background img

Articole noi

Despre medicamente la bebelus

Despre medicamente la bebelus



Administrarea medicamentelor in mod sigur si eficace
Dulapiorul cu medicamente al familiei dvs. este mai mult ca sigur supraincarcat cu o multime de medicamente comune,impotriva tuturor bolilor, de la febra si dureri in gat pana la dureri si boli diverse, atat ale copilului cat si ale dvs. ale parintilor. Dar administrarea acestor medicamente in doze necorespunzatoare sau la momente nepotrivite poate avea consecinte neplacute pentru copii. De aceea este foarte important pentru dvs. sa cunoasteti cat mai multe despre modul de administrare a medicamentelor la copii.
Administrarea dozei corespunzatoare de medicamente
Conform unui studiu din 1997, 70% dintre parinti au probleme in a gasi doza corespunzatoare de medicamente care trebuie administrata copiilor lor. Asa ca, daca instructiunile de folosire a medicamentelor pentru copii va dau probleme, fiti linistiti ca nu sunteti singurii care aveti astfel de probleme. Cercetatorii de la Emory University's School of Medicine din Atlanta au descoperit ca doar 43% dintre subiectii care aveau copii in ingrijire (inclusiv parinti) au fost in stare sa administreze doza corecta de Tylenol copiilor. Dintre acestia, 13% au nimerit doza corecta din greseala, ceea ce inseamna de fapt ca doar 30% au reusit sa determine si sa masoare cu precizie doza corecta de medicament.
In aceste conditii, cum puteti fi siguri ca bebelusul dvs. isi primeste doza corecta de medicamente? Regula cea mai importanta ar fi sa cititi cu atentie instructiunile de administrare, inainte de a cumpara un medicament nou, inainte de a-l administra copilului dvs. si chiar in timp ce masurati doza ce va fi administrata. Urmati cu minutiozitate instructiunile de administrare pentru a fi siguri ca administrati copilului doza corespunzatoare varstei si greutatii sale corporale. Daca nu intelegeti instructiunile, ceea ce este uneori o problema in special in cazul medicamentelor prescrise de doctor, mai bine rugati farmacistul sau medicul pediatru sa va explice instructiunile de administrare a acestor medicamente.
Iata si cateva reguli mai precise de care este bine sa tineti cont:
• Cititi cu atentie numerele din instructiunile de administrare pentru a nu dubla sau injumatati din graba doza corecta. Cand sunteti grabiti este usor sa confundati “1/2” cu “2” si invers.
• Nu administrati medicamente in doze concentrate destinate bebelusilor, unui copil mai mare (in special picaturi pentru copii care contin acetaminofen). Aceste picaturi sunt in general mai puternice decat picaturile destinate copiilor putin mai mari.
• Trebuie ca cunosteti greutatea precisa a copilului dvs., deoarece dozele de medicamente comune (si chiar de antibiotice prescrise) pentru copii sub 2 ani sunt bazate pe greutatea copilului si nu pe varsta acestuia. Ar fi util ca in dulapiorul cu medicamente sa pastrati o hartie pe care sa fie trecuta greutatea precisa a copilului dvs. In caz ca cele mai recente cantariri ale copilului sunt vechi de cateva saptamani, le puteti folosi pe cele de la ultima vizita la medic. O alta posibilitate ar fi sa va cantariti cu copilul in brate pe un cantar obisnuit de baie si apoi sa scadeti din greutatea totala greutatea dvs.
• Agitati sticlutele cu medicamente lichide inainte de a le administra copilului dvs., daca acest lucru este mentionat in instructiunile de administrare. In acest fel sunteti siguri ca toate ingredientele sunt uniform distribuite si copilul dvs. nu va avea prea mult sau prea putin din aceste ingrediente.
• Nu confundati “lingurita” (in engleza cu prescurtarea tsp sau t) cu “lingura” (in engleza cu prescurtarea TBSP sau T), caci “nu exista nici un medicament din care copilul dvs. sa aiba nevoie de o lingura intreaga”, dupa cum spune medicul pediatru Nancy Showen. Deci, “pentru copii nu ganditi dozele in linguri, ci in lingurite”.
• Nu faceti aproximari ale dozelor prescrise, in caz ca seringa sau pipeta dvs. nu sunt calibrate la dozele prescrise. Daca seringa/pipeta nu este gradata in unitatile prescrise pe instructiunile medicamentului, este mai bine sa folositi o masura gradata si pentru viitor sa cumparati o seringa/pipeta gradata in mod corespunzator. Nu uitati ca 1 ml (mililitru) = 1 cc (centimetru cub).
• Nu-i administrati copilului o doza mai mare decat este mentionata pe eticheta sau in instructiunile de administrare. Chiar daca copilul are o raceala mai puternica, o infectie la ureche sau dureri in gat si febra, mai mult medicament nu inseamna vindecare ma rapida, caci dozele sunt bazate pe cantitatea de medicament care este sigura pentru copil si nu pe severitatea bolii. In cazul administrarii din greseala a unei doze mai mari de medicament, este posibil ca acesta sa nu aiba efecte secundare, dar mai bine-i dati un telefon farmacistului sau medicului dvs. pentru a fi siguri de lipsa efectelor secundare la administrarea unei doze mai mari de medicament. Daca bebelusul nu poate sau nu vrea sa ia doza de medicament prescrisa, din cauza ca vomita, este bine sa instiintati doctorul despre aceasta. Medicul dvs. poate alege in aces caz o alta modalitate de administrare a medicamentului – prin injectie, supozitor, etc., pentru a fi sigur ca bebelusul dvs. primeste tratamentul cel mai adecvat.
Modul de administrare a medicamentelor este esential
Cea mai buna modalitate pentru a fi siguri ca bebelusul dvs. primeste cantitatea corecta de medicament este sa i-l administrati in mod corect. Aceasta inseamna sa puneti la loc lingura de bucatarie si sa folositi in schimb o masura gradata, o pipeta, un dop picurator sau o seringa pentru administrare orala a medicamentelor. Alegerea cea mai practica ar fi, dupa cum spune dr. Showen, sa utilizati o seringa de plastic pentru administrare orala a medicamentelor. Pe langa faptul ca acestea sunt prevazute cu diferite gradatii pentru masuratori corecte ale dozelor, cu ele sunteti siguri ca toata cantitatea de medicament ajunge in gura si apoi in gatul copilului.
Daca bebelusul vrea sa scuipe medicamentul folositi degetul pentru a-i deschide gura si apoi lasati degetul in gura lui pana va inghiti medicamentul .
Puteti folosi la nevoie si o masura gradata de bucatarie – de felul celor folosite la masurarea ingradientelor de gatit – dar in general acestea sunt greu de introdus in gura copilului. In plus, este posibil ca sa aveti un intreg set de astfel de masuri gradate prinse unele de altele si atunci folosirea lor in administrarea medicamentelor la bebelusi devine si mai dificila.
Administrarea la momentul potrivit a medicamentelor
Cititi cu atentie instructiunile de administrare a medicamentelor pentru a vedea cat de des trebuie acestea administrate copilului. De exemplu, daca se metioneaza “de patru ori pe zi”, atunci trebuie sa-l dati copilului de patru ori pe zi, in timpul cat copilul este treaz si nu este nevoie sa treziti copilul pentru o alta doza. Daca, dimpotriva se mentioneaza “la fiecare sase ore”, atunci inseamna ca bebelusul are nevoie de medicament la ore precise, fie treaz, fie adormit.
Unele medicamente trebuie luate dupa masa sau altele pe stomacul gol. Altele sunt absorbite mai usor daca sunt insotite de anumite alimente. Este bine de aceea sa cititi cu atentie instructiunile sau sa intrebati medicul sau farmacistul daca exista restrictii de acest fel la medicamentul de administrat.
Daca simptomele copilului nu se amelioreaza dupa o administrare de durata a unui anumit medicament, cititi din nou instructiunile si daca ati depasit limita de timp sigura in administrarea acelui medicament, este recomandabil sa mergeti cat mai repede la medicul pediatru.
Pe de alta parte, pentru ca bebelusul sa beneficieze de intregul efect al antibioticelor prescrise de medic, continuati sa i le administrati cat timp v-au fost prescrise de doctor, chiar daca copilul pare in totalitate restabilit. In caz contrar, nu puteti fi siguri ca infectia a disparut in totalitate.
Medicamentele comune, pentru care nu este necesara prescriptie pot fi folosite doar in cazul unor manifestari usoare cand copilul are o raceala, dar si atunci numai cu acordul medicului pediatru. Aceste produse insa nu pot impiedica bebelusul sa se imbolnaveasca, asa ca nu este indicat sa le folositi ca mijloace de prevenire a racelilor.
O lingurita de zahar…
S-ar putea sa descoperiti ca bebelusul dvs. refuza sa ia un medicament, mai ales daca acesta nu are un gust prea bun. In acest caz, puteti adauga putin zahar sau suc la medicament in timpul administrarii lui, dar in nici un caz nu puneti medicamentul in laptele sau sucul pentru copil. Daca copilul nu bea tot laptele sau sucul, atunci nu va lua si doza necesara de medicament.
Daca copilul este destul de mare pentru a manca alimente solide, o alte posibilitate ar fi sa-i cereti medicului pediatru medicamantul sub forma de tablete, care pot fi strivite si apoi amestecate cu putin iaurt sau piure de fructe.
Aveti grija sa nu numiti medicamentele “bomboane”. Mai bine-i spuneti copilului ca siropul este un tratament pentru tusea lui, caci altfel, daca reuseste cumva sa ajunga la sticluta cand nu sunteti langa el, s-ar putea sa aiba ideea sa o bea pe toata.
Pastrati medicamentele corect si la loc sigur
Incercati sa pastrati medicamentele in ambalajele originale, in cazul ca instructiunile de administrare si ingredientele nu sunt precizate complet pe sticlute. In cazul cand ati pierdut eticheta sau instructiunile de utilizare a unui medicament mai bine-l aruncati decat sa ghiciti la ce si cum se foloseste.
Multe antibiotice (si chiar si alte medicamente) trebuie pastrate inghetate (in frigider). Unele pot fi lasate la temperatura camerei pentru cateva minute, in timp ce altele trebuie tinute la rece in mod constant, acasa sau pe drum. De aceea este bine sa intrebati farmacisutl asupra instructiunilor de pastrare.
Pastrati medicamentele care nu trebuie tinute la frigider intr-un loc rece si uscat, nu in dulapiorul din baie, caci se pot incalzi si umezi de la dus.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE