background img

Articole noi

Stomac


Stomac



Stomacul este o portiune a sistemului digestiv cuprins intre esofag si duoden. in stomac alimentele sunt retinute un timp variabil, dupa natura lor. Ele sunt transformate sub actiunea factorilor enzimatici si cu ajutorul contractiilor gastrice, in chim, apoi acesta este transportat in duoden.
Alimentele intra in stomac prin partea stanga, sub inima si se evacueaza din stomac prin partea dreapta - prin orificiul pilor (pilor - in greceste - portar), in intestin nemaifiind cale de intoarcere. Mucoasa stomacului este plina de glande microscopice cu deschizaturi in stomac, care produc un lichid amarui numit sucul gastric. El contine un produs chimic numit pepsina cu mare rol in digestie. in 24 h se produc 4,5 1 suc gastric care se consuma la digestie. Acest aparat stomacal, prin miscarile pe care le produce, intoarce alimentele pe toate partile pentru a fi imbibate cu suc. Trebuie respectate bine regulile de compatibilitate alimentara, alimentele trebuie bine amestecate, pentru a nu se produce fermentatii si putrefactii l care transforma stomacul intr-un cos cu gunoi. in acest caz glandele se astupa, iar mecanismul se defecteaza.



Mancarea semidigerata va intra in intestin, de unde tot organismul se va intoxica.
Intestinul subtire este un canal captusit de o membrana catifelata si zbarcita care este tot timpul intr-o miscare usoara, impingand masa alimentara (chimul), inainte si inapoi. Membrana are niste papile microscopice care-i dau aspectul de catifea, numite vilozitati intestinale. Chimul in intestin se amesteca cu bila secretata de ficat (si depusa in vezica biliara). Sunt necesari 2-3 1 bila pe zi pentru a neutraliza actiunea sucului gastric, de a preintampina descompunerea si de a ajuta la absorbirea in vasele sangvine.
In intestin actioneaza si sucul pancreatic secretat de pancreas, care ajuta in special la absorbirea substantelor grase. Este necesar 1-1,5 l/zi de suc pancreatic. Vilozitatile intestinale absorb substantele hranitoare din alimente si le trimit in organism.
Alimentele nedigerate trec printr-o valva (portita) in colonul ascendent (intestin gros).

•    In caz de digestie dificila fara hiperaciditate, moarea de varza stimuleaza digestia. Se bea 1 pahar inainte de masa, iar in timpul mesei se mai poate bea cate o inghititura.
•    Pentru carcei la stomac poate fi de folos planta talpa-gastei.
•    Ceaiul de sanziene ajuta stomacul, ficatul si rinichii.
•    Produsul „Redigest" realizat de „Hofigal" SA contine cuticula de pipota si substante extrase din planta „armurariu".
In cuticula de pipota se gasesc microelemente ca: Mg, Ca, Fe, Cu, Cr, Ni, Si si Zn si enzimele necesare digestiei. Deci, „Redigest" previne digestia proasta si protejeaza mucoasa tubului digestiv. in toate formele de litiaza a dat rezultate bune. in plus, protejeaza ficatul de toxinele rezultate din arderile interne. Este de ajutor in diaree si constipatie. Pofta de mancare creste de asemenea.
•    Pentru ulcer, colita, colon, gastrita pe langa sucul recomandat la „Balonari" contra colicilor, se mai recomanda reteta RF 86 data de dr. Bircher Benner in regim de cruditati. Se bea timp de 3 luni: 250 g morcov + 470 g cartofi + 100 g varza + 50 g sfecla + 25 g pastarnac + 5 g usturoi + 50 g miere (cantitatea in grame este de suc).
•    Planta numita scumpie este recomandata pentru bolile aparatului digestiv, rani etc. Planta se gaseste mai des la bulgari, dar si in Dobrogea.
•    Se inghite pe stomacul gol cate 1 lingurita chimen.
•    Mucilagiul de in (1 lingura/l cana - fiert 2-3 min.) reface mucoasa tractului digestiv. Este si laxativ.
Au influenta: Ca, B,, acizi organici, acid tartric si ionul sulfat, Mg, tanin, acid folie, pectine.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE