background img

Articole noi

Artroza, o maladie cu caracter familial

Artroza, o maladie cu caracter familial

 Ce este artroza si cum se manifesta

Artroza este din pacate o boala foarte frecventa, ce consta in uzura articulatiilor, putind afecta atit articulatiile periferice (miini, sold, genunchi), cit si cele ale coloanei vertebrale. Din punct de vedere anatomic, leziunea initiala atinge numai cartilagiul articular, deteriorind insa componentele celelalte ale unei articulatii: capetele oaselor, capsula si sinoviala. In mod normal, suprafata cartilagiilor este foarte neteda, facilitind mobilitatea articulara si absorbind socurile. Acest lucru este foarte important la nivelul articulatiilor mari, cum ar fi cele de la picioare sau cele ale coloanei vertebrale, care suporta greutatea corpului. Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata si apar excrescentele osoase, cunoscute sub numele de ciocuri. Consecinta este, desigur, imposibilitatea culisarii suprafetelor articulare, care se freaca intre ele. Clinic, artroza se manifesta prin dureri de tip mecanic si printr-o tumefiere articulara, consecinta fiind redoarea si limitarea miscarilor.

Cauze si factori de risc

Fiziologic vorbind, tesutul cartilaginos este supus unei regenerari permanente, existind atit fenomene de eroziune, sau de distrugere, cit si fenomene de reconstructie, ceea ce concura spre asigurarea unui echilibru dinamic corespunzator. Artroza, prin actiunea ei, corespunde ruperii acestui echilibru.

Cauzele artrozelor sint multiple, depinzind in principal de o serie de factori mecanici, datorita carora este provocata uzura cartilagiilor, dar si de o serie de factori constitutionali, intre care intervine si ereditatea. In cazul artrozelor primare, factorii de risc sint de obicei virsta si traumatismele.

Unul dintre factorii de risc in aparitia artrozelor la sold, genunchi sau la nivelul coloanei lombare este excesul ponderal, care reprezinta o solicitare permanenta pentru aceste segmente.

Printre grupele de risc se numara sportivii de performanta si balerinii, persoanele care lucreaza in conditii grele (munca cimpului), precum si cele cu exces ponderal si obezitate sau cele cu antecedente familiale.

Care sint simptomele

Artroza are o serie de semnalmente caracteristice. Durerea este primul astfel de simptom. Ea apare la incercarea de a folosi articulatia si uneori este foarte ascutita. Daca nu se foloseste articulatia, durerea poate disparea sau poate fi iradiata spre alte regiuni. Un alt simptom este rigiditatea, care apare de regula, dimineata sau dupa repaus. Aceasta poate disparea insa dupa citeva minute de miscare. Uneori insa miscarile sint limitate, acest lucru constatindu-se in cazul unor operatiuni simple, cum ar fi incheierea nasturilor. Alteori pot aparea si semne de inflamatii, cum ar fi roseata, temperatura locala crescuta, tumefactii.

Alteori simptomele sint foarte usoare, iar boala este depistata absolut intimplator, cu ocazia unui examen radiologic.

Ce examene sint necesare


Pentru depistarea bolii este necesar in general sa se faca analiza singelui. Examenul radiologic va confirma diagnosticul, punind in evidenta importanta leziunilor articulatiilor. Uneori este necesara efectuarea unor examene ceva mai performante, in care se va folosi scannerul. In fine, daca articulatia este umflata, medicul poate efectua si o punctie, lichidul urmind a fi dat la laborator spre analiza.

Tratamentul in artroza

Artroza este o maladie benigna, in cursul careia tratamentele propuse ii vor permite bolnavului sa duca o viata normala. Tratamentele, oricare ar fi ele, nu vindeca insa boala, ci au ca obiectiv principal reducerea durerii si a inflamatiilor.

Se vor utiliza aspirina, indometacin, diclofenac, ketotifen, ibuprofen. Dat fiind faptul ca dozele necesare pentru a obtine efectul dorit sint mari, uneori pot aparea efecte secundare nedorite.

Se pot folosi in acest caz unguente precum fenilbutazona, diclofenacul si piroxicamul, ce se vor aplica pe zona dureroasa de citeva ori pe zi. In cazul unor pusese inflamatorii, se vor face infiltratii intraarticulare, ce au actiune antiinflamatorie si antalgica.

In cazul exceselor ponderale, in afara tratamentului medicamentos se va urma un regim dietetic, pentru scaderea in greutate.

Foarte importante sint, de asemenea, kinetoterapia sau gimnastica medicala si curele balneare in statiuni cu profil de reumatologie.

Printre remediile cele mai simple se numara aplicarile de comprese reci si calde. Cele reci sint foarte eficiente in primele momente, deoarece reduc senzatia de durere. Compresele reci se vor aplica pe regiunea dureroasa, dar nu mai mult de 10 minute. Dupa ce durerea cedeaza, se vor folosi timp de circa 10 minute comprese calde, care au ca scop relaxarea muschilor din jurul articulatiilor dureroase.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE