background img

Articole noi

Bolile ficatului


Bolile ficatului


"Primul semn al imbolnavirii ficatului este colorarea tegumentelor si a mucoaselor in galben, aparitia icterului, o stare de oboseala si somnulenta, febra, dureri de cap, dureri articulare si dureri in partea dreapta a abdomenului.
Hepatita A si Hepatita B sunt provocate de virusi care se gasesc in alimente alterate sau pastrate in conditii neigenice, in obiecte personale contaminate etc. Acesti virusi patrund in organism prin tractul digestiv, pe cale orala, iar hepatia A este denumita si "boala mainilor murdare". Respectarea normelor de igiena reduc riscul infestarii cu virusul hepatitei A sau E.
Hepatitele B, C, si D se transmit prin contactul cu fluide corporale contaminate ( prin sange, saliva, sperma, secretie vaginala).
Exista vaccinuri impotriva virusului "vinovat" de aparitia hepatitei B, dar nu si impotriva celor care produc hepatitele C si D. Respectarea regulilor de iginea si folosirea prezervativului in timpul contactelor sexuale sunt mausuri care reduc riscul imbolnavirii.
Hepatita B duce la distrugerea celulelor hepatice si poate evolua in ciroza sau cancer hepatic. Mama bolnava de hepatita B poate transmite virusul nou-nascutului, in timpul nasterii.
Hepatita C este o boala care progreseaza lent, ducand la distrugerea tesutului hepatic. In unele cazuri, afectarea severa a ficatului se produce abia dupa 20-30 de ani de la infectare. Unul dintre factorii care duc la agravarea bolii este consumul de alcool (chiar si a celui "moderat" sau "la ocazii") deoarce alcoolul este "prelucrat" in ficat, iar actiunea sa toxica se rasfrange direct asupra celulelor hepatice.
Regimul alimentar al bolnavului de ficat trebuie sa includa alimente sarace in grasimi, sa excluda in totalitate cafeaua, cacaoa si alcoolul, precum si bauturile carbogazoase si sintetice, iar aportul energetic sa fie asigurat de glucide.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE