background img

Articole noi

Alergia alimentara

Alergia alimentara

Definitie si generalitati
Alergia alimentara este o reactie de hipersensibilitate, cauzata de unele alimente, manifestarile careia sunt reproductibile, iar originea lor imunologica se poate dovedi.

- Reactii adverse alimentare - raspunsuri clinice anormale ce urmeaza ingestiei unui aliment
- Intoleranta alimentara - reactii adverse alimentare la care mecanismul imunologic nu poate fi dovedit (deficit enzimatic, intoxicatie)

Sistemele afectate: Hemic, limfatic, imunologic, digestiv, respirator, nervos, tegumentele.

Ereditatea: predispunere genetica prezenta, în familiile cu antecedente alergice probabilitatea alergiei alimentare este de 50%.

Incidenta/Prevalenta: Alergia alimentara IgE mediata - 1-7 % din populatie, la copiii sub 4 ani - 8-16%, persista doar la 3-4% din ei.

Predominanta de vârsta: mai frecvent la copii, dar se întâlneste la toate vârstele.

Predominanta de sex: barbati/femei (2:1)

Semne si simptome
Gastrointestinale:
- Frecvente: greturi, voma, diaree, dureri abdominale, hemoragie oculta, flatulenta;
- Mai rare: malabsorbtie, enteropatie cu deperditii proteice, gastroenterita eozinofilica, colita;

Dermatologice:
- Frecvente: urticarie / angioedem, dcrmatita atopica, paloare, eritem;
- Mai rare: eruptii de contact;

Respiratorii:
- Frecvente: rinita alergica, astm bronsic si bronhospasm, tuse, otite;
- Mai rare: infiltratii pulmonare, hemosideroza;

Neurologice:
- Arare: hiperkineze, sindrom de fatigabilitate. migrena, sincope, cefalee;
- Alte evenimente: anafilaxie, vasculita;
- Se suspecta mecanisme alergice în enuresis, proteinurie, artropatie, retard statural;

Cauze
- Oricare aliment sau substanta ingerata poate cauza alergic. Mai frecvent sunt implicate urmatoarele: laptele de vaca, albusul de ou, nucile, pestele, ciocolata, cafeaua.
- Unele alimente pot suscita reactii asemanatoare celor alergice.

Factori de risc
- Antecedentele familiale.
- Prezenta altor stari alergice: astm bronsic, dermatita atopica, urticarie.

Diagnostic
- Aparitia semnelor de alergie se coreleaza în timp cu ingestia alimentului incriminat.
- Testul cutanat confirmat prin metoda dublu orb.

Diagnostic diferential
- Reactii alimentare pseudoalergice.
- Intolerante alimentare de alta origine.

Schimbari morfologice
Inflamatia acuta sau cronica a rectului, stomacului, duodenului, jejunului.

Teste speciale
Examenul scaunului: eozinofile, mucus.

Investigatii instrumentale
Fibrogastroduodenoscopia.

Proceduri diagnostice
- Dieta de eliminare: pe câteva saptamâni
- Provocare alimentara: teste deschise prin simplu orb sau dublu orb; alimentul de testat va fi exclus din ratie cu 1-2 saptamâni înainte, iar mdicatia antialergica si imunosupresiva se exclude cu 5 zile înainte. Manifestarea alergica survine peste 30 minute - 2 ore dupa testarea cu alergenul liofilizat, administrat în capsule dupa metode specifice standard. Poate fi observata si reactia întârziata peste 12-24 ore.
- Testarea epidermica (prick skin test).
- Testarea intradermica: într-un risc mai mare de reactie sistemica.

Masuri generale
- Evitarea alimentului cauzativ este metoda cea mai efectiva de tratament.
- Persoanele cu antecedente de reactii alergice grave trebuie sa poarte cu ei medicamentul de urgenta (Adrenalina) si sa fie foarte prudenti.
- Imunoterapia si metodele de hiposensibilizare înca nu pot fi folosite larg, pâna ce nu vor exista dovezi de eficacitate.

Dieta
Dieta hipoalergica, în cazul când s-a constatat legatura bolii cu un alcrgcn alimentar.

Educatia pacientului
Pacientul trebuie consultat de un dietician; el trebuie sa cunoasca ce alimente trebuie evitate, pe cât timp etc.

Profilaxie
- Principala masura de profilaxie consta în evitarea contactului cu alergenii cauzativi.

Complicatii posibile
- Anafilaxie
- Angioedem
- Astm bronsic
- Enterocolita.
- Eczema.

Pronostic si evolutie
- Majoritatea copiilor cu alergie alimentara se vindeca spontan dupa vârsta de 2-4 ani.
- Cu prudenta alimentul alergic poate fi reinclus în ratie, dozând cantitati mici, mai ales daca acesta este un nutrient de baza.
- Persoana adulta cu alergie la laptele de vaca, peste sau nuci ramâne cu aceasta predispuncre pe multi ani.

Afectiuni asociate
- Astmul bronsic.
- Dermatita atopica.
- Alte afectiuni IgE mediate.

Sinonime
- Enteropatia alergica.
- Sindromul de hipersensibilitate proteica alimentara.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE