background img

Articole noi

Tratamentul OBEZITATII

Tratamentul OBEZITATII


Slabirea unui obez este o actiune dificila. Fara o cooperare intre bolnav si medic eforturile sunt inutile. Obiectivul fundamental este transformarea dezechilibrului energetic pozitiv intr-unui negativ. Aceasta presupune transformarea raportului -aport-consum energetic - intr-un raport favorabil consumului. Bilantul caloric tre­buie sa fie negativ. Pentru realizarea acestui obiectiv se foloseste regimul restrictiv, cultura fizica si medicatia.
Regimul alimentar este in principiu hipocaloric, hipolipidic si hipoglucidic cu reducere obligatorie a dulciurilor concentrate, a fainoaselor si a painii. Proteinele vor fi administrate in cantitate suficienta, mai ales cele cu valoare biologica mare (lapte, carne, branza, oua). Legumele si fructele vor fi permise fara restrictie, aco­perind nevoile de vitamine hidrosolubile si de saruri minerale ale obezului. Aportul de calorii va fi de 1200 -1300 calorii, in conditii obisnuite de activitate. in conditii de spital sau de repaus absolut, aportul va fi de 800 sau chiar 400 calorii, uneori chiar post absolut (bineinteles 1 - 2 zile). Proteinele vor fi administrate in proportie de 1 -1,5 g/kg corp greutate ideala, iar lipidele vor fi reduse la 40 - 50 g/zi. Regimul va fi sarac in glucide. Sunt permise ca lichide, 1 -1,5 l/zi. Se vor da 5 - 6 mese pe zi si se va recomanda sa nu se consume nimic intre mesele principale, sa nu se abuzeze de sare (permis 5-8 g/zi), sa nu se fumeze. Se interzice alcoolul deoarece acesta ingrasa. La centrul de nutritie si boli metabolice din Bucuresti, se prescrie un regim tip, cu aproximativ 1000 calorii (75 g proteine, 35 g lipide, 100 g glucide).
Prezentam mai jos acest regim: I.M.F. BUCURESTI SPITALUL Profesor Doctor N. Paulescu CLINICA DE BOLI METABOLICE SI DE NUTRITIE CENTRUL DIABETIC - OBEZITATE
OBEZITATEA
- Este cauza a 70-80% din cazurile dintre diabet la adulti.
- Favorizeaza aparitia aterosclerozei si accidentelor ei (angina pectorala, infarctul de miocard, apoplexii etc).
- Provoaca cresterea tensiunii arteriale.
- Favorizeaza aparitia litiazei biliare.
- Favorizeaza aparitia artrozelor si spondilozelor.
- Favorizeaza aparitia varicelor.
- Mareste riscul de aparitie a cancerului.
- Diminueaza puterea de munca. Reguli de regim in obezitate
1. Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
2. Nu abuzati de sare.
3. Nu consumati alcool.
4. Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate.
REGIM PENTRU O ZI (cea. 1000 calorii, 75g proteine, lOOg glucide, 35g lipide)
Dimineata - 200g lapte rece sau cald.
Ora 10 - o chifla (50g) sau o felie de paine (50g), cu branza de vaci sau
carne fiarta slaba (50g).
Ora 12 - o cafea neagra cu zaharina.
Ora pranzului
felul I - salate de cruditati din 200g varza alba sau rosie sau ridichi de
luna, sau andive, salata verde sau castraveti, salata de rosii, ardei grasi, praz cu o lingurita de ulei, lamaie sau otet.
- Se pot folosi 1 -2 farfurii de supa sau ciorba, preparate din aceleasi legume si aceleasi cantitati ca cele indicate pentru salata.
Neputand folosi ridichiile si andivele, legumele pentru supe sau
ciorbe se vor completa cu loboda, spanac, dovlecei sau conopida.
felul II - lOOg carne slaba de vaca, manzat, pasare fiarta, fripta, tocata si
fiarta sau fripta, inabusita, conserve de carne slaba preparata ca rasol.
- sau 150g peste slab, stavrid, cod, stiuca, salau (congelat sau proaspat) fiert, fript la cuptor, conserve de peste slab, rasol.
- sau 150g branza de vaci. felulIII -unmar(lOOg).
Seara - 150g cartofi fierti inabusiti sau 200g soteuri din fasole verde si
200g dovlecei cu 2 lingurite de iaurt, felul I - lOOg carne slaba fripta sau 150 g peste slab (adica sortul care nu
s-a consumat la pranz) felul II -unmar(lOOg). - in ziua in care carnea se inlocuieste cu 50g parizer, sunca, crenvursti sau salam popular, nu se adauga ulei peste salate, ci ulei de parafina si lamai sau otet.
- Salatele, ciorbele sau supele si soteurile nu se prepara din morcov, telina, sfecla si mazare verde.
- Supele nu se ingroasa cu fainoase.
- Supele si ciorbele se asezoneaza cu verdeturi de tip patrunjel, marar, leustean, tarhon.
- Sosurile se prepara din supa de carne degresata si se dreg cu o lingura de iaurt, lamaie verdeturi, cimbru sau dafin.
- Carnii i se da gust cu cimbru si putin usturoi, iar salatelor cu lamaie, otet si chimen.
- Folosind toate aceste condimente, se poate reduce cu usurinta cantitatea obisnuita de sare ce se adauga la mancare. in acest fel puteti consuma cantitatea dorita de lichide, excluzand insa bauturile indulcite (suc, sirop, lichior, nectar, pepsi etc) si cele alcoolice.
- Sunt total interzise: zaharul, toate dulciurile concentrate, fainoasele si depasirea cantitatilor prescrise de paine si cartofi.
- Dintre fructe sunt interzise: fructele uscate, cele oleaginoase si dintre cele ce se consuma proaspete: strugurii, prunele, ciresele pietroase, perele bergamote.
- Felurile vor fi cat mai variate pentru ca regimul sa poata fi tinut in timp.
Se folosesc regimuri si mai restrictive, cu 400 - 600 sau 800 calorii. De exemplu: regimul de 240 calorii permite 300 g branza de vaci pe zi, regimul lactat (1 litru de lapte pe zi), aduce aproximativ 600 calorii, iar regimul de fructe, (de exemplu 1 kg de mere) aduce 400 calorii. in conditii de spital se poate folosi si postul absolut. Bolnavul sta in repaus la pat si primeste 1500 - 2500 ml ceai indulcit cu zaharna, cu suplimentarea vitaminelor pe cale parenterala (Clinica de Boli de Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti). Un asemenea regim restrictiv nu este posibil decat timp foarte limitat. Alte variante de regimuri hipocalorice au fost prezentate la referatul notiuni de alimentatie si dietetica, diete avand caracter mai general. Dintre acestea citam: dieta hidro-zaharata, regimul hipocaloric, regimul hipolipidic (hipocolesterolemiant), regimul vegetarian, regimul de cruditati, lacto-ovo-vegetarian, cura de fructe etc.

Cultura fizica este un adjuvant pretios al regimului. Se practica cultura fizica medicala in centre specializate, dar mai accesibila este cultura fizica libera pe care o efectueaza bolnavul insasi, singur. Eforturile fizice vor fi moderate, zilnice si practicate toata viata. Nu se recomanda eforturi fizice mari, sporadice, care cresc apetitul si setea. Se recomanda mersul pe jos 60 - 90 de minute zilnic, cros, ciclism, inot, patinaj, turism, gimnastica etc.
Tratamentul balneo-fizio-terapic este tot un factor adjuvant. Consta in proce­duri termo-terapice (bai de aburi, bai de lumina), masaj, dus cu presiune, etc.
Tratamentul medical nu actioneaza in obezitate pe masura asteptarilor. Se folo­sesc medicamente pentru inhibarea apetitului crescut, pentru stimularea catabo-lismului si diuretice pentru eliminarea apei. Dintre anorexigene: Anapetolul, Si­lutinul si Gastrofibranul care provoaca satietate precoce. Silutinul se administreaza un drajeu cu 30 minute inaintea celor trei mese, iar Gastrofibranul 4-5 tablete, cand apare senzatia de foame. Tratamentul dureaza maximum 1-2 luni.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE