Angina
AnginaDefinitii si generalitati
Angina este o inflamatie infectioasa a tesutului limfoid al faringelui care se caracterizeaza prin modificari de alterare, exudare si proliferare ale parenchimului amigdalelor palatine.
Forme clinice - se disting angine primare (catarala, foliculara si lacunara) si secundare (asociate bolilor infectioase: difterie, scarlatina, febra tifoida, sifilis, anginele din hemopatii: agranulocitoza, leucemie, mononucleoza infectioasa ctc.). Dupa evolutie anginele se împart în acute, recidivante (la copii) si cronice.
Sistemul afectat: tesutul limfoid al faringelui.
Incidenta / Prevalenta - este o afectiune frecventa pe care o face pe parcursul vietii majoritatea populatiei.
Predominare de vârsta: mai frecvent sunt afectati copiii.
Semne si simptome
- Durere si uscaciune faringiana cu otalgie (în anginele virale).
- Deglutitie dureroasa si dificila (în anginele bacteriene).
- Cefalee (în anginele bacteriene).
- Febra pâna al 39° C, uneori însotita de frisoane (în anginele bacteriene).
- Stare generala alterata.
- Rinolalie închisa (vorbire dureroasa).
- Orofaringe hiperemiat.
- Marirea de volum a amigdalelor palatine. Hiperemia mucoasei amigdaliene si a stâlpilor palatinali (în angina catarala), infiltrarea si edematierea mucoasei, pe suprafata careia se disting foliculi supurati (în angina foliculara) sau prezenta unor depuneri pseudomembranoase cu exsudat pe suprafata mediana a amigdalelor initial de culoare galben-pal apoi gri-galbui, depozitii usor detasabile fara sa lase urme (în angina lacunara).
- Prezenta veziculelor bilaterale: herpes sau herpansime (în angina cauzata de virusul Coxsackie de grup A).
- Semne de conjunctivita (în angina cu virusul adenoconjunctival, virus APC).
- Adenopatii submaxilare si cervicale dureroase (în anginelc bacteriene).
Cauze
- Virusuri: adenovirusuri, virusuri gripale si paragripale, virusul sincitial respirator,
- Bacterii: streptococi (mai frecvent Str. B-hemolitic din grup A), stafilococi, pneumococi, Haemophilus influenzae, Chlamydia pneumoniae.
- Rareori fungi ( Candida albicans), mai ales dupa un tratament prelungit cu antibiotice.
Factori de risc
- Alimentarea artificiala a sugarilor.
- Stari alergice sau diateza exudativa.
- Suprasolicitare fizica si psihica.
- Boli cronice: diabet zaharat, insuficienta cardiovasculara, boli cronice hepatice.
- Stare dupa operatie (pe sept, extractie de polip nazal etc.).
Diagnostic diferential
- Angina din scarlatina: dupa 48 ore de la debut apar eruptii (rash) pe gât si pe toracele superior, care se extind pe abdomen si membre (dar nu intereseaza mucoasa bucala) se distnge o zona de paloare periorala.
- Angina pseudo-membranoasa din difterie: prezenta membranelor false difuze alb lucioase, aderente la mucoase (adenopatii cervicale), la detasarea acestora apar puncte hemoragice.
- Angina Vincent - apare la adultul tânar din colectivitate, este generata de asociatia bacili fuziformi Vincent si spirochete, este unilaterala, cu ulceratie dureroasa neindurata, cu depuneri gri-galbui pe limba, se manifesta cu astenie si subfebrilitate.
- Sancrul sifilitic - se caracterizeaza prin ulceratii îndurate si test serologic (MRS) pozitiv.
Schimbari morfologice
- în angina eritematoasa este caracteristica congestia locala intensa.
- în angina flegmonoasa se depisteaza tumefactie amigdaliana.
- în angina pultacee se formeaza depozite purulente.
- în angina pseudomembranoasa sunt prezente membrane false de exsudat alb.
- în angina ulceronecrotica au loc distractii tisulare cu ulceratii si necroze.
Dieta - mese semilichide, excluderea bucatelor picante si aport sporit de lichide.
Educatia pacientului - Bolnavul trebuie informat despre: complicatiile bolii, caracterul bolii, evitarea factorilor care pot induce exacerbarea, controlul evolutiei bolii.
Masuri de preventie a exacerbarilor - în tonsilita cronica pacientul trebuie sa evite supraracirea, alimentatia inadecvata, contactul cu bolnavii de boli contagioase, surmenajul fizic si psihic.
Complicatii posibile
- Complicatii locale: supuratii acute ale faringelui (adenoflegmonul perifaringian, abcesul retrofaringian, flegmonul laterofaringian, flegmonul bazei limbii)
- Complicatii de vecinatate: otita medie acuta, mastoidita, adenopatii submaxilare si cervicale dureroase, edemul laringelui, sisnuzite acute ctc.
- Complicatii generale: septicemia amigdaliana, reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta, endocardita bacteriana etc.
Prognosticul si evolutia - Evolutia anginei: recunoscuta si tratata adecvat, boala evolueaza spre vindecare completa, în caz contrar apar complicatiile sus-numite sau ca se cronicizeaza.
Contextul morbid - Angina poate agrava evolutia reumatismului, a bolilor cronice renale (glomerulonefrita, pielonefrita), a bolilor respiratorii cronice si a altor suferinte cronice.
Factorii de vârsta - Pediatrici. La copii mai frecvent se întâlneste angina virala, dar exista si angine cu germeni banali: streptococi, stafilococi, pncumococi, supraadaugati infectiei virale initiale.
La sugari angina se manifesta prin: debut subit; febra 39 - 40° C, care este oscilanta si evolueaza 3-4 zile; agitatie, uneori convulsii; polipnee sau tulburari de ritm respirator; scadere ponderala.
Semne obiective: Local: obstructie nazala si rinoree mucopurulenta; bucofaringoscopie: congestie faringiana si secretii mucopurulente din cavum pe peretele posterior al faringelui; otoscopie: hiperemie timpanala bilaterala, care poate evolua catre o complicatie supurativa.
Evolutia în formele usoare este favorabila, simptomatologia diminua si dispare în 3 - 4 zile, alteori pot aparea complicatii: rinoetmoidite acute, adenoflegmon retrofaringian, dacriocistite, otite, laringotraheobronsite si leziuni pulmonare.
La copii mai mari simptomatologia este mai atenuata: - febra sau subfebrilitate; - obstructie nazala si inflamarea cailor respiratorii inferioare; - se complica cu otite catarale.
La copii, diagnosticul diferential trebuie trasat cu maladiile contagioase, ce asociaza manifestari nazo-faringiene: rujeola, scarlatina, difteria, tusea convulsiva, meningita cerebrospinala si parotidita epidemica.
Sarcina - în timpul sarcinii asocierea anginei poate duce la revenirea bolilor cronice (reumatice, renale, pulmonare) si dccompensarea functiilor respective. Tratamentul antimicrobian trebuie selectat astfel ca sa fie evitata administrarea antibioticelor cu efecte de toxicitate asupra fatului si a organelor suferinde ale mamei prin asocierea patologiilor relatate anterior.
Sinonime - Tonzilita, amigdalita.