background img

Articole noi

Ficat


Ficat

Ficatul este cea mai mare glanda a corpului situata sub diafragma, in partea dreapta a cavitatii abdominale. Are 1,5-2 kg. Este alcatuit din patru lobi.
•    Celulele hepatice fabrica bila care se scurge in canalul hepatic si se poate scurge apoi in vezica biliara, se poate varsa prin canalul coledoc in duoden.
•    Celulele hepatice contin : enzime, glicogen, grasimi, proteine. Aici se desfasoara cea mai mare activitate metabolica din organism. Circulatia sangvina a ficatului este foarte complexa.
•    Ficatul produce 1-1,2 l/zi bila care se varsa in intestin unde are rol in eliberarea enzimelor digestive si absorbtia grasimilor.
•    Ficatul transforma glucoza (adusa prin sange de vena porta) in glicogen sub actiunea insulinei si glicogenul depus aici ca rezerva in glucoza, ce se varsa in sangele suprahepatic (sub actiunea adrenalinei). Astfel se mentine constanta glicemia.
•    Ficatul produce dezaminarea unor aminoacizi (functie urogenetica) si, cu amoniacul care rezulta, sintetizeaza ureea care e dusa in sange la rinichi si eliminata.
•    Ficatul neutralizeaza toxinele prin legarea lor de glucide si apoi sangele le preia si sunt eliminate prin fecale, rinichi sau piele (alergii).
•    Ficatul fagociteaza (inglobeaaa si descompune) unele bacterii batrane, prin macrofage si celulele Kupffer, iar produsii de degradare a hemoglobinei ii elimina prin bila (sub forma de bilirubina etc).
•    Ficatul fixeaza picaturile de grasime (absorbite pe calea venei porte) sub forma de fosfolipide pe care le degradeaza obtinand caldura (temperatura creste cu 1-2 GC in sangele venei suprahepatice fata de sangele care vine la ficat).
Supraincarcarea alimentara, infectiile virotice si bacteriene duc la imbolnavirea ficatului.
Semne de boala: balonare, dureri, diaree, dermatoze, insomnii, astenii etc. care se pot suprapune si altor boli. Culoarea galbena si mirosul de mosc al epidermei indica de multe ori o afectiune hepatica.
Ficatul are rol de filtru al toxinelor si resturilor metabolice din sange. Este hotarator pentru mentinerea puritatii sangelui. El aprovizioneaza tesuturile bolnave cu substante nutritive si factori imunitari. De asemenea, transporta in limfa resturile metabolice, toxinele si agentii patogeni.
Cand sodiul din ficat este epuizat, celulele acestui organ mor, constituind o cauza a cirozei hepatice. Dintre legume, dovleacul contine sodiu organic necesar regenerarii ficatului.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE