background img

Articole noi

Metodele anticonceptionale

Metodele anticonceptionale (contraceptive) - informatii generale

Sunt multe femei care (isi) doresc sa devina mame. Sunt multe cupluri in care amandoi asteapta aparitia "puiului", nasterea unui copil este prezentata ca fiind o bucurie.
Dar ... nu este intotdauna asa.
Sunt si femei pe care ideea unei sarcini le ingrozeste, sunt cupluri in care "nu este timpul" sau sunt cazuri in care nasterea unui copil nu este intotdeuna o mare bucurie.
De ce sunt si aceste cazuri nefericite ? Fiindca partenerii fie sunt prea tineri pentru a-si asuma responsabilitatea cresterii unui copil, fie nu sunt in perioada in care, desi nu au copii, sa isi permita sa aiba un copil, fie au deja unul sau doi copii iar unul in plus ar putea reprezenta o problema. Iar aceste "accidente", aceste situatii "neplanificate" se termina de multe ori cat se poate de tragic : intreruperi de sarcina sau abandonarea copilului. Si asta cu toate ca exista posibilitatea de a le evita ! Cum ? Prin folosirea unei metode anticonceptionale (contraceptive). "Anticonceptionale" (sau "contraceptive") sunt toate metodele si mijloacele care ajuta la evitarea aparitiei unei sarcini.

Si pentru ca pot apare discutii pe acesta tema, cu argumente pro si contra, este bine sa stabilim de la inceput : mijloacele si metodele anticonceptionale (contraceptive) NU sunt metode abortive. Mijloacele si metodele anticonceptionale (contraceptive) previn aparitia unei sarcini, nu intrerup o sarcina aflata in dezvoltare.

Inainte de a o preveni, este bine sa intelegi cum apare o sarcina.

Ciclic, organismul femeii este pregatit pentru a sustine o sarcina. Sistemul hormonal al organismului, prin intreaga lui activitate pregateste organismul pentru a sustine o sarcina. Nivelurile de hormoni din organism au "comanda" acestui proces care se repeta la un anumit interval - cel mai obisnuit este intervalul cuprins intre 27 si 32 de zile dar exista cicluri si de 24 dar si de 35 de zile. Intervalul ideal este cel lunar, de 28 de zile.

Principalele evenimente ale unui ciclu menstrual sunt ovulatia si sangerarea menstruala. Perioada din jurul momentului ovulatiei se numeste "perioada fertila". Perioada fertila este perioada in care probabilitatea aparitiei unei sarcini este foarte mare, cea mai mare din tot ciclul menstrual. Perioada fertila este considerata a fi de 3 zile : o zi inainte de ziua ovulatiei, ziua ovulatiei si o zi dupa ziua ovulatiei. Totusi, tinand cont de faptul ca spermatozoizii pot trai in tractul genital feminin (col uterin - uter - trompe uterine) aproximativ 5 zile si ca durata de viata a unui ovul este de aproximativ 2 zile, se poate considera ca durata perioadei fertile este de aproximativ 6 zile : 3 zile inainte de momentul ovulatiei, ziua ovulatiei si 2 zile dupa momentul ovulatiei.

Procesul incepe cu un stimul dat de hipotalamus (o zona din creier) catre hipofiza (o mica glanda situata in creier) iar hipofiza "comunica" ovarelor. In ovarele femeii se dezvolta un ovul (celula reproducatoare feminina). Ovulul, dupa maturizare, este eliberat de ovar - acesta este fenomenul de ovulatie. Dupa ovulatie, ovulul ajunge in trompa uterina, deplasandu-se catre uter. In trompa uterina ovulul poate fi fecundat de spermatozoid (celula reproducatoare masculina) - acesta este fenomenul de fecundare. In tot acest timp, tot hormonii produc modificari in mucoasa uterina pe care o fac capabila sa primeasca si sa hraneasca ovulul fecundat, pana la formarea placentei. Dupa fecundare ovulul continua "drumul" prin trompa uterina pana in uter unde se "cuibareste" in mucoasa uterina (endometrul) - acesta este fenomenul de nidare (implantare). Fecundarea si implantarea au ca urmare, tot sub comanda hormonala, o serie de modificari in organism, cea mai cunoscuta fiind intreruperea ciclurilor menstruale deci disparitia menstruatiei. Lipsa sangerarii menstruale este primul semn care poate "anunta" o sarcina. Dupa implantare, ovulul fecundat va creste si, dupa aproximativ 36 de saptamani, se va naste copilul. Daca ovulul ramane nefecundat, moare si este eliminat odata cu mucoasa uterina care nu mai este folositoare. Mucoasa uterina (endometrul), se desprinde si este eliminata sub forma unei sangerari - acesta este fenomenul menstruatiei. Si ciclul se reia - ovulatie, menstruatie, ovulatie, menstruatie, etc.

Exista mai multe mijloace si metode anticonceptionale (contraceptive). Ele intervin in desfasurarea ciclului menstrual, asupra unora dintre aceste fenomene importante - ovulatia, fecundarea, implantarea. Unele metode anticonceptionale (contraceptive) opresc ovulatia (cele hormonale), altele impiedica intalnirea dintre ovul si spermatozoid (cele de bariera) sau opresc implantarea (steriletul).
Unele dintre metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt mai eficiente, altele mai putin eficiente iar unele nu sunt eficiente deloc. Unele dintre metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt usor de procurat, la indemana oricui, altele necesita ca decizia asupra folosirii lor sa fie luata impreuna cu medicul specialist.
Ceea ce este foarte important si ceea ce trebuie sa intelegi foarte bine este ca nu toate metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt recomandate, oricand, oricui. Metodele anticonceptionale (contraceptive), in functie de situatie, pot fi caracterizate ca fiind recomandate, pot cere precautii in folosire sau pur si simplu nu trebuie folosite.

Alegerea unei metode anticonceptionale (contraceptive)

Alegerea metodei anticonceptionale (contraceptive) este foarte importanta fiindca de aceasta alegere depinde atat starea de bine pe perioada folosisii metodei dar mai ales depinde eficacitatea metodei. Am spus ca unele dintre metodele anticonceptionale (contraceptive) sunt mai eficiente, altele mai putin eficiente iar unele nu sunt eficiente, mai deloc. Dar o metoda nu are eficacitatea maxima in orice situatie. Eficacitatea unei metode anticonceptionale (contraceptive), oricare ar fi ea, poate atinge maximum numai in cazul in care metoda este folosita corect si continuu. Daca nu folosesti corect si continuu metoda anticonceptionala (contraceptiva) aleasa, nu vei avea protectia maxima pe care aceasta o poate oferi.

La ce trebuie sa te gandesti cand alegi o metoda anticonceptionala (contraceptiva) ? Ce trebuie sa iei in calcul ? Trebuie sa te gandesti in primul rand la tine si apoi la situatia din cuplu.

Inaintre de toate este vorba despre "cat de recomandata este metoda, din punct de vedere medical". De aceea trebuie ca alegerea metodei anticonceptionale (contraceptive) sa fie facuta impreuna cu medicul specialist. Medicul este doar cel care iti pune la dispozitie toate informatiile, tu vei face alegerea, dar prin informatiile primite vei face o alegere in deplina cunostinta de cauza. Tot medicul specialist este cel care iti va da informatii despre cel mai bun comportament pe perioada folosirii metodei anticonceptionale (contraceptive) respective, atat in ceea ce priveste modul efectiv de folosire, cat si posibilele interactiuni cu alte medicamente, posibilele efecte secundare si ce urmeaza sa faci in cazuri speciale.
In afara de "cat de recomandata este metoda, din punct de vedere medical" metoda anticonceptionala (contraceptiva) este aleasa tinand cont si de alte aspecte - eficacitatea metodei, siguranta metodei, modul de folosire, avantajele si dezavantajele pe care le are metoda, frecventa contactelor sexuale, posibilitatea de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, pretul, modalitatea de procurare, convingerile si credintele personale, participarea partenerului la folosirea metodei.

NU este cazul sa te ghidezi dupa "prietena care s-a ingrasat", "vecina care a vomitat" sau "prietenul care are mancarimi dupa" fiindca NU exista un mod "standard" al organismului de a reactiona la folosirea unei metode anticonceptionale (contraceptive). Fiecare organism are un mod propriu de a reactiona. Sunt multe aspecte pe care trebuie sa le cunosti si sa le intelegi, de aceea trebuie sa te informezi. Iar cand va fi sa alegi, NU alege in functie de ce au ales altii, alege ceea ce este cel mai bun pentru tine !

Folosirea unei metode anticonceptionale (contraceptive) nu are impact asupra dezvoltarii organismului dar poate avea impact asupra starii de sanatate asa ca nu folosi nimic "dupa ureche". Informeaza-te, fa-ti o parere si discuta aceasta parere cu medicul specialist si cu partenerul tau. Iar dupa ce ai hotarat care este metoda anticonceptionala (contraceptiva) pe care o doresti, ai grija sa o folosesti corect si continuu.

Metodele anticonceptionale (contraceptive)

Majoritatea metodelor anticonceptionale (contraceptive) sunt gandite sa actioneze asupra organismului femeii sau sa fie folosite direct de femeie. Dar asta nu inseamna ca protectia anticonceptionala (contraceptiva) este "treaba ei" ! Protectia anticonceptionala (contraceptiva) este o problema de cuplu ! Femeia doar "duce greul" asa ca, barbat fiind, trebuie sa-i dai o mana de ajutor.

Acestea sunt mijloacele si metodele anticonceptionale (contraceptive) pe care le poate folosi un cuplu in vederea controlului aparitiei unei sarcini :

* Metodele anticonceptionale hormonale - efectul anticonceptional (contraceptiv) este datorat actiunii, fie unei combinatii de progestagen si estrogen, fie doar unui progestagen.
o pastile anticonceptionale orale
o implante subdermice
o anticonceptionale injectabile
o plasturele hormonal
o inelul vaginal
* Dispozitivul intrauterin (sterilet) - efectul anticonceptional (contraceptiv) este datorat unei asocieri de mecanisme : inhibarea capacitatii spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterina, inhibarea fertilizarii, ingrosarea mucusul cervical, impiedicarea implantarii ovulului in mucoasa uterina.
* Metodele anticonceptionale de bariera - efectul anticonceptional (contraceptiv) este datorat blocarii intrarii spermatozoizilor in cavitatea uterina.
o prezervativ (masculin si feminin)
o diafragma
o cupola cervicala
o spermicide
* Metodele anticonceptionale bazate pe recunoasterea perioadei fertile si abstinenta periodica (se numesc si "metode naturale") - se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina, si evitarea contactelor sexuale sau folosirea celelalte mijloace si metode anticonceptionale (contraceptive) in aceasta perioada - prezervativ, diafragma, spermicide.
o metoda temperaturii bazale
o metoda mucusului cervical
o metoda calendarului (sau a ritmului)
o metoda simpto-termala
* Contraceptia de urgenta - tip de contraceptie care se foloseste NUMAI in situatii de urgenta. Exista 2 metode de contraceptie de urgenta : pastile anticonceptionale (contraceptive) de urgenta si dispozitiv intrauterin (sterilet) din cupru.
* Sterilizarea chirurgicala feminina si masculina - efectul anticonceptional (contraceptiv) este datorat intreruperii prin metoda chirurgicala a continuitatii trompelor uterine (se numeste ligatura tubara), prin care trece ovulul, si a vasului deferent (se numeste vasectomie), prin care trec spermatozoizii, impiedicand astfel posibilitatea de intalnire dintre spermatozoizi si ovul (fecundarea). Este o metoda anticonceptionala (contraceptiva) definitiva - afecteaza fertilitatea.
* Amenoreea de lactatie (metoda de planificare familiala traditionala) - efectul anticonceptional (contraceptiv) este datorat lipsei ovulatiei pe o perioada dupa o nastere, in cazul in care femeia alapteaza permanent.
* Coitul intrerupt (metoda de planificare familiala traditionala) - se incearca evitarea unei sarcini nedorite prin renuntarea la ejaculare in interiorul vaginului sau pe organele sexuale externe.

Alte informatii

Fiindca intervin in desfasurarea ciclului menstrual impiedicand aparitia unei sarcini, se spune ca mijloace si metode anticonceptionale (contraceptive) influenteaza fertilitatea. In afara de sterilizarea chirurgicala, nici o metoda anticonceptionala (contraceptiva) nu afecteaza fertilitatea - dupa intreruperea folosirii metodei, fertilitatea revine intr-o perioada de timp cuprinsa intre "imediat" si "cateva luni", in functie de metoda folosita.

Nu uita ! Doar o singura metoda anticonceptionala (contraceptiva) te poate proteja, in acelasi timp, si de o infectie cu transmitere sexuala : PREZERVATIVUL. Atat !

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE