background img

Articole noi

Menstruatie intarziata

Intrebare : Mi-am inceput viata sexuala in urma cu o luna. Sunt ingrijorata deoarece a trecuta o luna si cateva zile de la ultima menstruatie si inca nu mi-a venit. Eu si prietenul meu am folosit prezervativ, care nu s-a rupt, si el nici macar nu a ejaculat. Sunt ingrijorata ! Ciclul meu nu este unul regulat dar mi-a intarziat cateva zile. Ce se intampla ?
Va multumesc !

Raspuns: Ciclul menstrual reprezinta o serie de modificari periodice ale ovarelor si endometrului si include ovulatia si sangerarea menstruala (menstruatia). Ca durata, ciclul menstual se masoara intre prima zi de sangerare menstruala si ziua de dinaintea inceperii unei noi sangerari menstruale.

In mod normal ciclul menstrual are o anumita lungime care depinde, in primul rand, de caracteristicile activitatii hormonale. Nu exista ciclu menstrual "standard", la fiecare femeie ciclul menstrual poate avea o anume manifestare. In cazul ciclurilor menstruale stabile durata este APROXIMATIV aceeasi - rar exista cicluri menstruale despre care se poate spune ca sunt "ceas". De obicei ciclurile au o durata mai scurta si una mai lunga in jurul unei anumite valori. Se considera ca "stabil" un ciclu menstrual ale carui variatii nu depasesc 6 zile intre durata cea mai scurta si durata cea mai lunga. Femeia isi urmareste ciclul menstrual si aparitia sangerarii menstruale din diferite motive, de cele mai multe ori pentru a detecta o sarcina sau in scop anticonceptional. Pe baza mai multor observatii (cel putin 10 - 12 cicluri menstruale) se poate stabili un "tipar" al (transformarilor si) aparitiei sangerarii menstruale. Pe baza acestui "tipar" se poate apoi incerca predictia urmatoarelor sangerari menstruale. In acest fel femeia stie cand sa se astepte la sangerarea menstruala.

"Intarzierea menstruatiei" inseamna ca sangerarea menstruala nu "vine la timp la intalnire", conform "tiparului" stabilit anterior, pe baza observatiilor. Si fiindca in cazul existentei unei sarcini in dezvoltare ciclul menstrual se suspenda, "lipsa de la intalnire" a sangerarii menstruale este considerat primul dintre semnele sarcinii.

Dar trebuie sa se ia in considerare si faptul ca, alaturi de sarcina, mai sunt si alte cauze care pot modifica momentul aparitiei sangerarii menstruale : stress, probleme in alimentatie (anorexie, bulimie sau numai alimentatie saraca), schimbari drastice de greutate (cura de slabire), unele tipuri de medicatii, dezechilibru hormonal, oboseala cronica, schimbari care afecteaza obisnuinta cotidiana (deces in familie, schimbare de domiciliu, de serviciu), existenta unor chisturi ovariene.
O alta cauza a neregularitatii ciclului menstrual este pubertatea. Ciclul menstrual se regularizeaza dupa 4 - 6 ani de la prima sangerare menstruala (menarha). Pana atunci se pot intampla multe "incidente" precum intarzierea sangerarii menstruale.

Te rog sa fii atenta la diferenta dintre termenii "Ciclu menstrual" (sau "ciclu") si "Sangerare menstruala" (sau "mentruatie"). Daca nu vei face aceasta diferenta, va exista riscul unor confuzii in discutii.
"Ciclu menstrual" (sau, pe scurt, "ciclu") reprezinta desfasurarea tuturor evenimentelor, aflate sub comanda hormonala - in principal ovulatia si sangerarea menstruala. "Sangerare menstruala" (sau, pe scurt, "menstruatie") reprezinta sangerarea menstruala ciclica (eliminarea endometrului) din timpul unui ciclu menstrual.
Nu folosi termenul de "ciclu" pentru a te referi la "sangerarea menstruala". Sangerarea menstruala este numai unul dintre evenimentele care au loc in timpul unui ciclu menstrual.
Exprimarea ta "Ciclul meu nu este unul regulat dar mi-a intarziat cateva zile" este gresita, corect este "Ciclul meu nu este unul regulat iar MENSTRUATIA mi-a intarziat cateva zile".

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE