background img

Articole noi

Candidoza genitala - infectia cu Candida Albicans

Candidoza genitala - infectia cu Candida Albicans

Candidozele genitale sunt determinate de diverse specii de candida, de obicei de Candida albicans si rareori de alte specii de Candida.

Candidoza genitala nu reprezinta de obicei o infectie cu transmitere sexuala, ci este privita ca infectie endogena (produsa in interiorul organismului), cu exceptia candidozei "conjugale".

Candida albicans este un fung (ciuperca) oval, 2 - 6 / 3 - 9 mm, cu afinitate pentru mediul umed, hipooxigenat, care colonizeaza in mod normal organismul uman, localizandu-se la nivel intestinal, vaginal, cutanat - tegumentul periorificial si ariile intertriginoase (spatiul dintre degete, inghinal, la plicile de sub sani la femeile cu sanii voluminosi) la indivizi supraponderali si hiperhidrozici.

Trecerea de la starea de prezenta normala la cea patogena se produce sub influenta unor factori care modifica echilibrul gazda / parazit :

* factori ce tin de parazit desi se pare ca virulenta acestuia nu are nici o importanta
* factori ce tin de gazda :
o factori locali - umiditate crescuta, frictiuni locale / lenjerie "estetica" dar necorespunzatoare (stramta, sintetica), dezechilibre ale florei vaginale normale induse de tratamente orale cu antibiotice cu spectru larg
o factori generali - imunosupresie de natura diversa : sarcina, afectiuni cronice, infectie HIV, tratamente imunosupresive : corticoterapie, chimioterapie; diabet zaharat, in care candidozele genitale sunt adesea "simptom de prezentare", menstruatie.

Vulvo-vaginita candidozica se prezinta sub forma de : secretie alba, cremoasa cu aspect branzos, aglomerata in "placi" pe peretii vaginului si la nivel vulvar, adesea pe un fond eritematos, rosu-viu, relativ bine delimitat, ce poate asocia edem local sau / si excoriatii (distrugere a stratului superficial al pielii).

Simptomele vulvo-vaginitei candidozice : prurit (mancarime) vulvar, senzatie de disconfort local, durere, arsura; ocazional disurie (dificultati in urinare), frecvent dispareunie (durere la contactul sexual) superficiala.

In sarcina tabloul clinic poate fi modificat de prezenta leucoreei abundente.

* 75 % din femei dezvolta cel putin un episod in cursul vietii, 40 - 45 % dezvolta doua sau mai multe episoade, iar
* < 5 % au vulvovaginita cronica recurenta. In cazul aparitiei a trei sau mai multe episoade anual, se recomanda testare HIV.

Balanopostita candidozica se prezinta sub forma unor papule mici, fine, tranzitorii, ce apar la cateva ore dupa contactul sexual, la nivelul glandului si preputului, asociind eritem (roseata in forma de pete) lucios si depozite cu aspect caracteristic. Simptomatologia de acompaniament este similara celei feminine.

Dezvoltarea balanopostitei candidozice sugereaza de obicei portaj vaginal abundent sau vulvo-vaginita franca a partenerei, fiind vorba despre ceea ce numim candidoza "conjugala".

Diagnosticul vulvo-vaginitei candidozice se pune pe baza aspectului clinic caracteristic si a examenului de laborator :

* examinarea la microscop a materialului recoltat, tratat cu KOH 10 % pune in evidenta levurile
* culturile cresc sensibilitatea; coloniile de Candida albicans crescand in 2 - 3 zile pe majoritatea mediilor de laborator

Tratamentul vulvo-vaginitei candidozice este indicat subiectilor simptomatici cu examen microscopic si / sau culturi pozitive.

* Masuri generale - eliminarea sau reducerea factorilor predispozanti prin :
o combaterea umiditatii si evitarea microtraumatismelor/iritatiilor locale - lenjerie de bumbac, lejera
o evitarea bailor locale frecvente, a antisepticelor si antibioticelor locale ce dezechilibreaza flora locala si favorizeaza inmultirea Candida albicans
o alcalinizarea mediului prin bai locale saline
* Tratament medicamentos

Tratamentul sistemic se recomanda in urmatoarele situatii :

* cand exista si alte focare candidozice, desi pana in prezent nu s-a dovedit a fi util in prevenirea recurentelor
* diabet zaharat sever sau infectie HIV
* herpes genital (topicele pot intarzia vindecarea leziunilor herpetice)

Sarcina reprezinta o situatie in care sunt contraindicate anumite medicamente folosite in mod curent pentru tratarea vulvo-vaginitei candidozice.

Tratamentul partenerilor sexuali este indicat doar in cazul femeilor cu infectii recidivante.

In anumite situatii, vulvo-vaginita candidozica necesita supraveghere :

* cazuri severe
* afectiuni sistemice subiacente

In cazul recurentelor, se vor cauta :

* imunodeficienta (HIV, corticoterapie, chimioterapie), diabet zaharat
* uz de antibiotice cu spectru larg
* reinfectie de la partener
* rezistenta la tratament, etc.

Nota finala :

* Candidoza genitala are cauze locale si generale care trebuie cautate si tratate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE