. Are si efecte antispastice si antiinflamatoare. Mecanismul de actiune nu este pe deplin elucidat, dar se pare ca se bazeaza pe inhibarea sintezei prostaglandinelor prin blocarea ciclooxigenazei. Dupa absorbtie, metamizolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 50-60%. Metamizolul este transformat la nivelul ficatului in 4-N-metilaminofenazona,4-N-aminofenazona,4-N-acetilaminofenazona si 4-N-formilaminofenazona. Acesti metaboliti se elimina pe cale renala. Timpul de injumatatire biologica variaza intre 1,8 si 4,6 ore.

Indicatii: Tratamentul simptomatic al durerii de etiologii diverse, mai ales cele de origine spastica, al febrei ce nu raspunde la alte antipiretice.

Mod de administrare: Adulti: Doza obisnuita variaza intre 7,7 mg/kg corp si 15,4 mg/kg corp, ceea ce corespunde pentru un adult de 65 kg la o doza de 500 respectiv 1000 mg.Aceasta se poate repeta pana la 4 ori pe zi. Nu se recomanda utilizarea Analgin-ului pentru o analgezie de lunga durata.Tratamentul va avea o durata pe cat posibil de scurta, pana la disparitia simptomelor. Nu se va depasi doza maxima de 4 g/zi.

Copii:mg/prizamg/zi
13-15 ani385-770385-3085
9-12 ani250-500250-2000
6-8 ani185-370185-1480
4-5 ani130-300130-1200
3 ani100-200100-800
Nu se va administra Analgin la copiii sub 3 ani.

Contraindicatii: Absolute: Antecedente alergice la pirazolone, antecedente de agranulocitoza (la derivatii de pirazolidina sau de orice alta cauza). Hipersensibilitate la AINS, porfirie hepatica, deficienta congenitala in glucozo 6-fosfat-dehidrogenaza. Contraindicatii relative: Bolnavii ce sufera de astm bronsic si de infectii frecvente ale cailor respiratorii superioare, asociate eventual cu o urticarie cronica; bolnavii suferind de rinite si rinosinuzite frecvente, pacientii cu intoleranta la alte analgezice, fiind posibila o alergie incrucisata; bolnavii cu hipersensibilitate la substante de natura nemedicamentoasa.

Reactii adverse: Principala reactie adversa se datoreaza unei idiosincrazii. Ea se manifesta sub forma unei leucopenii, trombocitopenii, granulocitopenii sau a unei agranulocitoze cu aparitie imprevizibila. Simptomele clinice ale agranulocitozei sunt: o crestere semnificativa a temperaturii, evocand o septicemie, frisoane, angina ulceronecrotica, cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor, disparitia aproape totala a polinuclearelor in hemograma, valori normale pentru hemoglobina si hematii. Dupa oprirea tratamentului, leucocitele se regenereaza in 2-3 saptamani. Intre timp, se impune instaurarea unei antibioterapii cu spectru larg. Granulocitopenia netratata poate avea o evolutie fatala. Trombocitopenia se manifesta printr-o tendinta crescuta de hemoragie la nivelul pielii si mucoaselor. Pot sa apara si alte reactii de hipersensibilitate si intoleranta la analgezice, mai putin grave. Acestea se manifesta prin eritem, urticarie, prurit, exantem. Au fost semnalate cazuri izolate de tulburari ale functiei renale, manifestate prin oligurie, anurie, proteinurie si nefrita interstitiala. Nu s-a semnalat pana in momentul de fata aparitia unei nefropatii cronice la utilizarea indelungata a metamizolului. Se va lua insa in considerare riscul unei astfel de afectiuni.

Precautii: Daca febra persista sau apare dupa administrarea Analgin-ului sau daca apar leziuni ulceroase la nivelul cavitatii bucale, se intrerupe imediat tratamentul. Un control al formulei sanguine va indica daca simptomele clinice se datoreaza unei granulocitopenii sau unei agranulocitoze, caz in care se va sista administrarea oricarei substante medicamentoase - exceptand pe cele indispensabile - pana la normalizarea numarului de granulocite.
Sarcina si alaptare: In lipsa unor date concrete privind efectul metamizolului asupra fatului, se va evita administrarea Analgin-ului pe timpul sarcinii, in mod special pe durata primelor trei luni si a ultimelor 6 saptamani. Metamizolul se poate administra la mamele care alapteaza, deoarece se excreta in lapte doar intr-o proportie neinsemnata.

Interactiuni: Metamizolul poate diminua nivelul plasmatic pentru ciclosporina administrata concomitent. S-a observat o potentare reciproca a efectelor cand se consuma alcool pe durata terapiei cu metamizol.
Supradozare: Exista putine cazuri de intoxicatie cu metamizol. Acestea s-au manifestat prin varsaturi, hipotensiune, somnolenta, tulburari pasagere ale functiei renale. Nu se cunoaste cu precizie doza letala, aceasta fiind foarte ridicata. Ca semn de supradozare cu pirazolone se poate mentiona colorarea urinei in rosu.

Tratament: Spalaturi gastrice, sustinerea functiilor vitale ale organismului. Eliminarea metabolitilor poate fi accelerata prin diureza fortata sau dializa.

Conditii de pastrare: La temperatura camerei, ferit de lumina si umezeala.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE