background img

Articole noi

BRONSIECTAZIA - DILATATIA BRONHIILOR

BRONSIECTAZIA - DILATATIA BRONHIILOR




Definitie: bronsiectazia este o afectiune cronica, congenitala sau dobandita, carac­terizata prin dilatarea bronhiilor mici si mijlocii si infectarea lor periodica.
Etiopatogenie: se deosebesc forme congenitale, rare (asociate cu alte malforma­tii congenitale) si forme dobandite, cele mai numeroase. Formele dobandite apar dupa procese stenozante bronsice (tumori, corpi straini), abcese pulmonare, tuberculoza pulmonara, infectii ale cailor respiratorii superioare (sinuzite, rinite, boli infecto-contagioase, ca rujeola si tusea convulsiva). Boala apare de obicei dupa 40 de ani, in special la barbati, dar se intilneste si la copii.
Anatomie patologica: afecteaza bronhiile mici si mijlocii, indeosebi de la bazele plamanilor, mai frecvent la partea stanga. Musculatura este distrusa. Bronhiile dilatate
apar fie cu aspect fuziform, fie ca un sac (sacciforme), fie ca o dilatatie cilindrica (3).

Simptome: debutul este insidios si greu de precizat. De obicei atrag atentia asu­pra boli episoadele infectioase care apar toamna sau la sfarsitul iernii, caracterizate prin tuse, la inceput uscata, continua, chinuitoare, apoi insotita de expectoratie muco-purulenta, care devine rapid abundenta. Febra creste odata cu expectoratia. Uneori, debutul este marcat prin hemoptizii. in perioada de boala confirmata, expectoratia este abundenta (100 - 300 ml/zi) si frecventa. De obicei apare dimineata la trezire sau la schimbarea pozitiei. Se spune ca „bolnavul isi face toaleta bronhiilor", eliminand dimineata secretiile adunate in timpul noptii. Expectoratia este muco-purulenta, stratificata, rareori fetida. Examenul microscopic, arata polinucleare alterate, absenta fibrelor elastice (semn ca parenchimul pulmonar nu este interesat) si absenta bacilului Koch. Tusea este constanta, de obicei matinala, hemoptiziile frecvente. Uneori apare hipocratism digital (deformare a degetelor, caracterizata prin largirea ultimei falange si modificarea
unghiei, care devine convexa). Starea
generala este buna intre puseurile
infectioase, bolnavul fiind afebril (febra
insoteste starile infectioase). Semnele fizice
sunt variate si mai putin caracteristice: raluri
ronflante si sibilante difuze.
Radiografia este necaracteristica. Bron-
hografia este insa indispensabila diagnos-
ticului, aratand sediul, intinderea si forma.
Evolutia este lunga, cronica. Cu timpul, episoadele infectioase devin tot mai frec- fc, vente si mai indelungate, starea generala tot mai alterata.
Complicatii: hemoptizii grave, compli- catii infectioase locale (bronhopneumonie, abces sau gangrena pulmonara), complicatii infectioase la distanta (septicemii, ab­ces cerebral, amiloidoza), cord pulmonar cronic.

Forme clinice: bronsiectazia uscata este raspunzatoare de multe hemoptizii, fara cauza aparenta; forma muta este localizata in lobii superiori; se mai descriu forme grave, localizate sau difuze.
Diagnosticul bronsiectaziei se bazeaza pe tusea cronica cu expectoratie abun­denta, stratificata, hemoptizii si raluri bronsice in lobii inferiori. Bronhografia este caracteristica.
Prognosticul este rezervat, datorita evolutiei cronice, progresivitatii leziunilor si complicatiilor.
Profilaxia presupune Tratamentul corect al afectiunilor cauzale.
Tratamentul este identic cu cel prezentat la „Abcesul pulmonar". Lobectomia este indicata in bronsiectaziile limitate unilaterale. (Vezi si Tratamentul bronsitei cronice).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE