background img

Articole noi

COMPRESE CU PLANTE


COMPRESE CU PLANTE

1. COMPRESA CU BRUSTURE: frunzele proaspete se spala, se zdrobesc, se aplica sub forma de cataplasma, de mai multe ori pe zi pâna dispare cauza. Este recomandata în entorse, luxatii, picioare ranite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase, plagi usturatoare.
2. COMPRESA CU CRETISOARA: se spala o cantitate corespunzatoare de plante proaspete, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de taietei, se aplica sub forma de compresa pentru vindecarea ranilor, întepaturilor, taieturilor.
3. COMPRESA CU MUSETEL: se toarna 1 l lapte clocotit deasupra a 2 linguri de musetel, se lasa sa stea 2-3 minute, se strecoara si se aplica sub forma de compresa calda. Este recomandata compresa calda în durerile de ochi, conjunctivite, alte inflamatii ale ochilor, în eruptii cutanate care provoaca mâncarimi sau supuratii, iar sub forma de gargara în durerile de dinti, precum si la spalarea ranilor.
4. COMPRESA CU PATLAGINA ÎNGUSTA: frunzele proaspete se spala, se zdrobesc pâna se formeaza o pasta (terci), care se aplica pe zona interesata. Este recomandata în rani, crapaturi la picioare, taieturi, întepaturi de insecte, muscaturi de câine turbat, animale veninoase. Frunzele frecate în mâini cu sare si aplicate la gât, vindeca gusa, iar la picioare vindeca basicile sau rosaturile de la încaltaminte. Este recomandata compresa si în cazul bolilor canceroase ale glandelor.
5. COMPRESA CU PODBAL: se prepara ca mai sus. Este recomandat a se folosi compresa în boli de plamâni, erizipel, leziuni ale tesutului cu umflaturi vinetii, în inflamatii ale bursei sinoviale, în ulcerul scrofulos. Vaporii de podbal sunt utili în bronsite cronice si în insuficienta respiratorie sau sufocanta.
6. COMPRESA CU TERCI DE TATANEASA: se prepara din radacinile bine spalate, macinate fin, amestecate cu apa clocotita si câteva picaturi de ulei, pâna se formeaza un terci, care se întinde pe o pânza, apoi se aplica local calda, legând-o strâns pe zona afectata. Se recomanda în paralizia membrelor, atunci când maladia provine din surmenaj, luxatie, entorsa sau apoplexie. Cu acest terci se retrag si tumefierile la glezne si încheieturile mâinilor. Poate aduce alinare în paraplegie, ulcer varicos, tumefieri reumatice ale muschilor, noduri de artrita, umflaturi, dureri de ceafa (spondiloza cervicala), inflamatii ale pielii piciorului, calmeaza durerile dupa amputari.
7. COMPRESA CU ABURI DE TRAISTA CIOBANULUI: se pun 2 mâini pline de planta proaspata într-o sita, care se tine pe aburi. Planta înmuiata la abur se pune pe o bucata de pânza, care se aplica sub forma de compresa pe zona afectata. Se recomanda în cazul sânilor umflati, în hemoragiile renale, în hernia inghinala.
8. COMPRESA CU URZICA MOARTA GALBENA: se prepara din 3 lingurite cu vârf de planta puse în 250 ml de apa clocotita. Se umezesc cârpe (tifon) cu aceasta infuzie si se aplica sub forma de compresa calda contra ulceratiilor si varicelor.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE