background img

Articole noi

HIPOFIZA

HIPOFIZA




Situata la baza creierului, intr-o depresiune osoasa denumita saua turceasca, hipofiza - una dintre cele mai importante glande din organism - este alcatuita din doi lobi - unul anterior si altul posterior - cu origine embrionara diferita. Lobul anterior secreta urmatorii hormoni:
- hormonul de crestere sau hormonul somatotrop, denumit prescurtat STH, stimuleaza cresterea tesuturilor, mobilizeaza grasimile si intervine in metabolismul mineral;
- hormonul tireotrop, denumit prescurtat TSH, stimuleaza functia glandei tiroide;
- hormonul corticotrop, denumit prescurtat ACTH, stimuleaza activitatea glandelor suprarenale;

- hormonii gonadotropi sunt in numar de doi. Ei actioneaza asupra gonadelor masculine si feminine, avand un rol important in sexualizare si in procesul de re­producere. Hormonul folicueinostimulmt sau FSH stimuleaza la femeie secretia foliculilor ovarieni. La barbat, activeaza si mentine spermatogeneza. Hormonul luteinizant, denumit prescurtat LH sau ICSH, actioneaza, la femei, asupra corpului galben al ovarului, iar la barbat, asupra tesutului interstitial al testiculului, stimu­land formarea hormonului masculin - testosteronul; HIPOFIZA




- hormonul luteotrop sau mamotrop, denumit prescurtat LTH, actioneaza sinergie cu cei doi hormoni gonadotropi, producand cresterea glandei mamare si secretia lactata.
Lobul anterior mai secreta hormonul melanotrop, sau hormonul pigmentatiei, care stimuleaza formarea pigmentilor din piele.


Secretia hormonilor elaborati de hipofiza anterioara este reglata de centri ner­vosi din creier, prin intermediul unor neurohormoni sintetizati la nivelul hipota-lamusului. Cei mai multi hormoni hipofizari pot fi dozati in sange prin metode moderne si precise, radio-imunologice; tehnica fiind insa dificila, acest procedeu este utilizat numai in centre specializate.


Lobul posterior al hipofizei secreta doi hormoni, ocitocina si vasopresina, care de fapt sunt hormoni neurohipofizari, deoarece sunt sintetizati in centrii nervosi din hipotalamus. Ocitotocina intervine la nastere, contractand uterul in faza finala a sarcinii. Contracta de asemenea canalele glandelor mamare, contribuind la eliminarea laptelui. Vasopresina are o puternica actiune antidiuretica, de unde si denumirea de hormon antidiuretic, prescurtat ADH. Cand hormonul antidiuretic lipseste, se produce o diureza masiva, cu urine foarte diluate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE