background img

Articole noi

Particularitati de tratament astm


Particularitati de tratament astm
Crizele de astm bronsic nu pot fi tratate (rapid, energic) cu procedee naturiste; este absolut obligatoriu sa se intervina cu medicamente clasice, alopate (miofilin, hemisuccinat de hidrocortizon, adrenalina), pentru a nu se ajunge in dificila situatie de stare de rau astmic.
Prevenirea unor noi crize (deci lupta pentru vindecarea de fond a bolii) trebuie sa inceapa curemedii naturale (homeopatie, balneofizioclimatologie, fitoterapie) si cu intarirea capacitatii imunologice de aparare prin hiposensibilizare specifica (intr-un serviciu de alergologie). In felul acesta, oferim unui numar mare de bolnavi sansa de a scapa de efectele nocive ale preparatelor cortozonice, spray-urilor, simpatomi-meticelor, abuzului de antibiotice etc.
O remarca speciala: astmaticii sunt bolnavi alergici, deci plantele medicinale trebuie administrate cu mult discernamant, in numar cat mai redus, neasociate, pentru a tatona toleranta particulara; mierea, prin polenurile ce le contine, poate face rau; teiul si socul sunt deseori alergizante la acesti bolnavi; aceeasi prudenta se impune si medicamentelor: sunt contraindicate produsele farmaceutice de sinteza cu rol tonic (vitamine) amelioratoare ale starii generale (anabolizante), antibiotice, prevenitoare ale infectiei, antiinflamatorii (de tipul fenilbutazonei), antipiretice (de tipul piramidonului), deoarece pot agrava reactiile alergice; sa nu uitam ca la astmatici reactiile alergice se manifesta sub forma de noi crize de sufocare.
Nu se vor administra in acelasi timp remedii homeopate si fitoterapice si nici remediile homeopate (in special cele minerale) in timpul curelor balneare.

Tratament homeopatic


Tratament homeopatic
  • Arsenicum album: tuse cu sufocare declansata mai adesea in pozitia de decubit (culcat) si intre orele 1-3 noaptea; senzatia de arsura pe trahee si bronhii, accentuata de fiecare respiratie, tusea este cu sputa spumoasa, uneori cu striuri de sange.
  • China: are indicatii la bolnavii ale caror crize de sufocare sunt precedate de cefalee, balonare, greturi.
  • Drosera: tuse seaca, in crize intense, prelungite pana cand bolnavul devine cianotic (se invineteste la fata), tusea se declanseaza mai adesea in decubit sau cand bolnavul rade sau plange; uneori numai simpla examinare a gatului o poate declansa; de asemenea, apare sau se intensifica la caldura.
  • Dulcamara: raguseala, tuse, expectoratie dificil de eliminat; caracteristica principala a acestui remediu este agravarea simptomelor la frigul umed.
  • Ignatia: in homeopatie este considerat un remediu feminin; bolnavele considerate tip de Ignatia sunt foarte sensibile, blande, cu o pudoare exagerata, sunt labile, uneori capricioase; senzatia de nod sau bila in gat; traumele psihice determina sau agraveaza simptomele; intoleranta mare la tutun, cafea si mirosuri, care le precipita crize de sufocare, greturi, ameteli.
  • Lachesis: senzatia de uscaciune a gatului; tuse seaca; senzatia de constrictie laringiana; crize de sufocare, mai intense si mai frecvente dimineata, si insotite de valuri de caldura; acest remediu este mai indicat in cazurile cand boala astmatica s-a instalat in menopauza.
  • Natrum muriaticum: un remediu important al astmaticilor care au si rinita alergica; sunt tipi slabi, mancaciosi; au agravari ale simptomelor in jurul orei 10 dimineata si la malul marii; crizele de tuse sunt insotite de cefalee (dureri de cap).
  • Natrum sulfuricum: coriza si secretii purulente, vascoase in fundul gatului; crizele de astm apar mai mult in a doua jumatate a noptii si sunt agravate de timpul umed; expectoratie vascoasa, dificil de eliminat.
  • Thuya: obstructie nazala intr-o incapere calda; coriza (secretie nazala) apoasa in aer racoros; polipoza nazala in prezent sau in antecedente; este mai indicat in crizele de astm ale copilului, in special cand boala se declanseaza dupa unele vaccinari.
Astmul bronsic este un exemplu tipic de boala psihosomatica; de accea este greu de recurs de la inceput la o anume dilutie. Ca idee generala, la bolnavii la care predomina fenomenele bronsitice se indica dilutii joase, la intervale scurte (zilnic sau la doua zile); cand predomina crizele de sufocare (fara fenomene bronsitice) sunt de preferat dilutiile inalte (CH30-CH200), la intervale mari (3-15 zile sau mai mult - in functie de evolutia clinica).
Daca nu se obtin rezultate bune, se incearca metoda dilutiilor succesive unice: de ex. CH5-CH7-CH9-CH15-CH30-CH200, cate o priza la 3-4 zile in ordine crescanda; se observa reactia la fiecare dilutie si, in continuare, se recurge la dilutia cu efectele cele mai bune.

tratare naturista astm bronsic


Definitie astm bronsic
Astmul bronsic este o boala manifestata prin crize reversibile de dispnee paroxistica (sufocare), cu respiratie suieratoare si tuse, datorita unei obstructii generalizate a cailor respiratorii produsa de factori multipli si variati: crizele trec spontan sau prin tratament, dar reapar la intervale nedeterminate, sub influenta unor factori mai mult sau mai putin cunoscuti.
Fitoterapie - tratare naturista astm bronsic
  • O serie de plante cu actiune antispastica sunt indicate ca tratament adjuvant.
  • Isopul se administreaza ca infuzie, din 20 grame frunze si inflorescente la un litru de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
  • Trei frati patati se indica pentru actiunea sa antialergica si depurativa; se foloseste sub forma de infuzie preparata din 30 grame planta la un litru de apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
  • Cimbrisorul de camp are actiune antispastica si antiseptica la nivelul cailor respiratorii; se utilizeaza o infuzie din 10-20 grame la un litru de apa; se consuma 3 cani pe zi.
  • Levantica se indica in tusea chintoasa, spasmodica, care determina si crize de sufocare; se prepara o infuzie din 10-15 grame flori la un litru de apa, din care se beau doua cani pe zi.
  • Ventrilica calmeaza crizele de tuse uscata care apar la un astmatic; se administreaza infuzii din 30 grame planta la un litru de apa; se consuma 3 cani pe zi dupa fiecare masa.

homeopatic pentru bronsita cronica


Tratament homeopatic pentru bronsita cronica
  • Hepar sulfur: agravarea simptomelor la curentii de aer si in special noaptea; raguseala asociata bronsitei; senzatia de gadilitura in fundul faringelui; expectoratie fetida, uneori cu miros de branza veche.
  • Lycopodium: tuse iritanta (senzatia ca de vapori de fum pe caile respiratorii); agravarea bolii - noaptea; expectoratie de culoare gri si gust sarat; asociere intre simptomele respiratorii si digestive; senzatia de durere arzatoare intre umeri.
  • Natrum sulfuricum: agravarea crizei in timpul umed si la mare; semnele bronsitei se asociaza frecvent si cu sufocari, mai cu seama in a doua jumatate a noptii; expectoratie este galbena, foarte vascoasa, se rupe greu; frecvent bolnavul are si dureri toracice localizate mai des la baza plamanului stang.
  • Phosphor: durere toracica arzatoare; tuse agravata in contact cu aerul rece, mai mult seara; paradoxal, bolnavul are o dorinta vie pentru lichide in cantitate mare si reci; sputele sunt adesea amestecate cu striuri de sange; remediul se preteaza mai bine la oamenii slabi, inalti, blonzi, cu ochii albastrii, astenici, frigurosi.
  • Silicea: expectoratie muco-purulenta, senzatie de slabiciune toracica; tendinta la dilatii bronsice; bolnavul se simte mai rau, dimineata si in timpul iernii; de asemenea femeile au agravari ale bolii in timpul menstruatiei.
  • Sulfur: senzatia de arsura la nivelul bronhiilor; durere resimtita in mijlocul plamanului stang; bronsita este precedata, cel mai adesea, de rinita si uneori de episoade diareice.
    Se folosesc dilutii joase (CH5-CH9) in sezonul rece, la primele semne de boala; la interval de 2-3 zile, cate o priza.

tratament naturist bronsita cronica


Fitoterapie - tratament naturist bronsita cronica
  • Iarba mare se utilizeaza ca infuzie obtinuta din 15-30 grame radacina uscata la 1 litru de apa; se consuma in cursul unei zile; are indicatie in bronsita postgripala cu tuse spastica.
  • Lumanarica se administreaza ca infuzie, preparata din 20-30 grame flori la un litru apa; se bea intre mese, in decursul unei zile; este indicata pentru bronsita cronica, bronsita acuta si in cazul in care puseul bronsitic este insotit de sufocari.
  • Cimbrisorul este un alt antiseptic al cailor respiratorii si un calmant al tusei chintoase; se utilizeaza ca infuzie obtinuta din 10-20 grame de planta la un litru de apa; se beau cate 2-3 cani pe zi.
  • Florile de tei au o actiune sedativa la nivelul sistemului nervos si fluidifica secretiile bronsice; se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 15 grame la un litru de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
  • Podbal: calmant al tusei si expectorant; se foloseste sub forma de infuzie obtinuta din 50 grame flori, la un litru de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
  • Limba mielului este o planta mucilaginoasa, indicata in tusea cu expectoratie dificila; se poate administra ca infuzie, din 20-40 grame flori la un litru de apa sau ca decoct, din flori, frunze si tulpini tinere, 15 grame (din fiecare) la un litru de apa; se indica 2-3 cani pe zi.
  • Nalba mare se poate utiliza ca infuzie, 20 grame la un litru de apa, sau ca macerat la rece, din radacina, aceeasi concentratie; se poate administra si ca sirop preparat cu un decoct concentrat, din 20 g radacina la 0,5 litri apa, la care se adauga 1 kg zahar.
  • Mierea ursului are actiune expectoranta; se administreaza ca decoct (se fierbe 5 minute), din 30-60 grame frunze la un litru apa; se beau 2-3 cani pe zi.
    Ceapa se administreaza ca infuzie obtinuta dintr-o ceapa zdrobita in 250 ml apa; se indulceste cu miere; se beau 2-3 cani pe zi.
  • Ridichea neagra se administreaza ca sirop (i se scobeste miezul unei ridichi si se pune miere sau zahar).

Remedii naturale impotriva febrei


Remedii naturale impotriva febrei

Febra mare cuzata de alergii afecteaza aproximativ 15-20 la suta din populatie in fiecare vara. Nas infundat, ochi care lacrimeaza, dureri de git si cap fac din viata noastra un chin. Examenele din timpul verii sint un cosmar pentru toti aceia care sufera de aceste simptome.

Apelati la remedii naturale 

La fel ca remediile conventionale pentru febra mare datorata alergiilor sint, de asemenea, foarte utile alternativele naturale si homeopate care isi dovedesc eficacitatea in controlul febrei.

Mijloacele nutritionale ajuta sistemul imunitar sa lupte

Nutritionistii afirma ca febra este un indiciu al faptului ca sistemul imunitar nu functioneaza corect si ca sistemul digestiv nu reuseste sa absoarba hrana necesara. Ei sugereaza ca aceast impediment se poate corecta daca: 

- se renunta la cafea, zahar rafinat si, daca se poate, pentru o luna sa se consume multe lactate

- unii dintre suferinzii de febra cauzata de alergii este bine sa renunte si la produsele fainoase

- se sporeste aportul de calciu din alimente cum sint vegetalele cu frunze vede inchis, iaurt si lapte de soia

- se consuma mult usturoi

- creste aportul de vitamina C, avind in vedere ca aceasta are proprietati antihistaminice

- se ia in fiecare zi o lingurita de miere, inainte ca febra sa apara deoarece aceasta poate cu adevarat sa reduca simptomele neplacute

Procedeele homeopate sint total nepericuloase si deosebit de eficiente

Tratamentele homeopate pentru febra sint foarte eficiente daca le incepeti inca in timpul iernii, cind simptomele nu sint evidente. 

Cele mai bune sint: Euphrasia, Nux Vomica, Allium Cepa, Gelsemium, Pulsatilla, care va vor ajuta sa reduceti, sau chiar sa eliminati, simptomele neplacute. In orice caz,  cercetarile au demonstrat ca se poate realiza o rata de vindecare de 25  la suta prin metode conventionale comparativ cu 75 la suta pentru cei care consulta un homeopat. 

Homeopatia are avantajul ca va trata omul ca intreg si va functiona si pentru cei hipersensibili la polen.

Deci, daca suferiti de alergii care cauzeaza febra mare de ce sa petreceti lunile de vara inchisi in casa? Incercati unul din tratamentele alternative sugerate mai sus. Ele sint nepericuloase si, in multe cazuri, dau rezultate evidente.

Afecţiunile din zona anala


 Afecţiunile din zona anala


              Afecţiunile din zona anala răspund foarte bine la un tratament cu bai locale , comprese si unguiente . Cea mai buna planta este Coada Calului
              Puneţi să fiarbă o oala cu apa si când fierbe aşezaţi deasupra intr-o sita doi pumni de planta . Când planta se înmoaie si este fierbinte , se scoate si se pune intr-o pânza curata si se pune la locul bolnav .Compresele trebuiesc sa fie neapărat calde . Ele se ţin mai multe ore sau se lasă aşa peste noapte .La fel de eficiente sânt si compresele cu Bitter Suedez , ungeţi mai antii locul bolnav cu alifie de galbenele apoi aşezaţi dea - supra o bucata de tifon înmuiata cu bitter Suedez , peste tifon puneţi o fâşie de plastic apoi o pânză moale si o pereche de chiloţi .Trebuie lăsat toata noaptea , pe cale bucala se ia cate o linguriţă de bitter suedez înainte de culcare .
              Se mai poate face bai de Tătăneasă  4-5 linguri se fierb in 250 grame de apa timp de 10 minute , lichidul se toarnă intr-un lighian complectându-se cu apa calda . Se fac doua bai pe zi . Fiertura se poate folosi si in comprese . Are un efect anti-inflamatoriu calmant dezinfectant .  Fistulele anale si Hemoroizi cedează in fata unui tratament HOMEOPATIC
------------------------------------------------------------------------------------------
              Aplicaţi un decoct de afine [ 50 gr de fructe zdrobite, fierte 15 minute în ½ litri de apă până ce lichidul scade la jumătate ]. Tamponaţi-vă cu o vată îmbibată cu lichid sau puneţi comprese seara la culcare, pe care le ţineţi toată noaptea. 

                                    

                           Fistule peri - anale

                             
              Ceai de pelin asociat cu muşeţel şi gălbenele – o cană pe zi, dintr-o linguriţă de plantă amestecată la o cană de apa în clocot.
              Să se facă spălături locale cu mult săpun Protex , de 2-3 ori pe seară, limpezindu-se bine. Se lasă locul să se usuce bine fără a folosi prosopul. Alifie de Micsură pe bază de ceară de albine, se găseşte la Plafar se aplică pe locul curăţat şi uscat, masându-se uşor ca să pătrundă în piele. Într-o săptămână afecţiunea dispare.     

ELECTROCARDIOGRAMA DE EFORT


ELECTROCARDIOGRAMA DE EFORT    

 Indicatiile probei de efort:
- clarificarea diagnosticului la pacientii cu dureri atipice si/ sau cu modificari echivoce sau minore ale repolarizarii pe ECG de repaus;
- precizarea prognosticului care este cu atit mai rezervat cu cit modificarile electrice de ischemie apar dupa un nivel de efort mai redus, la o frecventa cardiaca de efort mai scazuta si intr-un numar mai mare de derivatii ECG, si daca subdenivelarea “ ischemica” a segmentului ST este pronuntata ( mai mare sau egal cu 2 mm ) sau se accentueaza dupa incetarea efortului;
- urmarirea progresiunii naturale a bolii ischemice coronariene sau a efectelor produse de diverse interventii terapeutice (medicatie antianginoasa, angioplastie percutana transluminala cu balon a arterelor coronare, operatii chirurgicale de revascularizare miocardica);
- evidentierea ischemiei miocardice latente la persoanele asimptomatice si cu ECG de repaus normala, care cumuleaza factori de risc coronarian numerosi;
- reabilitarea coronarienilor prin efectuarea de eforturi fizice dozate, in cantitate crescanda si in conditii strict controlate.


Pentru eliminarea interferentelor cronobiologice circadiene, se recomanda ca testele de efort sa fie efectuate intre orele 8 si 14, fiind precedate de intreruperea in ultimele 24 ore a medicatiei antianginoase si de un mic dejun usor. Inaintea testului se efectueaza obligatoriu un examen clinic complet (anamneza, examen fizic, puls, TA), se obtine consimtamantul scris al pacientului si se inregistreaza o ECG cu 12 derivatii conventionale.


CONTRAINDICATII ABSOLUTE:

1. IMA in primele 6 zile de evolutie (un test de efort precoce, la 3 zile de la debut se poate face in IMA necomplicat, recanalizat cu Streptokinaza )
2. Angina instabila : angina de repaus, angina de efort agravata
3. Pacientii cu leziuni coronariene severe pe “left main” (dovedite angiografic)
4. Stenoza aortica severa, cu angina sau sincopa- risc de EPA, sincopa sau stop cardiac prin tulburari de ritm; mai utila este monitorizarea Holter.
5. CMHO- risc de moarte subita( tulburari de ritm); mai utila este monitorizarea Holter.
6. Tahiaritmii supraventriculare sau ventriculare cu risc vital
7. Endocardita infectioasa
8. Miocardita acuta si pericardita acuta
9. BAV gr. II/ III (cu o exceptie- blocul congenital)
10. HTA severa ( > 240/ 130 mm Hg)
11. Embolia pulmonara
12. Afectiuni acute severe- stari febrile acute, tireotoxicoza, anrmii severe,tromboflebita acuta
13. Boli metabolice decompensate
14. Insuficienta respiratorie severa
15. Refuzul pacientului.


CONTRAINDICATII RELATIVE :

1. Afectiuni neuromusculare, musculosheletice sau articulare care impiedica efectuarea exercitiului fizic
2. Stenoza aortica larga, la copil sau la tinar
3. ICC clasa a IV a NYHA-nu se face testul de efort daca decompensarea este severa, dar se poate efectua testul de efort adaptat (trepte mici de efort, cu crestere continua) pentru clasele II-III NYHA
4. HTA severa( valoirle de repaus mari fac ca la niveluri reduse ale efortului sa fie atins un nivel al TA ce obliga intreruperea testului inainte de a se obtine FCMT)
5. Anevrismul de VS
6. Anevrismul de aorta.


Tinta testarii este atingerea frecventei cardiace maxime teoretice (FCMT) sau aparitia unuia sau mai multor criterii de intrerupere a probei de efort.
FCMT = 200 - virsta [ani] la sexul feminin
FCMT = 220 - virsta [ani] la sexul masculin.
Test de efort submaximal- daca frecventa cardiaca realizata este 80-90% din FCMT.


Modificari fiziologice induse de efort:
- scurtarea intervalului PR;
- scurtarea intervalului QT;
- cresterea amplitudinii undei P;
- devierea progresiva spre dreapta a AQRS;
- reducerea imediat dupa efort a amplitudinii undei T;
- cresterea duratei si amplitudinii undei U pozitive;
- apropierea progresiva de linia izoelectrica a punctului J.

Cand in timpul unui test de efort nu se obtin modificari  “ischemice” iar FCMT sau 80-90% din aceasta nu a fost atinsa, el trebuie considerat ca neinterpretabil, eventual repetat zilele urmatoare.Este o eroare sa afirmi despre un asemenea test ca este negativ.


Nu reprezinta criterii de test pozitiv negativarea izolata a undei T si nici pozitivarea undei T care pe traseul de repaus era negativa, decat daca aceste modificari coexista cu supra-/ subdenivelari ST “ischemice” clar de finite sau cu negativarea prin efort a undei U.

Aparitia la efort a unor aritmii cardiace (ES supraventriculare sau ventriculare, FiA, tahicardii paroxistice} sau a unor tulburari de conducere atrioventriculara se intilneste mai frecvent la persoanele cu cardiopatii organice, dar este posibila si la indivizi normali si nu este specifica pentru cardiopatia ischemica decat in asociere cu modificari de tip “ischemic” ale segmentului ST sau/ si cu durerea anginoasa, ambeleproduse ca urmare a efortului.

Sensibilitatea si specificitatea testelor de efort in detectia obstructiilor coronariene semnificative este de 60-80%, iar valoarea lor predictiva depinde de prevalenta cardiopatiei ischemice in diverse subseturi populationale.

Testele ECG de efort nu sunt interpretabile la bolnavii cu modificari majore ale ECG datorate unei HVS importante, IM anteroextensiv vechi, BRS sau ritmului de pacemaker VVI, decat in contextul aparitiei durerii anginoase tipice la testul de efort.


CRITERII DE TERMINARE A TESTULUI DE EFORT:


1. Atingerea pragului de efort propus (FCMT sau FC submaximala)
2. Argumentarea ischemiei miocardice  (durere anginoasa de gravitate medie, cu caracter progresiv;  modificari electrocardiografice cu supra-/ subdenivelare ST > 2 mm)
3. Raspuns presor inadecvat ( ¯ TA cu > 20 mm Hg; ­TAS >250 mmHg;  ­ TAD >130 mm Hg)
4. Raspuns cronotrop inadecvat ( scaderea FC cu> de 5 batai/ minut)
5. Aritmii cu risc vital ( ESV agravate de efort, tahicardie sau FiV, TPSV, FA, FiA, BAV gr II-III, BRD, BRS nou aparute)
6. Insuficienta circulatorie periferica (colaps)
7. Fenomene neurologice
8. Oboseala si dispneea extreme
9. Defect de monitorizare ecg
10. Solicitarea pacientului de oprire  a efortului
11. Orice complicatie cu risc vital.

CLASIFICAREA ANGINEI INSTABILE (Braunwald)


CLASIFICAREA ANGINEI INSTABILE  (Braunwald)


            Severitate

Clasa I    Angina “de novo” sau accelerata, aparuta in ultimele 2 luni, severa, cu mai mult de trei accese pe zi, sau angina cu crize mai frecvente care apar la eforturi din ce in ce mai mici, fara crize de repaus in ultimele 2 luni.

Clasa II    Angina de repaus subacuta, aparuta in ultimele 4 saptamani, fara crize in ultimele 48 ore.

Clasa III    Angina de repaus acuta, prezenta in ultimele 48 ore. 



            Circumstante clinice

Clasa A   Angina instabila secundara unui factor agravant extracoronarian care accentueaza ischemia miocardica ( anemie, HTA, tahiaritmie)

Clasa B    Angina instabila primara

Clasa C    A ngina instabila postinfarct, din primele 2 saptamani de evolutie a unui IM cert.



            Intensitatea tratamentului


1. Absenta tratamentului sau un tratament minim.

2. Terapie standard a AP stabile cronice/ doze orale conventionale de betablocante, nitrati si antagonisti ai calciului.

3. Terapie maximala cu NG iv si cu dozele maxime tolerate de betablocante, nitrati si antagonisti ai calciului.

CASTANUL SALBATIC REMEDIU PENTRU HEMOROIZI


CASTANUL SALBATIC REMEDIU PENTRU HEMOROIZI

Autor: DORINA TATARAN

Extractul din muguri de castan salbatic se foloseste cu succes la tratarea tulburarilor de circulatie venoasa, mai ales in caz de varice si tromboflebita.




Despre afectiunile in care mai este recomandat preparatul numit gemoderivat din muguri de castan salbatic ne vorbese Dana Ionescu, din cadrul companiei Hofigal.

TULBURARI DE CIRCULATIE


Pacientul tipic pentru care se recomanda acest produs este astenic, sedentar, lent, cu hemoroizi, prostata si afectiuni ale uterului. Maceratul din muguri de castan salbatic se foloseste si in caz de staza venoasa periferica cu varicozitati, tromboflebita a membrelor inferioare, dar si in insuficienta cardiaca congestiva. De asemenea, se poate prescrie in dismenoree si menometroragii.

IN EMFIZEM PULMONAR


In caz de constipatie cronica, cu hemoroizi care sangereaza, se poate utiliza acelasi gemoderivat din muguri de castan salbatic. Castanul salbatic s-a dovedit util si in combaterea trombozei hemoroidale acute, precum si ca terapie de fond in boala hemoroidala. La fel de eficient s-a dovedit in emfizemul pulmonar, chiar in faza complicata, cu insuficienta respiratorie.

INAINTE DE MESE


Gemoderivatul din muguri de castan salbatic se mai poate folosi in degeraturi si eritem periferic; fragilitate capilara; edem posttraumatic sau postoperator. In toate cazurile se iau cate 25 - 50 picaturi de 2-3 ori/zi, inainte de mese.

TINCTURA DIN SCOARTA


Se poate folosi impreuna cu extract de alun si de mur in caz de emfizem pulmonar; cu cel de scorus in staza limfatica. In hemoroizi, varice si flebita se poate folosi si tinctura din scoarta de castan salbatic, in concentratie de 10 la suta.


Bursele


Bursele  sunt formatiuni anatomice care faciliteaza miscarile.Ele contin mici can-titati de lichid sinovial si sunt captusite cu o membrana de celule cuboide.Bursele se gasesc in zonele in care tendoanele si muschii trec prin dreptul unor proeminente osoase,facilitand alunecarea si miscarile.Fiecare hemicorp are peste 80 de burse,unele dintre acestea fiind formate in urma actiunii iritative a unor factori locali.Cauzele bursitelor pot fi :a) suprasolicitari(exercitarea unor forte excesive de frecare);b) traumatisme directe;c) boli sistemice(PR,guta);d) infectii secundare unor plagi penetrante,celulite supraiacente ,infiltratii locale(frecvent cu stafilococ).

Tabloul clinic:-durerea in zona afectata,cu iradiere uneori in membrul respectiv;
                        -tumefiere,in bursitele superficiale;
                        -eritemul tegumentelor supraiacente;
                        - eventual limitarea miscarilor articulatiilor invecinate.

BOALA SCHEUERMANN


BOALA SCHEUERMANN
 B.S. este o leziune degenerativa a zonei de crestere osteo-cartilaginoase a platourilor vertebrale,urmata de deformarea corpurilor vertebrale si aparitia de hernii discale intraspongioase,cu instalarea progresiva a unei cifoze.Este o afectiune caracteristica adolescentului(20-30%),mai frecventa la baieti,uneori avind caracter familial.
Este localizata cu predilectie la nivelul coloanei toracale superioara si medie,cu aparitia in timp a unei cifoze(“spate rotund”).Mai rar este interesat segmentul toracal inferior sau primele vertebre lombare(sindromul de “inversiune vertebrala”=stergerea lordozei lombare/cifoza lombara).
Elementele clinice si radiologice caracteristice bolii sunt:
-cifoza rotunda dureroasa;
-neregularitatea platourilor vertebrale;
-hernii intraspongioase(noduli Schmorl);
-subtierea discului intervertebral;
-aplatizarea sau deformarea cuneiforma a corpului vertebral;
-hernii retromarginale anterioare;
-uneori “epifiza libera”(detasarea completa a epifizei de platou).
Tablou clinic:
*stadiul 1(stadiul functional)-intre 8-10 ani,fara dureri sau limitarea miscarilor,doar cu dificultate in mentinerea unei pozitii corecte a spatelui;
*stadiul 2(stadiul florid)-intre 10-16 ani,redoare dorsala/dorso-lombara/lombara,cu aparitia progresiva a semnelor clinice si radiologice,cu exacerbari la oboseala,ortostatism prelungit  sau caratul greutatilor;
*stadiul 3(stadiul tardiv)-peste 16 ani,cifoza fixata,cu limitarea marcata a mobilitatii segmentului respectiv,imposibil de corectat activ sau pasiv.
Examene paraclinice:examenele de laborator nu sunt de obicei modificate;radiologic se evidentiaza aspectele mentionate anterior.
Evolutia este lenta si se termina odata cu procesul de crestere,cu pretul unei cifoze reziduale,complicata cu artroza intervertebrala si o statica defectuoasa.Prognostic in general favorabil.
Diagnostic diferential:
-spondilita anchilozanta;
-cifoza angulara(bloc vertebral cu discita) in morbul lui Pott;
-sindromul Kummel-Verneuil(vertebra cuneiforma unica,la un interval de timp dupa un traumatism al rahisului);
-boala Morquio(displazia spondilo-epifizara cu platispondilie generalizata) cu deformarea segmentului anterior al corpurilor vertebrale “in trepte” ;
-disostoze encondrale cu tulburari sistemice.
Tratamentul: exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii spinale,reducerea activa a cifozei si ameliorarea tinutei; tratament chirurgical in cifozele grave(cifoze fixate dorso-lombare);practicarea sporturilor dupa incheierea evolutiei BS (inot,ciclism cu ghidonul mai ridicat,fotbal,volei,handbal,tenis).

Tratament naturist pentru cancer la san


Tratament naturist pentru cancer la san
Se ung nodulii (cicatricele) pana la subsuoara cu alifie de galbenele (filimica). Ungerea duce la disparitia tensiunilor puternice care radiaza pana in brate. Daca au suferit si ganglionii limfatici, se pune terci cu frunze de patlagina - inguste sau late. In afara de aceasta, este indicat un amestec de ceaiuri compus din 300 g galbenele (filimica), 100 g coada-soricelului si 100 g urzica. Prepararea: 1 lingurita cu varf de plante la 1/4 l de apa. Ca ratie zilnica se prepara 1 1/2-2 l de infuzie, care se bea pe parcursul zilei in inghitituri mici. In plus, dimineata, la pranz si seara, se ia 1/2 cana din infuzie, se toarna in ea 1 lingura de bitter suedez din import si se bea cu inghitituri mici cate o jumatate din aceasta cantitate, cu 30 de minute inainte si dupa fiecare masa. Daca apar dureri, trebuie puse mai des comprese cu bitter suedez si cu coada-calului (100 g de plante uscate). Bai de sezut cu coada-soricelului (100 g). Comprese cu bitter suedez pe zona organelor genitale. Aplicarea compreselor cu bitter suedez este precedata de ungerea zonei cu alifie de galbenele pentru a preveni deshidratarea pielii.
In toata aceasta perioada se tine un regim doar de cruditati - fara alcool, zahar, otet, sare si fara carne.
SAMOILA PADUREAN - Str. Caisilor nr. 9, Bacau

Sirop de ceapa contra bronsitei


Sirop de ceapa contra bronsitei
Un sfert de ceapa taiata pestisori se fierbe cu 250 g alcool rafinat pe foc foarte mic, pana cand spirtul se evapora complet, iar ceapa se ingalbeneste putin. Se adauga: 250 g zahar, 250 g miere de albine, 250 g unt, 250 g ulei de floarea-soarelui. Se fierb pana se obtine un sirop putin legat (800 g). Se strecoara, iar ceapa se arunca. Se adauga 30-40 de picaturi de tinctura de propolis (cand produsul s-a racit). Se iau trei lingurite pe zi (copiii) si trei linguri pe zi (adultii). Rezultatele sunt excelente!
APOSTOL VALENTIN - Sos. Nationala nr. 180, bl. A3, sc. B, et. 2, ap. 9, Iasi

Tratament pentru bolile genitale


Tratament pentru bolile genitale
    Va transmit o reteta putin costisitoare, de vindecare a infectiilor vaginale, mult folosita pe vremuri: un tampon de vata imbibat cu iaurt natural (de la tarani si care sa nu fie pasteurizat) se introduce in vagin, seara la culcare. Datorita continutului sau in monocarpina, iaurtul vindeca Trichomonas vaginalis. Tratamentul este sigur si dureaza sase zile.
NICOLAE PETRE - Str. Arinului nr. 1, bl. 46, sc. D, et. 1, ap. 67, Ploiesti, 

Boli de ochi


Boli de ochi
(vedere slaba, malformatii congenitale)
Macerat de miere, lamai si morcovi: 800 gr. miere de albine naturala se amesteca bine cu 800 gr. morcovi rasi pe razatoarea mica (nu se curata de coaja, ci se freaca bine cu o perie) si 1 kg. de lamai netratate, bine spalate, date prin masina de tocat. Totul se pune la macerat vreme de 20 de zile. Tratamentul - se ia cate o lingura de macerat inainte de fiecare din cele trei mese principale ale zilei.

Tratament pentru arsuri grave


Tratament pentru arsuri grave, de orice natura
Acest tratament este o minune dumnezeiasca, si o spun din tot sufletul, cu toate ca personal n-am citit nicaieri, in nici o revista, vreo recomandare in legatura cu el. Reteta mi-a parvenit cu 23-24 de ani in urma, de la un coleg de serviciu mai in varsta, despre care nu mai stiu nimic, nici macar daca mai traieste. Oricum, dupa atata amar de vreme, ma bucur ca am prilejul sa-i multumesc. Unul din baietii mei (avea 6 sau 7 ani) a tras de pe aragaz o cratita de apa care fierbea, oparindu-se cumplit pe burtica si pe ambele labe ale picioarelor. Plangandu-ma la birou de nefericita intamplare, fostul meu coleg mi-a recomandat o reteta, cu ajutorul careia o cunostinta de-a lui isi salvase sotul, cu arsuri foarte grave, externandu-l din spital pe raspunderea ei (medicii il tineau numai cu Morfina si Novocaina, asteptand sa moara). Asa mi-am vindecat si eu copilul, fara sa-l mai duc la spital. Reteta: se culeg frunze de liliac alb, care are florile simple (nu batute). Ele pot fi proaspete, uscate sau culese de sub zapada, daca se stie locul acestui liliac. Se pun frunzele la fiert (se apreciaza cantitatea in functie de suprafata afectata, cat sa o acopere). Se fierb pana cand se innegreste apa, se lasa sa se raceasca si cand sunt caldute, se scot frunzele si se aplica pe suprafata arsa (chiar nedezinfectata si chiar daca are resturi de materiale arse). Se leaga cu panza curata sau cu tifon si, timp de 24 de ore, se umezeste continuu pansamentul cu apa in care au fiert frunzele. Sub nici un motiv nu trebuie lasat pansamentul sa se usuce, altfel frunzele uscate agraveaza rana. Dupa 24 de ore se scoate pansamentul, care va ridica primul strat de impuritati si arsura, lasand locul curat si sterilizat. In functie de gravitatea arsurii, se repeta operatiunea inca 24 de ore, 48 ore etc., dar la fiecare 24 de ore trebuie inlocuite frunzele de liliac. Tot ce pot sa va spun este ca eu am stat langa copilul meu 48 de ore, zi si noapte, dar am avut imensa satisfactie ca s-a vindecat si nu i-au mai ramas nici un fel de cicatrice. Pielea ramane catifelata si elastica, fara urmele groaznice care raman de obicei dupa arsuri. De atunci, ma tot intreb cum de nu s-au facut cercetari asupra efectului vindecator al frunzelor de liliac alb cu flori simple, cand tratamentul arsurilor este de-a dreptul miraculos.
Emilia Puscas - Str. Lamaiei nr. 62, Bl. 91, Sc. A, Ap. 12, Brasov

Propolisul in afectiunile respiratorii


Propolisul in afectiunile respiratorii
    Am suferit multa vreme cu caile respiratorii, trecand din raceala-n raceala, cu probleme de sufocare si pierdere a vocii. Din fericire, un apicultor mi-a recomandat un mod de folosire a propolisului, care m-a salvat: se cumpara de la piata un bastonas de propolis solid, din care se ia o farama cat o gamalie de chibrit, care se lipeste in adancitura dintre masele, seara, la culcare. Propolisul se dizolva lent, este preluat de saliva si astfel se face ungerea intregii zone afectate. Am recomandat procedeul multor persoane care mi-au multumit, altele nu l-au suportat din cauza mirosului de rasina si a faptului ca irita putin mucoasa cavitatii bucale (dar tot el o si vindeca). Dar persoanele care au intr-adevar probleme de sanatate, nu tin seama de aceste mici neplaceri.
ENACHE ELENA - Str. Mircea Malaeru nr. 16, Braila

Un campion roman fara bani


Asa incepe scrisoarea prin care Andreea, cu modestie, isi spune povestea despre performantele ei incredibile si despre mandria de a fi roman. Mandria de a fi roman intr-o tara in care am uitat sa ne apreciem valorile. Este bine insa ca o fac americanii. Care au invitat-o pe Andreea la o competitie unde ea vrea sa duca numele Romaniei pe cele mai inalte culmi. Citeste-i povestea mai jos si hai sa punem mana de la mana pentru un copil care merita. Sa aratam ca ne pasa! Si ca ne putem uni din nou pentru o cauza comuna si frumoasa, ca si la Let’s Do It, Romania! S-au alaturat deja Loredana Groza si Cristian Manafu.


E ora 7:00 dimineata. Ma trezesc mananc si plec la gradinita sau scoala dupa caz. Particip la lectii, raspund, iau note. Mari, de obicei, 9 sau 10. Se face ora 1. Imi iau ghiozdanul si ma indrept catre club. Mananc, iar apoi, incep antrenamentul. Urmatoarele 5 ore voi incerca sa imi ating barierele si chiar sa le depasesc. La ora sapte seara vine tati, ma ia cu masina si ma aduce acasa. Imi fac un dus, mananc, si ma apuc de teme. As vrea sa vad un desen dar nu mai am timp. Sunt obosita. Poate maine . Un maine care vine rar. Cateodata poate chiar prea rar.Secventa de mai sus se intampla in fiecare zi de aproape 8 ani. Si se va mai intampla daca voi fi sanatoasa pentru inca multi ani. Nu conteaza. Imi doresc sa fiu cunoscuta in lume. Iar atunci cand castig vreau ca lumea sa auda o data in plus si de tara mea. De Romania . Sa vorbeasca de noi romanii cu admiratie si sa inteleaga ca nu mancam sobolani, caini sau lebede. Sa inteleaga ca noi suntem cel putin la fel de buni ca ei.Anul asta am avut noroc. Dupa ce am castigat 5 turnee internationale consecutive, invingand pe parcurs fete clasate pe locul 1 in tari precum Rusia , Serbia si Ungaria, am reusit sa conduc echipa Romaniei pe podiumul European. Mai précis pe locul intai. Am fost foarte mandre atat noi fetele cat si antrenorul nostru. Am fost mandre atunci cand steagul nostru a fost cel mai sus, am fost mandre atunci cand ne-a fost cantat (corect) imnul, am fost mandre atunci cand reprezentantii unor tari cu renume precum Franta, Anglia sau Cehia ne-au felicitat cu admiratie si cu invidie. Am fost mandre pentru ca, am inteles din privirile si gesturile lor, atunci si acolo au acceptat ca noi suntem cei mai buni.Mandria mi s-a diminuat un pic la revenirea in tara . In afara de parinti nu ne-a intampinat nimeni. In afara de un anunt stingher pe un colt de site nu s-a scris multa vreme nimic despre performanta noastra. Dar nu ne-am suparat. Nu. Ne-am gandit ca, poate, castigarea unui titlu European e ceva comun la noi. Se intampla probabil prea frecvent pentru a fi luat in seama. Sau pentru a fi dat ca exemplu. Sau poate ca Bianca ori Tonciu facusera vreun gest extraordinar in perioada aceea ca de exemplu sa se intalneasca cu vreun fotbalist, si asta a tinut toata suflarea cu sufletul la gura.Acum insa mi-e rusine. Mi-e rusine ca am castigat Europenele. Mi-e rusine ca sunt probabil singura fata neinvinsa in acest an in Europa la categoria mea de varsta. Motivul: au aflat americanii de performantele mele si m-au invitat, pe cheltuiala lor, la unul din cele mai mari turnee internationale ce se desfasoara la ei in tara . Mi-e rusine sa ii refuz pentru ca peste treizeci de tari se lupta timp de un an de zile sa prinda un loc la acest turneu. Iar eu am avut norocul sa fiu invitata pe cheltuiala organizatorului. Asta inseamna ca americanii ma apreciaza si se gandesc ca participarea mea poate ridica valoarea turneului. Din pacate, tati spune ca nu mai avem bani pentru biletele de avion. Asa ca trebuie sa refuz invitatia.
Ma numesc Rosca Andreea, am 12 ani, practic tenisul de performanta, sunt dubla campioana nationala, campioana Europeana si neinvinsa in acest an atat in tara cat si in turneele desfasurate sub egida Tennis Europe la categoria mea de varsta. Si nu CERSESC. Dar ma gandesc ca, daca se va gasi un sponsor care sa ma ajute sa particip la acest turneu, poate voi ajuta si eu ca Romania sa fie vazuta un pic mai bine. S-ar putea sa nu castig turneul dar voi lupta pana la ultima minge ca sa o fac. Oricum, indiferent de ca va fi, sunt mandra ca sunt Romanca indiferent de ce ar face unii dintre colegii mei de tara

Cei care pot si vreau sa o ajute pe Andreea o pot face aici:

Rosca Andreea Amalia
Banca: Alpha Bank Agentia Gara de Nord
IBAN RON: RO33BUCU2741032874617RON
IBAN EUR: RO26BUCU2741032874618EUR
IBAN USD: RO68BUCU2741032881573USD

10 porunci ale unei siluete perfecte

10 porunci ale unei siluete perfecte


1. Mincati in liniste absoluta - Ca sinteti acasa ori la restaurant, nu uitati niciodata ca masa trebuie sa fie un moment privilegiat. Evitati improvizatiile ori discutiile in contradictoriu. Ele va vor impiedica sa va concentrati asupra calitatii si cantitatii alimentelor. Nu mincati niciodata la televizor. Nu veti profita nici de masa, nici de program.

2. Mestecati incet - Iata un capitol caruia Elle ii acorda o atentie importanta: alimentele inghitite prea repede, sau greu asimilate nu elimina decit o mica parte de substante nutritive. Aceasta asimilare proasta naste repede foame, determina tulburari de circulatie a singelui. Pe scurt: celulita.

3. Mincati cu placere - Repetati impreuna cu Elle: cu cit imi place mai mult ceea ce maninc, cu atit imi face mai bine.

4. Alegeti o mincare variata - Toate alimentele sint utile. Suprimarea lactatelor antreneaza, in timp, o pierdere de calciu; daca nu mincam destule cruditati si fructe, organismului ii vor lipsi vitaminele. Elle maninca de toate, cu exceptia felurilor foarte grase sau foarte dulci.

5. Mincati de 4-5 ori pe zi - pentru a va mentine forma, indispensabila frumusetii si siluetei, trebuie sa mincati cit mai des cu putinta. Dar in cantitati mici.

6. Traiasca cruditatile, patrunjel si merele - Pline de vitamine, legumele si fructele crude adevarati furnizori de tonus si frumusete.

7. Evitati sa beti lichide la masa - Bauturile umfla alimentele din stomac. Rezultatul: faimoasele balonari si tulburari de digestie.

8. Mincati cit mai putina carne - Foarte bogata in toxine, carnea consumata in exces oboseste si incarca organismul cu sarcini suplimentare. Carnea poate fi inlocuita cu pestele alb.

9. Nu amestecati niciodata fainoasele si cerealele cu carne - Un mariaj cu adevarat indigest! Preferati alaturi de orez, paste, cartofi, legumele fierte. Evitati piinea. Daca nu puteti renunta complet, inlocuiti-o cu graham sau pesmet.

10. Nu mincati fructele si desertul ca felul 3 - fructele se digera mai usor pe stomacul gol. Recomandare: sa fie mincate fie inainte de masa, fie intre mesele principale. In privinta deserturilor, lasati-le doar pentru ocazii speciale, chiar daca e greu.

Activarea coloanei vertebrale

Activarea coloanei vertebrale


În revista Leacuri si Terapii nr. 49 v-am vorbit despre importanta dezvoltarii mobilitatii coloanei vertebrale. 

Coloana vertebrala este o opera de arta capabila sa efectueze miscari în toate directiile, folosite regulat în activitatile de zi cu zi. Din pacate, viata noastra sedentara conduce la adoptarea unei posturi disfunctionale ce limiteaza miscarile potentiale ale coloanei. Coloana vertebrala este una dintre cele mai importante parti vitale ale corpului uman, sustinind trunchiul si permitind toate miscarile posibile. Atunci cind ea este afectata si functionarea ei este prejudiciata, consecintele pot fi dureroase si chiar imobilizatoare.

Stravechiul sistem esoteric chinez Xing Shen Zhuan, mai putin cunoscut în Romania, a fost prezentat în nr. 49 al revistei Leacuri si Terapii.

Metoda Xhing Shen Zhuan este transmisa în zilele noastre prin cateva mari scoli taoiste. In Romania, aceasta transmisie este realizata de scoala Maestrului International de Qi Gong David Shen. Deja au devenit o traditie seminariile sustinute de catre  Maestrul David Shen de doua ori pe an în Romania.

Aveti ocazia sa participati în perioada 22-29 iunie 2003 la urmatorul seminar.

(Pentru informatii: info@ armonita.ro; 0722.72.76.52; 0745.14.63.43; 021/326.79.01) 

Sistemul Xing Shen Zhuan actioneaza în special asupra corpului fizic, cu focalizare asupra coloanei vertebrale, care este considerata elementul central al fiintei umane. Fiecare exercitiu are ca tinta anumite aspecte energetice conexe cu coloana vertebrala.

S-au constatat efecte benefice asupra tuturor organelor interne: ficatului; inimii, splinei, plaminilor, rinichilor, vezicii biliare, pericardului, intestinelor gros si subtire, stomacului si asupra articulatiilor.

Prima parte a sistemului - armonizarea si echilibrarea corpului fizic - se efectueaza prin intermediul a 30 de exercitii, fiecare exercitiu focalizindu-se asupra unui anumit segment al coloanei vertebrale, dinamizind cele 24 de vertebre, plus alte sase exercitii care activeaza bratele, soldurile si picioarele. Mai exista un exercitiu care armonizeaza si echilibreaza energia noastra interna, cimpul energetic din jurul nostru. Exercitiile au o ordine specifica de executie.

Va prezentam doua exercitii din Sistemul Xing Shen Zhuan, care fac parte din antrenamentele sustinute în cadrul Fundatiei Armonita.

Efectele benefice ale exercitiilor mentionate apar în mod natural si/sau sint stimulate în timpul practicarii corecte a formelor.

http://www.armonita.ro/ - top

În urma cercetarilor efectuate în timpul experimentelor stiintifice s-au constatat urmatoarele efecte benefice asupra corpului uman: 

- deschiderea accesului la fiecare vertebra a zonei cervicale, restabilind mobilitatea si capacitatea de miscare prin independenta fiecarei vertebre; 

- decompresarea discurilor intervertebrale, lungirea si echilibrarea muschilor zonei cervicale; 

- activarea micromiscarilor naturale ale articulatiilor craniene, masind creierul  si cerebelul;

- activarea sistemelor circulator si limfatic, talamusului, hipotalamusului, glandelor pineala si pituitara;

- deschiderea sinusurilor si stimularea bulbului olfactiv; 

- reactivarea nervului plexus; 

- întarirea sistemului imunitar;

- mobilizarea organismului în procesul autovindecarii bolilor cronice; 

- reglarea respiratiei;

- echilibrarea mintii si  emotiilor

Gitul Cocorului

În acest exercitiu trebuie sa realizam un patrat imaginar folosindu-ne barbia si capul. Ideea principala a acestui exercitiu este de a fi capabili sa izolam miscarile gitului de restul corpului, care ramine nemiscat într-o stare de relaxare, coloana vertebrala fiind aliniata. Axa de rotatie a capului va fi osul sfenoidal.

Ne imaginam ca rotim capul în jurul axei sale. Cu cit miscarile vor fi mai ample cu atit mai mult veti reusi sa activati punctul Yu Zhen, baza cutiei craniene, asupra caruia este focalizat acest exercitiu. Realizind  miscarea capului înainte, urmariti sa extindeti gitul cit mai mult ca si cum a-ti deschide o armonica. Acest lucru va extinde vertebrele cervicale începind cu Da Zhui, cea de-a 7-a vertebra cervicala, în sus. Este necesar sa mentineti pe tot parcursul acestui exercitiu relaxate barbia, maxilarul, pielea capului, gitul, baza craniului, umerii, zona lombara, bazinul. Aceasta este singura directie în care ar trebui orientata activitatea mentala. Repetati din nou si din nou întrebarea: sint relaxat sau nu în zonele mentionate? 

Exercitiul începe cu relaxarea gitului. Baza gitului functioneaza ca un arc care mai întii se comprima, apoi se extinde.  Extinderea gitului începe de la baza înainte, deplasind barbia pe prima latura a patratului imaginar, paralela cu solul. Relaxam barbia, maxilarul, baza cutiei craniene, gitul, baza gitului, umerii. Tindem sa cream astfel o presiune asupra punctului Yu Zhen, baza craniului.  

A doua miscare se executa prin rotatia din ce în ce mai mare a capului în jos. Observam ca rotatia în jurul osului sfinoidal se mareste si ajunge la maximum. Are loc comprimarea punctului Yu Zhen, relaxarea umerilor. A doua miscare poate fi numita minimiscare.

A treia miscare se executa prin rotatia capului în sens invers începind de la baza gitului. Cind ati atins rotatia si comprimarea maxima, relaxati gitul, coborindu-l în jos, mai jos, mai jos, pina ajunge în pozitia de 90 de grade fata de corp. În caz ideal, barbia atinge osul sternal.

A patra faza este miscarea de rotatie a capului în sus, care confera o deschidere totala a punctului Yu Zhen. Barbia exercita o presiune asupra gitului. Începeti sa ridicati capul, gradat, vertebra cu vertebra, respirind profund, în mod natural. Verificati daca, la sfirsitul miscarii, barbia, maxilarul sint relaxate si Yu Zhen este deschis, fiind impins în spatele liniei umerilor. 

Apoi relaxati-va si reluati exercitiul.

Broasca testoasa

Începe cu acelasi gen de miscari ale capului în jurul axei sale pentru o deschidere completa a punctului Yu Zhen. Apoi aplecati gradat capul în fata, vertebra cu vertebra, începind de sus în jos. Relaxati barbia, maxilarele, baza craniului, gitul în întregime, umerii. Rotatia capului în directie inversa începe cu extinderea barbiei în  jos.    

Apoi extindeti barbia înainte, atingind punctul maxim în pozitia capului cu privirea orientata în sus. Atentie: este foarte important ca miscarea sa fie usoara si lenta. Apoi rotiti capul în sens invers: barbia se lipeste de git, deschizindu-se punctul Yu Zhen. Cind punctul este total deschis, împingeti gitul usor înapoi, dupa linia umerilor. Va oferim un exercitiu de dezvoltare a mobilitatii coloanei din programul de Aerobic Spiritual, practicat în cadrul Fundatiei Armonita.  Acest exercitiu face parte din sistemul ezoteric Dao Yin si activeaza meridianele: stomac; inima; plaman.

Ritualul de iubire al Cobrei 

Pozitiile si miscarile principale ale acestei tehnici seamana cu cele ale unei cobre, celebra pentru abilitatea sa de a se ridica si pentru ritualul ei exceptional de împerechere. 

În timpul exersarii este foarte important sa integrati forma, miscarea si respiratia.

1. Pozitia initiala. Întindeti-va pe abdomen, cu palmele orientate spre sol, plasate în dreptul pieptului sau chiar al umerilor, în dependenta de tipul dumneavoastra constitutional. Determinati prin citeva încercari cea mai buna pozitie a miinilor. Tineti picioarele apropiate, cu genunchii departati la o distanta de maximum 15 cm. Sprijiniti-va pe degetele picioarelor. 

2. Împingeti cu degetele picioarelor. Inspirati, apoi începeti sa expirati foarte lent, dupa ce ati început sa împingeti cu degetele de la picioare. Încordati fesele si mentineti-le contractate pentru a proteja partea inferioara a spatelui în timpul ridicarii.

3. Ridicati Cobra îndragostita. Mentineti genunchii, coapsele si zona osului pubian la sol, ridicind lent trunchiul. Ajutati-va de muschii spatelui, dar mai ales de brate. Începeti prin ridicarea trunchiului din partea inferioara a coloanei vertebrale atit cit puteti, cu ajutorul tendoanelor si muschilor spatelui, solicitindu-i pe toata durata acestei faze. Încheiati ridicarea într-o miscare curgatoare si continua,  împingind mai mult cu bratele. Continuati sa expirati lent (inspirati putin daca este nevoie). Pe masura ce arcuiti coloana vertebrala aplecati usor barbia în piept, orientind privirea în sus. Ridicati trunchiul cit de sus puteti fara a va simtiti incomodati, dar mentineti zona osului pubian la sol.

4. Ramineti nemiscati, rotiti ochii, scoateti limba si miriiti. Atunci cind coloana este arcuita complet, iar corpul este întins la maxim si ridicat, mentineti postura, rotind ochii în orbite spre spate si concentrindu-va atentia asupra crestetului. Ramineti cu ochii dati pe spate, scoateti limba cit de mult puteti si miriiti. Cind ati încheiat expiratia însotita de miriit, opriti putin mai mult respiratia, scoateti din nou limba si intensificati-va concentrarea asupra punctului din crestetul capului - dar nu fortati.

5. Destindeti-va si coboriti trunchiul. Relaxati limba si ochii, mentineti fesele încordate în pozitia ridicata a trunchiului, coborind lent trunchiul la sol. Cind fruntea atinge solul, eliberati din sprijin degetele de la picioare si relaxati-va. Pernitele degetelor de la picioare si talpile se relaxeaza, cu fata în sus.

6. Înapoi pe calciie. Mentineti nasul aproape de sol si împingeti cu antebratele, coatele si palmele solul, pentru a misca trunchiul spre înapoi, astfel încit fesele sa se odihneasca pe calciie. Bratele ramin la sol dupa ce au încheiat actiunea de împingere, iar miscarea spre înapoi este preluata de coapse. Ele vor aluneca pe sol, nasul raminind foarte aproape de sol în timpul miscarii spre spate. Cind fesele ajung, în cele din urma, pe calciie, lasati abdomenul si partea inferioara a pieptului sa se aseze pe coapse. Coboriti fruntea la sol si urmariti simtiti cum trunchiul se contopeste cu solul. Percepeti plini de bucurie senzatiile corporale, respirind constient pentru a va relaxa complet si pentru a va reîmprospata.

7. Înainte pentru ridicarea Cobrei îndragostite. Dupa o scurta pauza, expirati si ridicati fruntea si pieptul astfel încit nasul sa fie abia putin mai sus decit solul. Ridicati-va sezutul de pe calciie si inspirati în timp ce miscati corpul spre înainte. Duceti picioarele spre înapoi, în pozitia de sprijin pe degete. Cu nasul mentinut aproape de sol, duceti bratele întinse spre înainte, în pozitia ridicarii Cobrei îndragostite. Continuati sa inspirati usor pe tot parcursul miscarii. Cind mainile au ajuns în pozitia initiala, folositi antebratele si coatele plasate pe sol pentru a ajuta pieptul sa gliseze în miscarea sa spre înainte, putin deasupra solului. Aceasta miscare spre înainte este urmata de faza de ridicare a cobrei, într-o miscare neîntrerupta. 

Atunci cind pieptul a ajuns în pozitia initiala, coboriti coapsele si osul pubian la sol. Încordati fesele si începeti sa expirati lent. Împingind cu bratele si încordind spatele, ridicati cobra. Arcuiti coloana vertebrala, aplecati barbia înspre piept, mentineti pozitia… ochii, limba si miriitul. Ritualul va fi repetat de cel putin doua ori.

8. Ultima runda: reveniti pe calciie, apoi pe spate. Cand ati încheiat ultima repetare, relaxati-va în postura cu sezutul pe calciie si trunchiul aplecat în fata, cu miinile întinse înainte, la sol. Apoi, întoarceti-va cu fata în sus,  întindeti-va si relaxati-va pe spate. Constientizati senzatiile corporale si energetice si urmariti sa respirati constient.

De asemenea, va invitam sa practicati  exercitii destinate relaxarii, alinierii  si întinderii coloanei la aparate speciale din sala de Fitness a Fundatiei Armonita.

O ceasca de cafea pentru ficatul tau


O ceasca de cafea pentru ficatul tau

Cafeluta de dimineata face minuni pentru ficatul nostru. Potrivit cercetatorilor japonezi, persoanele care beau o cafea pe zi au mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer de ficat.

Pentru a descoperi efectele cafelei asupra ficatului, doctorul Taichi Shimazu de la Universitatea Tohoku din Sendai (Japonia) a tinut sub observatie doua grupuri de persoane cu varste de peste 40 de ani. Din primul grup au facut parte 10.588 de barbati si 11.816 femei, care au fost monitorizati pe parcursul a noua ani. Al doilea grup, compus din 38.000 de persoane, a fost analizat sapte ani.

CHESTIONAR Subiectii au trebuit sa raspunda la un chestionar despre starea lor de sanatate si obiceiurile alimentare. Bineinteles, chestionarul a cuprins si intrebari referitoare la consumul de cafea. Pe parcursul studiului au fost depistate 117 cazuri de cancer hepatic. Cercetatorul japonez a pus aceste imbolnaviri pe seama faptului ca pacientii respectivi nu obisnuiau sa consume cafea.

REZULTATE. Dupa noua si, respectiv, sapte ani de studiu, doctorul Taichi Shimazu a ajuns la urmatoarea concluzie: cu cat consumul de cafea este constant, cu atat riscurile de cancer hepatic sunt mai reduse. Astfel, o persoana care bea din cand in cand cate o cafea prezinta un risc cu 29% mai mic decat cea care nu obisnuieste sa consume aceasta bautura. Mai mult decat atat, cei care isi beau cu regularitate cafeaua de dimineata au un risc de a dezvolta un cancer de ficat cu 42% mai mic in raport cu cei care nu sunt amatori de cafea.

SUBSTANTA PROTECTOARE. Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, nu cafeina este cea care ne protejeaza ficatul. Si ceaiul, de exemplu, contine cafeina, dar nu a demonstrat acelasi efect asupra ficatului. Substanta protectoare pentru ficat este acidul clorogenic. Acesta este de fapt un acid din categoria polifenolilor. De aceea, acidul clorogenic are proprietati antioxidante, reusind astfel sa lupte contra cancerului.

"Nu am descoperit totusi mecanismele prin care cafeaua actioneaza asupra ficatului", marturiseste doctorul Taichi Shimazu. El a dat asigurari ca va continua studiile pentru a confirma rezultatele obtinute.


OPINIE
Cafeaua este cunoscuta mai ales pentru proprietatile sale revigorante si energizante. Ea are un efect favorabil asupra sistemului nervos central si asupra proceselor care tin de concentrarea atentiei. In ceea ce priveste efectul protector al cafelei asupra ficatului, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma ca acesta trebuie confirmat de alte studii, desi nu pune la indoiala rezultatele cercetatorului japonez. "In acest moment se fac, de asemenea, cercetari pentru a demonstra ca poate fi utila unor persoane in crizele de astm", mai spune prof. dr. Mencinicopschi


Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE