background img

Articole noi

Uleiul esential de levantica si puterea lui curativaUleiul esential de levantica si puterea lui curativa

 De-a lungul istoriei levantica a fost cunoscuta datorita puterilor ei curative. Ea este folosita ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ si detoxifiant si nu in ultimul rind corecteaza sau diminueaza aspectul neplacut al cicatricelor.

Grecii si romanii cunosteau beneficiile lavandei

Vechii greci foloseau uleiul de lavanda pentru a trata infectiile gitului, constipatia si durerile din piept, in timp ce romanii foloseau florile in baile comunale, probabil datorita proprietatilor ei antiseptice si parfumului ei deosebit. In evul mediu multi oameni foloseau apa de levantica pentru a preveni si scapa de paduchi. Manunchiuri mici din aceasta planta uscata erau puse in spalatorii pentru a face hainele sa miroasa proaspat si pentru a indeparta moliile. Cu levantica se tratau insomnia si alte probleme cauzate de somn, fiind plasata in buchetele mici in perne. Mirosul produs se credea ca alunga insectectele.

De la plantele salbatice crescute pe dealuri la cultura organizata si export

Levantica obisnuita (Lavendula angustifolia, Lavendula officinalis sau Lavendula vera) este folosita in producerea uleiului esential utilizat in aromoterapie. Este de preferat sa evitati uleiul obtinut din Lavendula stoechas, deoarece aceasta floare are o compozitie diferita. Sudul Frantei ramine cel mai important producator al acestui ulei. Daca la inceput aceasta planta crestea in mod salbatic pe dealuri si era culeasa de localnici pentru parfumul ei deosebit, din anul 1950 cererea de ulei de lavanda a crescut, ceea ce a dus la intensificarea cultivarii acestei plante. Levantica este cultivata in mod organizat, pe rinduri ordonate. Cererea de ulei esential a crescut si este gasit acum si in China, Tasmania si Anglia.

Desi a aparut in zonele calde si insorite se poate adapta si solurilor reci

Desi aceasta planta este asociata cu clima calda, ea poate sa creasca foarte bine si-n zonele reci. Solul bine irigat si insorit este cel mai cautat de cultivatorii lavandei. Este important sa nu fie fertilizata aceasta planta si sa fie recoltata cit mai curind dupa ce florile se deschid, dimineata sau seara. Florile trebuie uscate la soare si apoi inflorescentele desfacute de pe tulpina.

Modul de obtinere a uleiului de lavanda

Esenta florilor de lavanda se realizeaza prin spalarea in aburi a acestor plante care sint asezate pe niste gratare. Vaporii eliberati sint colectati intr-un rezervor si raciti. Prin acest proces se obtine pretiosul ulei esential.

Pentru oamenii moderni stresati si obositi

Din pacate uleiul esential de lavanda nu trebuie sa fie diluat inaintea utilizarii. Citiva stropi din acest ulei picurati pe perna pot ajuta in procesul de insanatosire, protejeaza pielea de infectii si induc un somn placut si usor.

Aroma florala care se degaja in urma pulverizarii pe becurile din camera are darul de a calma nervii slabiti, de a relaxa corpul, mintea si reduce anxietatea.

Utilizari si in ameliorarea bolilor copilariei

Masajul cu ulei de levantica sau baia fierbinte in care s-a adaugat putin ulei ajuta la relaxarea muschilor si scaderea durerilor cauzate de tensiuni, exercitii sau reumatism.

Durerile menstruale pot fi, de asemenea, alinate printr-un masaj usor, realizat cu miscari circulare, in partea inferioara a abdomenului.

Avind o actiune atit de blinda este ideal pentru utilizarea lui la copii, in prevenirea infectiilor care pot sa apara, pentru linistirea nervozitatii si agitatiei lor.

Folosit in aromoterapie si masaj

In final, utilizarile cele mai folosite ale uleiului de lavanda din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre sint: pentru imbaiere, vindecarea arsurilor minore (inclusiv cele cauzate de soare), taieturi, zgirieturi, inflamatii, eczeme, dermatite, impotriva starilor de ameteala, a durerilor de cap, insomniei, migrenelor, greata, infectii bacteriene, acnee, furuncul, reumatism si artrita.

Nu in ultimul rind uleiul de lavanda este folosit pentru a usura starile de anxietate, stres si tensiune nervoasa, alinind si relaxind corpul si mintea.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE