background img

Articole noi

Varsta - sex - 12 ani

Intrebare : Daca am 12 ani, pot sa fac sex ?

Raspuns: Legi umane, norme, reguli de viata, reguli de convietuire, sunt intotdeuna si peste tot : acasa, pe strada, la scoala, la serviciu, oriunde si oricand, ele fac posibila desfasurarea vietii noastre, ferindu-ne de anarhie, de haos, de rauvoitori. Prin acceptare sau prin impunere, ele dirijeaza comportamentul. Pe cele mai multe le mostenim, pe altele le cream chiar noi.

Fiecare societate isi elaboreaza un set propriu de norme morale, religioase, sociale, culturale si juridice care sa "cantareasca" comportamentul indivizilor societatii. Normele sunt cele care "cantaresc" tot ceea ce facem, spunem sau gandim in societatea noastra. Iar daca ajungem intr-o alta societate, ceea ce vom face, vom spune sau vom gandi va fi "cantarit" dupa normele ei.

Activitatea sexuala este (sau trebuie sa fie) considerata, pe buna dreptate, ca fiind o activitivitate cat se poate de serioasa, cu implicatii profunde ce pot marca intreaga viata din multe puncte de vedere si care cere discernamant si asumarea unor responsabilitati.

Si tocmai fiindca, pentru a pasi in viata sexuala, este nevoie de maturitate fizica, psihica si emotionala si, fiindca nu oricine poate sa dea dovada de asa ceva la o varsta frageda, exista legi care au grija ca, macar pana la o anumita varsta, - numita si "varsta de consimtamant" - tanarul sa aiba timpul necesar dezvoltarii fizice, psihice, emotionale si acumularii de informatie. Si pentru asta in Codul Penal la Capitolul VII - Crime si delicte contra libertatii sexuale - Actul sexual cu un minor.

Crime si delicte contra libertatii sexuale - Actul sexual cu un minor
Art. 218

* (1) Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
* (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex a carei varsta este intre 15 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.
* (3) Daca actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
* (4) Daca faptele prevazute in alin. (1) - (3) au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrangerea, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
* (5) Cand fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita in imprejurarile prevazute in art. 217 alin. (2) lit. b) ori daca faptele prevazute in alin. (1) - (4) au avut urmarile prevazute in art. 217 alin. (2) lit. e), pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
* (6) Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Sanctionarea tentativei
Art. 224.

Tentativa la delictele prevazute in art. 217 alin. (1), art. 218 alin. (1) - (4), art. 220 alin. (1) - (6), art. 221 si art. 222 se pedepseste.



Este important de inteles faptul ca nu conteaza daca cei implicati au consimtit, nu conteaza daca au spus "DA" fara sa-i fi obligat cineva. Chiar daca a fost de buna voie, in cazul in care cineva o cere, se aplica legea.

De asemenea, este important faptul ca notiunea de "act sexual de orice natura" este cat se poate de cuprinzatoare, atat de cuprinzatoare incat poate nici nu iti inchipui cat de cuprinzatoare. "Act sexual de orice natura" include sexul vaginal, sexul anal, sexul oral, penetrarea vaginala sau anala cu "jucarii sexuale" (penis artificial), etc.

Si inca ceva importantb : fata de lege nu poti fi decat intr-un raport de conformare (pozitie in care se afla cea mai mare parte a societatii) sau intr-un raport de conflict. In relatia individ - lege nu exista cale de mijloc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE