background img

Articole noi

dureri mari in perioada menstruatiei

ntrebare : Am dureri mari in perioada menstruatiei. Ce sa fac ?

Raspuns: Menstruatia dureroasa (dismenoreea) poate avea mai multe cauze :

* excesul de prostaglandine - prostaglandinele sunt mediatori chimici prezenti in peretele uterin, responsabili de declansarea contractiilor uterine care duc la eliminarea fragmentelor de mucoasa uterina (menstruatia). Concentratia prea ridicata a acestor substante duce la contractii mai puternice si, in concluzie, mai dureroase
* tulburari hormonale - se pare ca progesteronul, care apare dupa ovulatie, ar avea un rol in provocarea durerii. De asemenea, un dezechilibru estrogen-progesteron poate fi responsabil de aparitia durerlior menstruale
* afectiuni ale organelor genitale - endometrioza, fibrom uterin, polip uterin, boala inflamatorie pelvina sau conformatia uterului (uter retrovers)

Specialistii au impartit dismenoreea in "primara" si "secundara".
Dismenoreea primara se manifesta in primii ani de dupa menarha (menarha = prima sangerare menstruala) dupa care durerile menstruale se pot atenua si dispare. Uneori dismenoreea primara se manifesta pana la prima sarcina.
Dismenoreea secundara se manifesta de cele mai multe ori mai tarziu in viata si apare din cauza unor probleme de ordin fizic care afecteaza organele genitale - endometrioza, fibrom uterin, polip uterin, boala inflamatorie pelvina.

Tratamentul in cazul menstruatiilor dureroase (dismenoree) este direct legat de cauze si particularitatile organismului - administrarea de substante antispastice, substante antiinflamatoare, substante hormonale sau alt tip de interventii.

Posibilele probleme legate de dereglarea balantei hormonale pot fi analizate de un medic specialist endocrinolog. Posibilele probleme legate de o anomalie de forma sau de pozitie a uterului pot fi investigate de un medic specialist ginecolog. Ideal ar fi ca acesti doi medici specialisti sa colaboreze pentru gasirea cauzei si rezolvarea problemei tale.

Te rog sa te programezi la un medic specialist endocrinolog si la un medic specialist ginecolog. Acesti medici specialisti vor face evaluarea starii tale de sanatate si vor decide asupra situatiilor speciale, a conditiilor deosebite sau a contraindicatiilor, daca este cazul. Dupa diagnostic este bine sa pastrezi legatura cu ei fiindca in acest fel pot urmari evolutia starii de sanatate si, in cazul in care va fi nevoie, pot face unele schimbari ale celor prescrise ca tratament.

Intotdeuna este bine sa ai un regim de viata sanatos dar in cazul existentei menstruatiilor dureroase (dismenoree) acest aspect este de foarte mare importanta. Sa ai o dieta echilibrata si ore regulate de masa, sa elimini (cel mai bine este sa renunti) alcoolul, tutunul, cofeina (cafea sau ceai negru), mancarurile de tip "fast-food", sa ai o activitate fizica regulata (daca se poate zilnica, 20 - 30 de minute), sa eviti (pe cat posibil) stresul.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE