background img

Articole noi

Mersul in patru labute – o deprindere necesara

Mersul in patru labute – o deprindere necesara?

Intrebare:
Baietelul meu are 11 luni si nu merge inca in patru labute, dar in schimb se taraie de colo-colo pe fundulet.
S-ar parea ca va merge direct in picioare, fara sa treaca prin etapa mersului in patru labute. Pe de o parte sunt bucuroasa ca face eforturi sa se miste independent, dar am auzit ca daca copilul nu merge in patru labute aceasta poate semnala eventuale probleme de invatare. Este mersul in patru labute o etapa necesara in dezvoltarea copilului?







Raspuns dat de Robert Moore, MD
Robert Moore este medic pediatru in Springfield la St. John's Regional Health Center si a absolvit facultatea de medicina in Nashville, la Vanderbilt University School of Medicine.
Mersul in patru labute nu este o etapa necesara, caci nu toti copiii trec prin aceasta etapa. Multi bebelusi incep sa mearga in patru labute de la varsta de 7-8 luni. Mersul in patru labute poate fi sub forma unor miscari alternative inainte ale bratelor si picioarelor, dar unii copii prefera sa merga cu spatele, caci au o coordonare mai buna in brate decat in picioare. Dar, oricum ar merge, inainte sau inapoi, dorinta de miscare si de a cunoaste lumea este foarte puternica. Taratul pe fundulet sau pe genunchi, miscarea laterala sau chiar rostogolitul pe podea sunt si ele mijloace foarte bune de explorare a lumii inconjuratoare de catre bebelusi.
Cu toate acestea, mersul in patru labute nu este inclus intre etapele de dezvoltare si invatare prezentate in studiile de specialitate, datorita faptului ca exista o gama larga de situatii cand copilul invata sa mearga in patru labute. Si, in plus, exista un mare numar de copii care nu invata nicodata miscarile tipice ale mersului in patru labute, pentru ca deja au descoperit alte moduri de miscare, foarte usoare pentru ei. Acest fapt a condus la formarea unor idei preconcepute despre copii care merg direct in picioare, fara sa treaca prin etapa mersului in patru labute. Una dintre aceste idei, ar fi ca acesti bebelusi vor deveni mai tarziu niste copii carora le place aventura si vor fi greu de stapanit de catre parinti. Alta idee precoceputa, destul de des intalnita, ar fi aceea ca, mai tarziu, copiii vor avea probleme cu invatatul. Pe de alta parte, exista si unii care sustin ca acesti copii vor fi mai inteligenti, din moment ce nu au avut nevoie sa treaca prin etapa mersului in patru labute. Toate aceste idei preconcepute nu sunt insa adevarate.
Curiozitatea bebelusului dumneavoastra de a se misca si de a explora lumea inconjuratoare poate fi intensificata daca va jucati cu el. Miscarea dintr-un loc in altul ii va dezvolta nu numai corpul, dar si capacitatea de interactiune sociala (socializare), iar daca copilul reuseste sa se miste chiar si fara sa o faca in patru labute, totul este in regula. Copilul care nu merge in patru labute, dar este normal din punct de vedere al dezvoltarii, nu prezinta un risc mai mare de a avea probleme de invatare comparativ cu un copil care merge in patru labute.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE