Alergia alimentara
·
despre sanatate
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
tratament
Alergia alimentara
Alergia alimentara
Definitie si generalitati
Alergia alimentara este o reactie de hipersensibilitate, cauzata de unele alimente, manifestarile careia sunt reproductibile, iar originea lor imunologica se poate dovedi.
- Reactii adverse alimentare - raspunsuri clinice anormale ce urmeaza ingestiei unui aliment
- Intoleranta alimentara - reactii adverse alimentare la care mecanismul imunologic nu poate fi dovedit (deficit enzimatic, intoxicatie)
Sistemele afectate: Hemic, limfatic, imunologic, digestiv, respirator, nervos, tegumentele.
Ereditatea: predispunere genetica prezenta, în familiile cu antecedente alergice probabilitatea alergiei alimentare este de 50%.
Incidenta/Prevalenta: Alergia alimentara IgE mediata - 1-7 % din populatie, la copiii sub 4 ani - 8-16%, persista doar la 3-4% din ei.
Predominanta de vârsta: mai frecvent la copii, dar se întâlneste la toate vârstele.
Predominanta de sex: barbati/femei (2:1)
Semne si simptome
Gastrointestinale:
- Frecvente: greturi, voma, diaree, dureri abdominale, hemoragie oculta, flatulenta;
- Mai rare: malabsorbtie, enteropatie cu deperditii proteice, gastroenterita eozinofilica, colita;
Dermatologice:
- Frecvente: urticarie / angioedem, dcrmatita atopica, paloare, eritem;
- Mai rare: eruptii de contact;
Respiratorii:
- Frecvente: rinita alergica, astm bronsic si bronhospasm, tuse, otite;
- Mai rare: infiltratii pulmonare, hemosideroza;
Neurologice:
- Arare: hiperkineze, sindrom de fatigabilitate. migrena, sincope, cefalee;
- Alte evenimente: anafilaxie, vasculita;
- Se suspecta mecanisme alergice în enuresis, proteinurie, artropatie, retard statural;
Cauze
- Oricare aliment sau substanta ingerata poate cauza alergic. Mai frecvent sunt implicate urmatoarele: laptele de vaca, albusul de ou, nucile, pestele, ciocolata, cafeaua.
- Unele alimente pot suscita reactii asemanatoare celor alergice.
Factori de risc
- Antecedentele familiale.
- Prezenta altor stari alergice: astm bronsic, dermatita atopica, urticarie.
Diagnostic
- Aparitia semnelor de alergie se coreleaza în timp cu ingestia alimentului incriminat.
- Testul cutanat confirmat prin metoda dublu orb.
Diagnostic diferential
- Reactii alimentare pseudoalergice.
- Intolerante alimentare de alta origine.
Schimbari morfologice
Inflamatia acuta sau cronica a rectului, stomacului, duodenului, jejunului.
Teste speciale
Examenul scaunului: eozinofile, mucus.
Investigatii instrumentale
Fibrogastroduodenoscopia.
Proceduri diagnostice
- Dieta de eliminare: pe câteva saptamâni
- Provocare alimentara: teste deschise prin simplu orb sau dublu orb; alimentul de testat va fi exclus din ratie cu 1-2 saptamâni înainte, iar mdicatia antialergica si imunosupresiva se exclude cu 5 zile înainte. Manifestarea alergica survine peste 30 minute - 2 ore dupa testarea cu alergenul liofilizat, administrat în capsule dupa metode specifice standard. Poate fi observata si reactia întârziata peste 12-24 ore.
- Testarea epidermica (prick skin test).
- Testarea intradermica: într-un risc mai mare de reactie sistemica.
Masuri generale
- Evitarea alimentului cauzativ este metoda cea mai efectiva de tratament.
- Persoanele cu antecedente de reactii alergice grave trebuie sa poarte cu ei medicamentul de urgenta (Adrenalina) si sa fie foarte prudenti.
- Imunoterapia si metodele de hiposensibilizare înca nu pot fi folosite larg, pâna ce nu vor exista dovezi de eficacitate.
Dieta
Dieta hipoalergica, în cazul când s-a constatat legatura bolii cu un alcrgcn alimentar.
Educatia pacientului
Pacientul trebuie consultat de un dietician; el trebuie sa cunoasca ce alimente trebuie evitate, pe cât timp etc.
Profilaxie
- Principala masura de profilaxie consta în evitarea contactului cu alergenii cauzativi.
Complicatii posibile
- Anafilaxie
- Angioedem
- Astm bronsic
- Enterocolita.
- Eczema.
Pronostic si evolutie
- Majoritatea copiilor cu alergie alimentara se vindeca spontan dupa vârsta de 2-4 ani.
- Cu prudenta alimentul alergic poate fi reinclus în ratie, dozând cantitati mici, mai ales daca acesta este un nutrient de baza.
- Persoana adulta cu alergie la laptele de vaca, peste sau nuci ramâne cu aceasta predispuncre pe multi ani.
Afectiuni asociate
- Astmul bronsic.
- Dermatita atopica.
- Alte afectiuni IgE mediate.
Sinonime
- Enteropatia alergica.
- Sindromul de hipersensibilitate proteica alimentara.
Definitie si generalitati
Alergia alimentara este o reactie de hipersensibilitate, cauzata de unele alimente, manifestarile careia sunt reproductibile, iar originea lor imunologica se poate dovedi.
- Reactii adverse alimentare - raspunsuri clinice anormale ce urmeaza ingestiei unui aliment
- Intoleranta alimentara - reactii adverse alimentare la care mecanismul imunologic nu poate fi dovedit (deficit enzimatic, intoxicatie)
Sistemele afectate: Hemic, limfatic, imunologic, digestiv, respirator, nervos, tegumentele.
Ereditatea: predispunere genetica prezenta, în familiile cu antecedente alergice probabilitatea alergiei alimentare este de 50%.
Incidenta/Prevalenta: Alergia alimentara IgE mediata - 1-7 % din populatie, la copiii sub 4 ani - 8-16%, persista doar la 3-4% din ei.
Predominanta de vârsta: mai frecvent la copii, dar se întâlneste la toate vârstele.
Predominanta de sex: barbati/femei (2:1)
Semne si simptome
Gastrointestinale:
- Frecvente: greturi, voma, diaree, dureri abdominale, hemoragie oculta, flatulenta;
- Mai rare: malabsorbtie, enteropatie cu deperditii proteice, gastroenterita eozinofilica, colita;
Dermatologice:
- Frecvente: urticarie / angioedem, dcrmatita atopica, paloare, eritem;
- Mai rare: eruptii de contact;
Respiratorii:
- Frecvente: rinita alergica, astm bronsic si bronhospasm, tuse, otite;
- Mai rare: infiltratii pulmonare, hemosideroza;
Neurologice:
- Arare: hiperkineze, sindrom de fatigabilitate. migrena, sincope, cefalee;
- Alte evenimente: anafilaxie, vasculita;
- Se suspecta mecanisme alergice în enuresis, proteinurie, artropatie, retard statural;
Cauze
- Oricare aliment sau substanta ingerata poate cauza alergic. Mai frecvent sunt implicate urmatoarele: laptele de vaca, albusul de ou, nucile, pestele, ciocolata, cafeaua.
- Unele alimente pot suscita reactii asemanatoare celor alergice.
Factori de risc
- Antecedentele familiale.
- Prezenta altor stari alergice: astm bronsic, dermatita atopica, urticarie.
Diagnostic
- Aparitia semnelor de alergie se coreleaza în timp cu ingestia alimentului incriminat.
- Testul cutanat confirmat prin metoda dublu orb.
Diagnostic diferential
- Reactii alimentare pseudoalergice.
- Intolerante alimentare de alta origine.
Schimbari morfologice
Inflamatia acuta sau cronica a rectului, stomacului, duodenului, jejunului.
Teste speciale
Examenul scaunului: eozinofile, mucus.
Investigatii instrumentale
Fibrogastroduodenoscopia.
Proceduri diagnostice
- Dieta de eliminare: pe câteva saptamâni
- Provocare alimentara: teste deschise prin simplu orb sau dublu orb; alimentul de testat va fi exclus din ratie cu 1-2 saptamâni înainte, iar mdicatia antialergica si imunosupresiva se exclude cu 5 zile înainte. Manifestarea alergica survine peste 30 minute - 2 ore dupa testarea cu alergenul liofilizat, administrat în capsule dupa metode specifice standard. Poate fi observata si reactia întârziata peste 12-24 ore.
- Testarea epidermica (prick skin test).
- Testarea intradermica: într-un risc mai mare de reactie sistemica.
Masuri generale
- Evitarea alimentului cauzativ este metoda cea mai efectiva de tratament.
- Persoanele cu antecedente de reactii alergice grave trebuie sa poarte cu ei medicamentul de urgenta (Adrenalina) si sa fie foarte prudenti.
- Imunoterapia si metodele de hiposensibilizare înca nu pot fi folosite larg, pâna ce nu vor exista dovezi de eficacitate.
Dieta
Dieta hipoalergica, în cazul când s-a constatat legatura bolii cu un alcrgcn alimentar.
Educatia pacientului
Pacientul trebuie consultat de un dietician; el trebuie sa cunoasca ce alimente trebuie evitate, pe cât timp etc.
Profilaxie
- Principala masura de profilaxie consta în evitarea contactului cu alergenii cauzativi.
Complicatii posibile
- Anafilaxie
- Angioedem
- Astm bronsic
- Enterocolita.
- Eczema.
Pronostic si evolutie
- Majoritatea copiilor cu alergie alimentara se vindeca spontan dupa vârsta de 2-4 ani.
- Cu prudenta alimentul alergic poate fi reinclus în ratie, dozând cantitati mici, mai ales daca acesta este un nutrient de baza.
- Persoana adulta cu alergie la laptele de vaca, peste sau nuci ramâne cu aceasta predispuncre pe multi ani.
Afectiuni asociate
- Astmul bronsic.
- Dermatita atopica.
- Alte afectiuni IgE mediate.
Sinonime
- Enteropatia alergica.
- Sindromul de hipersensibilitate proteica alimentara.
0 comments :
Trimiteți un comentariu