PAINEA SI EFECTELE EI
PAINEA SI EFECTELE EI
Nici o masa simpla si nici o petrecere pompoasa nu este de inchipuit fara paine, colaci, craciunei. Stramosii nostri ne-au lasat multe variante de folosire a aluatului si a feliilor de paine ca leac.
- De pilda, pe locurile afectate de cangrena se aplica un amestec format din paine neagra de secara mestecata bine in gura si sare.
- Pe lovitura dureroasa se aplica o felie de paine stropita bine cu otet si presarata cu bicarbonat de sodiu.
- Pentru eliminarea durerilor lombare se aplica pe zona bolnava paine fierbinte proaspat coapta si taiata pe orizontala in 2 straturi.
- Tot pentru durerile lombare si sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din faina de secara. Aluatul se ungea pe o bucata de hartie groasa (pergament) si se aplica pe locul bolnav (frecat in prealabil cu terebentina sau tinctura de ardei iute). Deasupra se acoperea cu vata sau lana, se lega strans si se lasa timp de 40-50 minute dupa care compresa se inlatura si locul bolnav se stergea cu o carpa uscata. Dupa procedura se bea 2,5 g bicarbonat de sodiu cu 150 ml lapte cald. Aluatul se pastra cateva zile si se folosea chiar daca se mucegaia putin. Procedura se repeta 3 zile la rand.
- Pentru hematom, furunculoza, diferite procese inflamatorii, batranii foloseau faina de grau, ovaz sau de secara amestecata cu miere de albine si un ou crud sau o lingurita de sare. Aluatul obtinut se aplica pe locul bolnav si se schimba zilnic.
- in caz de dureri lombare se rasnesc castane pana ajung ca o pulbere, se amesteca cu ulei de camfor sau osanza topita. Un strat subtire de unguent din castane se unge pe o felie de paine neagra si se aplica pe locul bolnav.
Putem si noi sa folosim bogatia bobului de grau nu numai pentru potolirea foamei, mai ales ca painea din comert - alba, gustoasa, moale - mai degraba afecteaza sanatatea, decat sa o intareasca.
Avem posibilitatea sa consumam zilnic paine care se incadreaza intocmai in celebra afirmatie a parintelui medicinei, Hypocrate si anume "alimentul sa fie medicament si medicamentul sa fie aliment", in premiera prezint o noua varianta de paine care poate fi preparata de orice gospodina sau gospodar in casa si poate fi folosita atat ca produs alimentar, cat si ca un remediu eficient pentru mentinerea sanatatii si rezolvarea problemelor terapeutice :
"OLOPAINE-- INLOCUITOR NATURAL PENTRU PAINEA COAPTA
Produsul „OLOPAINE" a fost inaintat pentru obtinerea BREVETULUI DE INVENTIE la OSIM. La data de 27.05.2004 s-a constituit Depozitul national reglementar cu nr. A 2004 00480, taxele necesare au fost achitate si procedura de brevetare este in curs de desfasurare.
COMPONENTE:
- amestec de tarate de grau cu faina alba de grau sau faina integrala de grau, in cantitate de 10 parti sau 5 parti de tarate de grau cu 5 parti de faina alba de grau, amestecate foarte bine (pentru a preintampina formarea de cocoloase la inmuiere);
- ulei de floarea soarelui presat la rece (obtinut prin presare la temperatura camerei fara incalzirea sau prajirea semintelor), in cantitate de 2 parti;
- chimen (fructul) facut praf, in cantitate de 1 lingurita cu varf (sau dupa gust).
Pentru masurarea partilor se va folosi o cana (o cana echivalent cu
un volum), un pahar sau alt vas in functie de cantitatea de paine ce
_ este necesar a fi preparata o data.Vasele pentru masurarea partilor si pentru preparare trebuie sa fie emailate sau din sticla, ceramica, iar amestecarea sa fie facuta cu o lingura din lemn potrivita ca marime.
PREPARARE:
in vasul pentru preparare (vasul trebuie sa fie ceva mai mare decat cantitatea de paine pregatita o data, astfel incat amestecul sa poata fi usor de realizat, iar continutul sa nu dea peste marginile vasului) se pune faina integrala de grau si o lingurita cu varf de chimen, sau cele doua componente (faina si tarataProdusul „OLOPAINE" a fost inaintat pentru obtinerea BREVETULUI DE INVENTIE la OSIM. La data de 27.05.2004 s-a constituit Depozitul national reglementar cu nr. A 2004 00480, taxele necesare au fost achitate si procedura de brevetare este in curs de desfasurare. COMPONENTE:
- amestec de tarate de grau cu faina alba de grau sau faina integrala de grau, in cantitate de 10 parti sau 5 parti de tarate de grau cu 5 parti de faina alba de grau, amestecate foarte bine (pentru a preintampina formarea de cocoloase la inmuiere);
- ulei de floarea soarelui presat la rece (obtinut prin presare la temperatura camerei fara incalzirea sau prajirea semintelor), in cantitate de 2 parti;
- chimen (fructul) facut praf, in cantitate de 1 lingurita cu varf (sau dupa gust).
Pentru masurarea partilor se va folosi o cana (o cana echivalent cu
un volum), un pahar sau alt vas in functie de cantitatea de paine ce) plus chimenul; toate trebuie bine amestecate cu o lingura de lemn (pentru a nu se forma cocoloase de faina la inmuiere). in mijloc se face un gol in care se toarna uleiul si se lasa "sa se odihneasca" 10 minute, ulterior cu ajutorul lingurii de lemn se amesteca totul foarte bine, astfel incat sa nu ramana amestec neinmuiat cu ulei, apoi se preseaza la suprafata, la acelasi nivel. Astfel painea este gata pentru consumat. Pofta buna!
INDICATII:
Se poate prepara o data o cantitate mai mare de paine pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece se conserva bine datorita uleiului care actioneaza ca element de inmuiere, cat si ca element de conservare impreuna cu chimenul.
Pentru depozitare si pastrare nu se cer conditii speciale, se recomanda pastrarea la temperatura camerei si la intuneric, alaturi de celelalte alimente, insa bine acoperit. Timpul de pastrare in conditii normale este de pana la o luna, iar pentru pastrarea mai indelungata se pot folosi borcane de sticla de 400 g sau 800 g cu capac prin infiletare; se invelesc in hartie inchisa la culoare si se depoziteaza in locuri intunecoase si racoroase sau in frigider.
De asemenea, se recomanda prepararea painii in bucataria proprie, din faina integrala de grau si ulei la care se cunosc provenientele; de acest lucru depinzand propria sanatate. Datorita gradului scazut de actionare mecanica asupra elementelor componente si prepararii la temperatura camerei, fara a mai fi nevoie de Tratamentul termic de coacere, intreaga bogatie de elemente nutritive, enzimatice, vitaminice, de oligoelemente, etc. (precum sunt pentru grau numeroase saruri minerale si elemente catalitice - calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic; grasime fosforata; amidon; vitaminele A, grupul B, E ( in germen ), K, D, PP; fermenti; diastaze; pentru uleiul de floarea soarelui presat la rece avem acizi grasi nesaturati ( peste 90 %: mononesaturati 1/3 acid oleic, adica aproximativ 30 96; polinesaturati 2/3 acid linoleic, adica aproximativ 60 % ), acizi grasi saturati ( 7-9 %: acidul palmitic 4 %, stearic 3 %, arahic 0,6 %, lignoceric 0,40 %, insaponifiabili 1,2 % ) si vitamine, fosfatide, gliceride), se pastreaza intacte si in starea lor naturala, plina de viata, cea mai usor asimilabila de corpul uman, cu efort energetic minim si de care consumatorul acestui fel de paine naturala va beneficia din plin; rezultatul final fiind o naturalizare treptata, scaderea considerabila in greutate impreuna cu imbunatatirea generala a starii de sanatate. Folosirea taratei este foarte importanta din punct de vedere nutritiv si terapeutic. invelisul boabelor de grau contine proteine, vitamine, saruri minerale, factori diastazici variati, enzime, catalizatori de actiune, un numar mare de aminoacizi, oligoelemente, vitamine, mai ales din grupul B.
Folosirea taratei va ajuta sa scapati definitiv de constipatie si de surplusul de lichide, deoarece ea are posibilitati mari de absorbtie. in timp ce absoarbe apa tarata se umfla, bolul alimentar se inmoaie si se eliminata mai usor din organism impreuna cu resturile depozitate in timp. Intestinele curatate incep a functiona mai bine, dispar intoxicatiile provocate de constipatie, se regleaza partial metabolismul.
Uleiul presat la rece are un aport important datorita bogatiei de acizi grasi polinesaturati ce actioneaza benefic, indeosebi in cazurile de hipercolesterolemie si de aterioscleroza. Grasimile naturale sunt combustibilul preferat al inimii, celulele cardiace fiind specializate in conversia grasimilor in energie. Uleiul natural este un produs viu care preintampina imbatranirea creierului, intareste muschiul cardiac si imunitatea, inlatura constipatia si imbogateste organismul cu vitamine si microelemente.
Uleiul rafinat, datorita tehnicii de extragere si incalzire pana la 300 de grade Celsius, pierde fosfolipidele si substante proteice, isi reduce continutul de vitamine, capata compusi ciclici care pot avea un grad de toxicitate si urme de solventi. in timpul incalzirii uleiului se schimba proprietatile lui fizico - chimice. Grasimile incalzite la 350 grade C timp de 30 minute (prajirea pe tigaie) provoaca tumori canceroase, au un efect nefavorabil asupra reproductiei si lactatiei, reduc longevitatea, provoaca marirea dimensiunii diferitelor organe interne, in special hipertrofia ficatului, perturbarea metabolismului (deoarece scad considerabil rezervele limitate ale organismului de enzime active).
Nu se recomanda folosirea uleiului rafinat, deoarece toate uleiurile vegetale hidrogenate (inclusiv margarina din cutii) sunt adevarate
bombe cu radicali liberi. Oxidarea lor in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire. Molecule de grasime denaturata produc deficiente genetice fie ucigand celula, fie inducandu-i un comportament aberant - acesta este unul dintre mecanismele primare ce produc cancerul.
Uleiul nerafinat contine componentele strict necesare pentru construirea globulelor albe ale sangelui - coloanei de sprijin a sistemului imunitar. Daca in alimentatie se foloseste ulei rafinat, membranele acestor celule incorporeaza grasimile hidrogenate in structura lor. Cand se intampla aceasta, globulele albe isi incetinesc functiile, iar membranele lor se rigidizeaza, lasand organismul prada tuturor tipurilor de afectiuni ale sistemului imunitar (cancerul, infectiile cu bacterii, ciuperci si virusi). Apare si un risc crescut de aterioscleroza, boli cardiace, boli autoimune si hipertensiune arteriala.
De fapt, una din caile cele mai rapide de a va paraliza sistemul imunitar este sa mancati zilnic cantitati semnificative de alimente indelung prajite, ulei rafinat si grasimi precum margarina. Reactiile uleiului si ale grasimilor partial hidrogenate sunt atat de periculose si daunatoare sanatatii, incat nu poate fi facut nici un compromis -asemenea produse nu trebuie introduse in alimentatia nici unui om.
Continutul de baza al painii poate fi imbogatit cu diverse produse care contribuie Ia vindecarea afectiunilor personale.
De exemplu, daca aveti osteoporoza sau muschiul cardiac slab, adaugati in amestec si faina de mei galben. Meiul contine lipide, protide, acizi aminati indespensabili, acid salicilic, Kaliu, fosfor, magneziu, fier, vitamina A. Meiul este revitalizant, echilibrant nervos; se foloseste in cazuri de astenii, convalescenta, in alimentatia femeilor insarcinate. Daca impreuna cu olopaine consumati 3-4 linguri de faina de mei, treptat vor disparea durerile in articulatii, iar discurile intervertebrale, cartilajele intraarticulare si ligamentele vor reveni la normal.
Faina de ovaz se foloseste cu succes pentru oameni de toate varstele, nu numai de catre bolnavi. Datorita proprietatilor sale energetice se recomanda persoanelor de varsta a IlI-a, copiilor anemici, persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, fiind folositoare diabeticilor prin virtutile sale hipoglicemiante. Ovazul este diuretic, stimulent al tiroidei, are virtuti antiastmatice, se recomanda si celor care sufera de insomnii. El contine potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, hidrati de carbon, vitamine etc. in lipsa fainii de ovaz puteti sa rasniti si sa cerneti prin sita fulgi de ovaz.
Pentru reglarea tensiunii si nivelului de hemoglobina in sange,
imbogatirea organismului cu microelemente (multiminerale), puteti adauga in olopaine si faina de hrisca. Hrisca are proprietati energetice si nutritive, este protector vascular. Contine proteine, materii amilacee, materii grase, vitamina P, rutina, saruri minerale precum calciu (mai mult decat in grau), fosfor, fier, magneziu etc.
Ca painea noastra sa fie mai bogata in vitamine, puteti folosi si resturile de fructe care raman atunci cand stoarceti sucul de fructe. Celuloza ramasa se usuca la soare sau in cuptor, se rasneste, obtinandu-se o pulbere care se adauga in paine.
Elementul pentru conservare, chimenul, are actiune binefacatoare asupra organismului incepand cu igiena bucala, ajutand la vindecarea bronsitei, sindromului dispeptic (tulburari digestive), anorexiei, balonarii, colicilor abdominale, enterocolitei, constipatiei, hipogalactiei (disfunctie a glandelor mamare), etc.
Pentru condimentare puteti folosi si alte mirodenii. De exemplu, in caz de balonare sau colita adaugati si seminte de marar rasnite; in caz de hipertensiune si diabet se adauga scortisoara etc.
impreuna cu condimentele in compozitia olopainii se adauga si plante medicinale uscate. Plantele se rasnesc, se cern prin sita fina. Pulberea obtinuta se amesteca cu faina si taratele. in perioada rece, cand creste riscul de imbolnavire de boli respiratorii, gripa, avem nevoie sa crestem imunitatea. Putem rezolva problema cu pulbere de echinacea.
in caz de afectiuni ale ficatului se adauga in paine seminte de armurariu rasnite sau un amestec din flori de galbenele si imortela, iar pentru hepatita - flori de sofran.
Olopainea este un inlocuitor ideal pentru painea fara sare, recomandata de medici in tratarea diferitelor boli unde se prescrie regim fara sare.
Eficienta efectelor descrise mai sus este amplificata daca impreuna cu aceasta paine naturala se foloseste o alimentatie naturala.
AVANTAJE:
Principalul avantaj il constituie starea de normalitate si echilibru pe care o aduce omului deoarece actioneaza atat asupra frumusetii sale exterioare ca aspect fizic cat si asupra frumusetii interioare, a sufletului sau.
in starea lui naturala, corpul uman are o greutate ideala; consumul acestei paini naturale actioneaza in sensul aducerii greutatii corpului pana la suprapunerea peste aceasta greutate ideala, pentru cei slabi, aflati sub greutatea ideala, prin refacerea capacitatii de asimilare si hranire, iar pentru cei grasi aflati peste greutatea ideala, prin eliminarea depozitelor de grasimi si lichide suplimentare, datorita grasimilor polinesaturate care provin in special din uleiul presat la rece si lipsei elementului mineral numit sare.
Trecerea de la painea coapta la aceasta paine naturala se va face treptat si cu mult bun simt, fara a se forta si constientizand starea de schimbare care apare, cresterea vitalitatii, a poftei de viata si a nivelului de sanatate particular, astfel incat sa fim convinsi ca este un lucru real si nu fals; cu alte cuvinte nu se recomanda bruscarea organismului prin schimbarea modului de alimentare o data cu schimbarea mentalitatii. Trecerea se face cu rabdare, acordandu-se organismului timp pentru raspuns, dandu-i-se voie sa se adapteze la noile alimente naturale, astfel incat procesul de adaptare sa fie placut, armonios si in echilibru cu tot ce ne inconjoara, reducand la minim impactul fata de cei apropiati.
Se recomanda consumul cantitativ de paine in functie de cerintele organismului, astfel incat sa nu ne ridicam de la masa nici flamanzi, nici prea incarcati; stiut fiind ca se recomanda mese mai dese si mai putin cantitative, decat mai rare si mai cantitative.
Timpul acordat pentru prepararea acestui fel de paine naturala este mai mic, se reduce si mai mult daca se prepara pentru o perioada mai lunga de timp, aparand astfel un surplus de timp, lucru ce ii avantajeaza in primul rand pe cei lenesi dar nu in ultimul rand si pe cei foarte ocupati.
DEZAVANTAJE:
1. Odata cu trecerea timpului, si in paralel cu consumul acestei paini naturale descrise mai sus s-ar putea sa apara o problema in ce priveste imbracamintea, s-ar putea sa fie nevoie a fi ajustata dupa noile dimensiuni la care se va alinia corpxil fizic.
2. Pentru inceput consumul acestui fel de paine naturala, in ce priveste pretul, banii pe care ii scoate din buget este aproximativ egal cu cel al painii coapte, dar o data cu trecerea timpului si naturalizarea, cresterea gradului de sanatate, vom da mai putini bani la medici si pe medicamente. De asemenea, cantitatea zilnica de paine consumata va scadea, rezultatul fiind ca va ramane o suma in plus de bani.
Nu sunt contraindicatii pe criterii de sanatate la consumul acestui fel de paine naturala (decat daca este o prescriptie din partea medicului, in cazul aplicarii unui Tratament).
Prin combinarea unei cantitati din painea naturala descrisa mai sus, cu lapte, suc natural, etc. se poate obtine o prajitura (se adauga miere de albine).
Daca in amestecul obtinut incorporam mar ras sau branza de vaci amestecata cu un ou - obtinem placinta cu mar sau branza. in locul lor sau impreuna mai puteti adauga nuci, alune si seminte de floarea soarelui tocate, cacao, banane pisate, mac etc. in incheiere tuturor celor ce au citit aceste informatii, nu-mi ramane decat sa le urez POFTA BUNA, curaj si sa se realizeze tot ce le doreste inima!
Nici o masa simpla si nici o petrecere pompoasa nu este de inchipuit fara paine, colaci, craciunei. Stramosii nostri ne-au lasat multe variante de folosire a aluatului si a feliilor de paine ca leac.
- De pilda, pe locurile afectate de cangrena se aplica un amestec format din paine neagra de secara mestecata bine in gura si sare.
- Pe lovitura dureroasa se aplica o felie de paine stropita bine cu otet si presarata cu bicarbonat de sodiu.
- Pentru eliminarea durerilor lombare se aplica pe zona bolnava paine fierbinte proaspat coapta si taiata pe orizontala in 2 straturi.
- Tot pentru durerile lombare si sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din faina de secara. Aluatul se ungea pe o bucata de hartie groasa (pergament) si se aplica pe locul bolnav (frecat in prealabil cu terebentina sau tinctura de ardei iute). Deasupra se acoperea cu vata sau lana, se lega strans si se lasa timp de 40-50 minute dupa care compresa se inlatura si locul bolnav se stergea cu o carpa uscata. Dupa procedura se bea 2,5 g bicarbonat de sodiu cu 150 ml lapte cald. Aluatul se pastra cateva zile si se folosea chiar daca se mucegaia putin. Procedura se repeta 3 zile la rand.
- Pentru hematom, furunculoza, diferite procese inflamatorii, batranii foloseau faina de grau, ovaz sau de secara amestecata cu miere de albine si un ou crud sau o lingurita de sare. Aluatul obtinut se aplica pe locul bolnav si se schimba zilnic.
- in caz de dureri lombare se rasnesc castane pana ajung ca o pulbere, se amesteca cu ulei de camfor sau osanza topita. Un strat subtire de unguent din castane se unge pe o felie de paine neagra si se aplica pe locul bolnav.
Putem si noi sa folosim bogatia bobului de grau nu numai pentru potolirea foamei, mai ales ca painea din comert - alba, gustoasa, moale - mai degraba afecteaza sanatatea, decat sa o intareasca.
Avem posibilitatea sa consumam zilnic paine care se incadreaza intocmai in celebra afirmatie a parintelui medicinei, Hypocrate si anume "alimentul sa fie medicament si medicamentul sa fie aliment", in premiera prezint o noua varianta de paine care poate fi preparata de orice gospodina sau gospodar in casa si poate fi folosita atat ca produs alimentar, cat si ca un remediu eficient pentru mentinerea sanatatii si rezolvarea problemelor terapeutice :
"OLOPAINE-- INLOCUITOR NATURAL PENTRU PAINEA COAPTA
Produsul „OLOPAINE" a fost inaintat pentru obtinerea BREVETULUI DE INVENTIE la OSIM. La data de 27.05.2004 s-a constituit Depozitul national reglementar cu nr. A 2004 00480, taxele necesare au fost achitate si procedura de brevetare este in curs de desfasurare.
COMPONENTE:
- amestec de tarate de grau cu faina alba de grau sau faina integrala de grau, in cantitate de 10 parti sau 5 parti de tarate de grau cu 5 parti de faina alba de grau, amestecate foarte bine (pentru a preintampina formarea de cocoloase la inmuiere);
- ulei de floarea soarelui presat la rece (obtinut prin presare la temperatura camerei fara incalzirea sau prajirea semintelor), in cantitate de 2 parti;
- chimen (fructul) facut praf, in cantitate de 1 lingurita cu varf (sau dupa gust).
Pentru masurarea partilor se va folosi o cana (o cana echivalent cu
un volum), un pahar sau alt vas in functie de cantitatea de paine ce
_ este necesar a fi preparata o data.Vasele pentru masurarea partilor si pentru preparare trebuie sa fie emailate sau din sticla, ceramica, iar amestecarea sa fie facuta cu o lingura din lemn potrivita ca marime.
PREPARARE:
in vasul pentru preparare (vasul trebuie sa fie ceva mai mare decat cantitatea de paine pregatita o data, astfel incat amestecul sa poata fi usor de realizat, iar continutul sa nu dea peste marginile vasului) se pune faina integrala de grau si o lingurita cu varf de chimen, sau cele doua componente (faina si tarataProdusul „OLOPAINE" a fost inaintat pentru obtinerea BREVETULUI DE INVENTIE la OSIM. La data de 27.05.2004 s-a constituit Depozitul national reglementar cu nr. A 2004 00480, taxele necesare au fost achitate si procedura de brevetare este in curs de desfasurare. COMPONENTE:
- amestec de tarate de grau cu faina alba de grau sau faina integrala de grau, in cantitate de 10 parti sau 5 parti de tarate de grau cu 5 parti de faina alba de grau, amestecate foarte bine (pentru a preintampina formarea de cocoloase la inmuiere);
- ulei de floarea soarelui presat la rece (obtinut prin presare la temperatura camerei fara incalzirea sau prajirea semintelor), in cantitate de 2 parti;
- chimen (fructul) facut praf, in cantitate de 1 lingurita cu varf (sau dupa gust).
Pentru masurarea partilor se va folosi o cana (o cana echivalent cu
un volum), un pahar sau alt vas in functie de cantitatea de paine ce) plus chimenul; toate trebuie bine amestecate cu o lingura de lemn (pentru a nu se forma cocoloase de faina la inmuiere). in mijloc se face un gol in care se toarna uleiul si se lasa "sa se odihneasca" 10 minute, ulterior cu ajutorul lingurii de lemn se amesteca totul foarte bine, astfel incat sa nu ramana amestec neinmuiat cu ulei, apoi se preseaza la suprafata, la acelasi nivel. Astfel painea este gata pentru consumat. Pofta buna!
INDICATII:
Se poate prepara o data o cantitate mai mare de paine pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece se conserva bine datorita uleiului care actioneaza ca element de inmuiere, cat si ca element de conservare impreuna cu chimenul.
Pentru depozitare si pastrare nu se cer conditii speciale, se recomanda pastrarea la temperatura camerei si la intuneric, alaturi de celelalte alimente, insa bine acoperit. Timpul de pastrare in conditii normale este de pana la o luna, iar pentru pastrarea mai indelungata se pot folosi borcane de sticla de 400 g sau 800 g cu capac prin infiletare; se invelesc in hartie inchisa la culoare si se depoziteaza in locuri intunecoase si racoroase sau in frigider.
De asemenea, se recomanda prepararea painii in bucataria proprie, din faina integrala de grau si ulei la care se cunosc provenientele; de acest lucru depinzand propria sanatate. Datorita gradului scazut de actionare mecanica asupra elementelor componente si prepararii la temperatura camerei, fara a mai fi nevoie de Tratamentul termic de coacere, intreaga bogatie de elemente nutritive, enzimatice, vitaminice, de oligoelemente, etc. (precum sunt pentru grau numeroase saruri minerale si elemente catalitice - calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic; grasime fosforata; amidon; vitaminele A, grupul B, E ( in germen ), K, D, PP; fermenti; diastaze; pentru uleiul de floarea soarelui presat la rece avem acizi grasi nesaturati ( peste 90 %: mononesaturati 1/3 acid oleic, adica aproximativ 30 96; polinesaturati 2/3 acid linoleic, adica aproximativ 60 % ), acizi grasi saturati ( 7-9 %: acidul palmitic 4 %, stearic 3 %, arahic 0,6 %, lignoceric 0,40 %, insaponifiabili 1,2 % ) si vitamine, fosfatide, gliceride), se pastreaza intacte si in starea lor naturala, plina de viata, cea mai usor asimilabila de corpul uman, cu efort energetic minim si de care consumatorul acestui fel de paine naturala va beneficia din plin; rezultatul final fiind o naturalizare treptata, scaderea considerabila in greutate impreuna cu imbunatatirea generala a starii de sanatate. Folosirea taratei este foarte importanta din punct de vedere nutritiv si terapeutic. invelisul boabelor de grau contine proteine, vitamine, saruri minerale, factori diastazici variati, enzime, catalizatori de actiune, un numar mare de aminoacizi, oligoelemente, vitamine, mai ales din grupul B.
Folosirea taratei va ajuta sa scapati definitiv de constipatie si de surplusul de lichide, deoarece ea are posibilitati mari de absorbtie. in timp ce absoarbe apa tarata se umfla, bolul alimentar se inmoaie si se eliminata mai usor din organism impreuna cu resturile depozitate in timp. Intestinele curatate incep a functiona mai bine, dispar intoxicatiile provocate de constipatie, se regleaza partial metabolismul.
Uleiul presat la rece are un aport important datorita bogatiei de acizi grasi polinesaturati ce actioneaza benefic, indeosebi in cazurile de hipercolesterolemie si de aterioscleroza. Grasimile naturale sunt combustibilul preferat al inimii, celulele cardiace fiind specializate in conversia grasimilor in energie. Uleiul natural este un produs viu care preintampina imbatranirea creierului, intareste muschiul cardiac si imunitatea, inlatura constipatia si imbogateste organismul cu vitamine si microelemente.
Uleiul rafinat, datorita tehnicii de extragere si incalzire pana la 300 de grade Celsius, pierde fosfolipidele si substante proteice, isi reduce continutul de vitamine, capata compusi ciclici care pot avea un grad de toxicitate si urme de solventi. in timpul incalzirii uleiului se schimba proprietatile lui fizico - chimice. Grasimile incalzite la 350 grade C timp de 30 minute (prajirea pe tigaie) provoaca tumori canceroase, au un efect nefavorabil asupra reproductiei si lactatiei, reduc longevitatea, provoaca marirea dimensiunii diferitelor organe interne, in special hipertrofia ficatului, perturbarea metabolismului (deoarece scad considerabil rezervele limitate ale organismului de enzime active).
Nu se recomanda folosirea uleiului rafinat, deoarece toate uleiurile vegetale hidrogenate (inclusiv margarina din cutii) sunt adevarate
bombe cu radicali liberi. Oxidarea lor in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire. Molecule de grasime denaturata produc deficiente genetice fie ucigand celula, fie inducandu-i un comportament aberant - acesta este unul dintre mecanismele primare ce produc cancerul.
Uleiul nerafinat contine componentele strict necesare pentru construirea globulelor albe ale sangelui - coloanei de sprijin a sistemului imunitar. Daca in alimentatie se foloseste ulei rafinat, membranele acestor celule incorporeaza grasimile hidrogenate in structura lor. Cand se intampla aceasta, globulele albe isi incetinesc functiile, iar membranele lor se rigidizeaza, lasand organismul prada tuturor tipurilor de afectiuni ale sistemului imunitar (cancerul, infectiile cu bacterii, ciuperci si virusi). Apare si un risc crescut de aterioscleroza, boli cardiace, boli autoimune si hipertensiune arteriala.
De fapt, una din caile cele mai rapide de a va paraliza sistemul imunitar este sa mancati zilnic cantitati semnificative de alimente indelung prajite, ulei rafinat si grasimi precum margarina. Reactiile uleiului si ale grasimilor partial hidrogenate sunt atat de periculose si daunatoare sanatatii, incat nu poate fi facut nici un compromis -asemenea produse nu trebuie introduse in alimentatia nici unui om.
Continutul de baza al painii poate fi imbogatit cu diverse produse care contribuie Ia vindecarea afectiunilor personale.
De exemplu, daca aveti osteoporoza sau muschiul cardiac slab, adaugati in amestec si faina de mei galben. Meiul contine lipide, protide, acizi aminati indespensabili, acid salicilic, Kaliu, fosfor, magneziu, fier, vitamina A. Meiul este revitalizant, echilibrant nervos; se foloseste in cazuri de astenii, convalescenta, in alimentatia femeilor insarcinate. Daca impreuna cu olopaine consumati 3-4 linguri de faina de mei, treptat vor disparea durerile in articulatii, iar discurile intervertebrale, cartilajele intraarticulare si ligamentele vor reveni la normal.
Faina de ovaz se foloseste cu succes pentru oameni de toate varstele, nu numai de catre bolnavi. Datorita proprietatilor sale energetice se recomanda persoanelor de varsta a IlI-a, copiilor anemici, persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, fiind folositoare diabeticilor prin virtutile sale hipoglicemiante. Ovazul este diuretic, stimulent al tiroidei, are virtuti antiastmatice, se recomanda si celor care sufera de insomnii. El contine potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, hidrati de carbon, vitamine etc. in lipsa fainii de ovaz puteti sa rasniti si sa cerneti prin sita fulgi de ovaz.
Pentru reglarea tensiunii si nivelului de hemoglobina in sange,
imbogatirea organismului cu microelemente (multiminerale), puteti adauga in olopaine si faina de hrisca. Hrisca are proprietati energetice si nutritive, este protector vascular. Contine proteine, materii amilacee, materii grase, vitamina P, rutina, saruri minerale precum calciu (mai mult decat in grau), fosfor, fier, magneziu etc.
Ca painea noastra sa fie mai bogata in vitamine, puteti folosi si resturile de fructe care raman atunci cand stoarceti sucul de fructe. Celuloza ramasa se usuca la soare sau in cuptor, se rasneste, obtinandu-se o pulbere care se adauga in paine.
Elementul pentru conservare, chimenul, are actiune binefacatoare asupra organismului incepand cu igiena bucala, ajutand la vindecarea bronsitei, sindromului dispeptic (tulburari digestive), anorexiei, balonarii, colicilor abdominale, enterocolitei, constipatiei, hipogalactiei (disfunctie a glandelor mamare), etc.
Pentru condimentare puteti folosi si alte mirodenii. De exemplu, in caz de balonare sau colita adaugati si seminte de marar rasnite; in caz de hipertensiune si diabet se adauga scortisoara etc.
impreuna cu condimentele in compozitia olopainii se adauga si plante medicinale uscate. Plantele se rasnesc, se cern prin sita fina. Pulberea obtinuta se amesteca cu faina si taratele. in perioada rece, cand creste riscul de imbolnavire de boli respiratorii, gripa, avem nevoie sa crestem imunitatea. Putem rezolva problema cu pulbere de echinacea.
in caz de afectiuni ale ficatului se adauga in paine seminte de armurariu rasnite sau un amestec din flori de galbenele si imortela, iar pentru hepatita - flori de sofran.
Olopainea este un inlocuitor ideal pentru painea fara sare, recomandata de medici in tratarea diferitelor boli unde se prescrie regim fara sare.
Eficienta efectelor descrise mai sus este amplificata daca impreuna cu aceasta paine naturala se foloseste o alimentatie naturala.
AVANTAJE:
Principalul avantaj il constituie starea de normalitate si echilibru pe care o aduce omului deoarece actioneaza atat asupra frumusetii sale exterioare ca aspect fizic cat si asupra frumusetii interioare, a sufletului sau.
in starea lui naturala, corpul uman are o greutate ideala; consumul acestei paini naturale actioneaza in sensul aducerii greutatii corpului pana la suprapunerea peste aceasta greutate ideala, pentru cei slabi, aflati sub greutatea ideala, prin refacerea capacitatii de asimilare si hranire, iar pentru cei grasi aflati peste greutatea ideala, prin eliminarea depozitelor de grasimi si lichide suplimentare, datorita grasimilor polinesaturate care provin in special din uleiul presat la rece si lipsei elementului mineral numit sare.
Trecerea de la painea coapta la aceasta paine naturala se va face treptat si cu mult bun simt, fara a se forta si constientizand starea de schimbare care apare, cresterea vitalitatii, a poftei de viata si a nivelului de sanatate particular, astfel incat sa fim convinsi ca este un lucru real si nu fals; cu alte cuvinte nu se recomanda bruscarea organismului prin schimbarea modului de alimentare o data cu schimbarea mentalitatii. Trecerea se face cu rabdare, acordandu-se organismului timp pentru raspuns, dandu-i-se voie sa se adapteze la noile alimente naturale, astfel incat procesul de adaptare sa fie placut, armonios si in echilibru cu tot ce ne inconjoara, reducand la minim impactul fata de cei apropiati.
Se recomanda consumul cantitativ de paine in functie de cerintele organismului, astfel incat sa nu ne ridicam de la masa nici flamanzi, nici prea incarcati; stiut fiind ca se recomanda mese mai dese si mai putin cantitative, decat mai rare si mai cantitative.
Timpul acordat pentru prepararea acestui fel de paine naturala este mai mic, se reduce si mai mult daca se prepara pentru o perioada mai lunga de timp, aparand astfel un surplus de timp, lucru ce ii avantajeaza in primul rand pe cei lenesi dar nu in ultimul rand si pe cei foarte ocupati.
DEZAVANTAJE:
1. Odata cu trecerea timpului, si in paralel cu consumul acestei paini naturale descrise mai sus s-ar putea sa apara o problema in ce priveste imbracamintea, s-ar putea sa fie nevoie a fi ajustata dupa noile dimensiuni la care se va alinia corpxil fizic.
2. Pentru inceput consumul acestui fel de paine naturala, in ce priveste pretul, banii pe care ii scoate din buget este aproximativ egal cu cel al painii coapte, dar o data cu trecerea timpului si naturalizarea, cresterea gradului de sanatate, vom da mai putini bani la medici si pe medicamente. De asemenea, cantitatea zilnica de paine consumata va scadea, rezultatul fiind ca va ramane o suma in plus de bani.
Nu sunt contraindicatii pe criterii de sanatate la consumul acestui fel de paine naturala (decat daca este o prescriptie din partea medicului, in cazul aplicarii unui Tratament).
Prin combinarea unei cantitati din painea naturala descrisa mai sus, cu lapte, suc natural, etc. se poate obtine o prajitura (se adauga miere de albine).
Daca in amestecul obtinut incorporam mar ras sau branza de vaci amestecata cu un ou - obtinem placinta cu mar sau branza. in locul lor sau impreuna mai puteti adauga nuci, alune si seminte de floarea soarelui tocate, cacao, banane pisate, mac etc. in incheiere tuturor celor ce au citit aceste informatii, nu-mi ramane decat sa le urez POFTA BUNA, curaj si sa se realizeze tot ce le doreste inima!
0 comments :
Trimiteți un comentariu