background img

Articole noi

Control ginecologic

Intrebare : Am si eu cateva intrebari si pentru ca m-ati ajutat mereu, m-am gandit ca poate imi veti raspunde si de data aceasta. Este obligatoriu ca dupa inceperea vietii sexuale sa consult un medic ginecolog ? Unde se gaseste un astfel de doctor ? Consultatia este gratuita ? Si cam ce se intampla la acel control ginecologic ? Ma pot duce singura ? Va multumesc mult !

Raspuns: Ideal este ca primul examen ginecologic sa se faca cat mai repede dupa prima menstruatie (menarha). Se poate si ceva mai tarziu dar in nici un caz sa nu se astepte aparitia unor probleme pentru a merge la un consult. Iar dupa inceperea vietii sexuale, indiferent la ce varsta se intampla acest eveniment, examenul ginecologic devine obligatie pentru oricare femeie.

In cazul primului examen ginecologic, daca esti minora, este bine sa fii insotita de mama ta. Nu pentru ar fi ceva de care trebuie sa te apere ci fiindca s-ar putea sa simti nevoia sa ai alaturi de tine pe cineva apropiat. Este, oricum, un inceput si s-ar putea sa fii putin speriata, putin jenata, de ceea ce urmeaza, cu toate ca nu ai nici un motiv. Fii linistita. Daca in timpul consultatiei ai o stare de disconfort, spune-o. Medicul poate intrerupe sau, la nevoie, chiar contramanda consultatia in orice moment, daca tu nu te simti bine. In cazul tinerelor virgine, examenul ginecologic se realizeaza numai in prezenta mamei si se efectueaza doar examenele usoare, care nu creeaza nici un fel de probleme. Acestor fete nu li se va face tuseu vaginal si nici examinarea cu valve.

Despre medicul ginecolog - ideal ar fi ca sa fie acelasi care o are sub observatie si pe mama ta. In primul rand acest lucru inspira incredere (lucru extrem de important in relatia medic - pacient) dar mai ales va putea sa observe mai usor eventualele trasaturi mostenite de tine (in ceea ce priveste ciclurile menstruale, posibilele deregrari hormonale, starea de sanatate a sanilor, etc). In cazul in care medicul este un barbat si crezi ca ar fi neplacut sa fii consultata de un barbat, poti cere sa fii consultata de un medic ginecolog femeie. Important este ca medicul sa iti dea o stare de liniste si incredere. Este bine sa iti alegi un medic ginecolog pe care sa il pastrezi cat mai mult timp. Asta fiindca iti va cunoaste antecedentele si evolutia in timp si va putea observa foarte usor si cel mai mic semn de aparitie a unei probleme.

Cel mai bun moment pentru vizita la medic este cat mai curand dupa terminarea sangerarii menstruale. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice eventualul examen Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii. Nu iti face o toaleta excesiva inainte de examenul ginecologic (te rog sa citesti informatiile despre igiena intima). Starea si felul secretiilor vaginale ii da medicului foarte multe informatii despre starea de sanatate a zonei vaginale. De aceea este foarte important ca 24 de ore inaintea prezentarii la medicul specialist ginecolog sa nu faci nici un fel de spalaturi vaginale, sa nu introduci nimic in vagin (gen ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) si (daca este cazul) sa te abtii de la contactul sexual, fiindca toate acestea pot altera rezultatele unor eventuale teste, ingreunand astfel stabilirea unui diagnostic precis. Daca urmezi un tratament care implica folosirea unor substante ce trebuie introduse in vagin cel mai bun lucru este sa intrebi inainte medicul care este cel mai bun comportament.

Ar fi bine sa stii data precisa (macar) a ultimei menstruatii, durata, volumul, eventualele neregularitati, orice fel de fenomen neplacut si momentul aparitiei lui. In cazul in care ai, ia cu tine toate rezultatele unor controale medicale anterioare, mai ales daca este vorba de informatii importante, cum ar fi cele ale examenului Papanicolau, radiografiile, analize de sange, etc. In acest fel poti ajuta medicul sa evite repetarea inutila a unor analize si sa actioneze eficient.

In primul rand va avea loc o discutie (anamneza) despre antecedentele tale de sanatate, despre posibilele experiente sexuale, daca ai folosit sau nu, vreodata, contraceptive, etc. Trebuie sa-i spui orice care poate sa-i dea o imagine a starii tale de sanatate - atat fizica cat si psihica. Si de modul in care ii raspunzi depinde foarte mult daca medicul va depista eventualele probleme pe care le ai. Examionarile de rutina care urmeaza vor fi ca un examen cat se poate de obisnuit, precum cele pe care le-ai mai facut : control ORL, tensiune arteriala, starea plamanilor, etc.

Urmeaza ceea ce s-ar putea sa ti se para ceva mai putin placut - examenul sanilor. Este o examinare obligatorie in cadrul unui control ginecologic si este cat se poate de importnta. Medicul va cauta orice fel de nodul sau alta urma care sa-i indice o eventuala problema legata de sanatatea sanilor tai. Iti va controla si zona mameloanelor pentru a se asigura ca nu exista nici un fel de secretie anormala. Ar fi momentul ideal pentru a-i cere sa iti explice cum sa iti faci singura aceasta examinare. Este metoda cea mai buna pentru a depista inceputul unei stari patologice a sanilor. Cu cat mai devreme este depistata cu atat mai sigura este vindecarea.

Si urmeaza partea care s-ar putea sa ti se para si mai putin placuta decat cea dinainte - examinarea zonei genitale externe (vulva) si interne (vagin si col uterin). Acum medicul va observa daca nu exista simptomele unor afectiuni - scurgeri neobisnuite, zone inflamate, ulceratii, iritatii, etc. S-ar putea sa fie vorba si despre un "tuseu vaginal" (examen bimanual) sau un "tuseu rectal" iar asta chiar ca s-ar putea sa fie neplacut - medicul va introduce un deget sau doua in vagin (cum ti-am spus, numai daca nu mai ai himenul intreg) iar cu cealalta mana pe zona inferioara a abdomenului va controla daca nu exista probleme in zona uterului si a a anexelor ovariene, pentru a stabili pozitia organelor reproductive sau va introduce un deget in rect pentru a verifica zona din spatele uterului. Neplacut, este adevarat, dar trebuie ca medicul sa aiba toate datele despre tine, despre starea ta si despre posibila evolutie a acestei stari. In cazul unei examinari cu valve, medicul poate folosi un dilatator (speculum) pentru a largi spatiul dintre peretii vaginului si a vedea cat mai bine aspectul vaginului si colul uterin. Cat timp dilatatorul se afla in vagin, medicul va lua o proba din mucoasa colului uterin (fii linistita, este vorba despre cateva celule) pentru a le trimite la laborator in scopul unui diagnostic cat mai corect (test Papanicolau). In cazul in care conditiile o permit si situatie o cere, se poate face o ecografie. Toate acestea se fac cu respectarea celei mai desavarsite igiene - aparatura sterilizata, folosirea manusilor chirurgicale, etc. Pentru a sti mai multe despre respectarea regulilor de igiena sanitara te rog sa citesti raspunsul "As vrea sa stiu care sunt riscurile unei vizite la ginecolog". In tot acest timp trebuie sa anunti orice senzatie fizica de neplacere sau durere.

Este foarte posibil sa te simti jenata gandindu-te la toate acestea, la ce se poate discuta si la ce se face. Ei bine, daca tii la starea sanatatii tale, trebuie sa intelegi ca toate sunt necesare. Si in nici un caz sa nu crezi ca medicul s-ar putea uita la tine altfel decat ca la un pacient. Unul obisnuit, din care are cu zecile sau cu sutele pe luna. Si la fel ca si pe ceilalti, si pe tine vrea sa te ingrijeasca, vrea sa te fereasca de probleme. Iar pentru asta trebuie sa te consulte, sa stie cat mai multe despre starea ta de sanatate.

Cel mai bine este sa incepi cu o vizita la medicul tau de familie. Ii spui ca vrei sa mergi la un control ginecologic preventiv iar el iti va da o recomandare. Consultatia este gratuita in unitatile medicale de stat.

In toate unitatile medicale importante exista o sectie numita "Ginecologie" sau "Obstetrica - Ginecologie".

Ginecologia este o specialitate medicala care se ocupa cu bolile sistemului reproductiv feminin (uter, vagin, ovare). Medicul specialist se numeste ginecolog.

Obstetrica este o specialitate medicala care se ocupa cu supravegherea femeii in perioada de sarcina, nastere si dupa nastere. Medicul specialist se numeste obstetrician.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE