background img

Articole noi

Dereglare ciclu

Intrebare : Nu demult am avut si eu prima experientza sexuala si ne-am protejat nu ma ingrijorez in privinta asta. Intrebarea mea este daca menstruatia este afectata cu ceva daca se deregleaza ... mentionez ca nu am avut ciclu regulat, tot la 3 saptamani cam asa.
Multumesc.

Raspuns: Sper ca prima ta experienta sexuala a fost placuta. Iti doresc o viata sexuala linistita si plina de placere. Ma bucur sa stiu ca esti atenta si te protejezi.

Hai sa incepem, pe scurt, cu putina teorie despre ciclul menstrual, vrei ?

Ciclul menstrual reprezinta totalitatea schimbarilor ce apar in organismul unei femei in scopul instalarii unei sarcini. Toate aceste transformari sunt comandate de nivelurile de hormoni din organism. Hormonii sunt cei care coordoneaza ceea ce se intampla, din prima si pana in ultima zi a unui ciclu menstrual. Exista un stimul cerebral care "da startul" si apoi un intreg "mecanism" se pune in miscare, prin comenzi, raspunsuri si comenzi-raspuns (feedback), care controleaza si ajusteaza in permanenta secretia diferitelor glande ale sistemului hormonal. Functionarea fiecarei glande depinde de semnalele primite si determina, prin semnalele transmise, functionarea altora. Pe tot traseul hipotalamus - hipofiza - ovare - trompe - col uterin - vagin exista o activitate hormonala prin care se regleaza in permanenta "debitul" unuia sau altuia dintre hormonii implicati.

Acest "mecanism" pregateste corpul pentru aparitia unei sarcini. Din aceasta pregatire fac parte dezvoltarea unui ovul in ovar, eliberarea ovulului de catre ovar (ovulatia) si pregatirea mucoasei uterului, locul unde va fi "gazduit" ovulul in cazul in care va fi fecundat. Daca ovulul va fi fecundat se va "cuibari" (implanta) in mucoasa uterina si va creste ajungand o noua fiinta, daca ovulul nu va fi fecundat va fi eliminat si va fi eliminata si mucoasa uterina care ar fi trebuit sa il "gazduiasaca" (eliminarea mucoasei uterine este sangerarea menstruala). Si intreg ciclul se reia.

Dupa cum vezi, inceperea vietii sexuale nu are nici un fel de influenta fizica asupra desfasurarii ciclului menstrual. Dar asupra sistemului hormonal pot avea influente alte cauze, una dintre cele mai importante fiind activitatea mentala, psihicul - iti spuneam ca exista un "start" dat de catre un stimul cerebral. In acelasi timp, schimbarile ce vor apare dupa primul contact sexual tin, in primul rand, de ceea ce se va petrece in sfera emotionalului. De aceea exista o posibilitate ca din cauza influentei psihicului (frica de o sarcina nedorita de exemplu) sa apara usoare dereglari ale momentului aparitiei sangerarii menstruale. Dar nu este obligatoriu (depinde de profilul psihologic al femeii) si nu este pentru mult timp.

Dereglarea ciclicitatii sangerarii menstruale poate avea diferite cauze, cu sau fara legatura cu viata sexuala. Prima si cea la care se gandeste orice femeie este sarcina. Dar sunt si alte cauze decat existenta unei sarcini : stress, probleme in alimentatie (anorexie, bulimie sau numai alimentatie saraca), schimbari drastice de greutate (cura de slabire), unele tipuri de medicatii, dezechilibru hormonal, oboseala cronica, schimbari care afecteaza obisnuinta cotidiana (deces in familie, schimbare de domiciliu), existenta unor chisturi ovariene.
O alta cauza a neregularitatii ciclului menstrual este reprezentata de transformarile ce au loc in perioada pubertatii. Ciclul menstrual se regularizeaza dupa 4 - 6 ani de la prima sangerare menstruala (menarha). Pana atunci se pot intampla mai multe "incidente" precum intarzierea sangerarii menstruale. Daca si dupa aceasta perioada ciclul menstrual este neregulat, sau daca sangerarea menstruala regulata devine neregulata, o idee foarte buna este sa se apeleze la un medic specialist endocrinolog pentru un examen de specialitate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE