background img

Articole noi

Determinarea temperaturii aerului

Determinarea temperaturii aerului

În practica determinării temperaturii se folosesc termometre cu citire simplă sau cu înscriere grafică. Cel mai frecvent dintre termometrele cu citire simplă se foloseşte termometrul obişnuit cu alcool sau mercur.

Principiul lui de funcţionare este simplu: sub influenţa temperaturii mediului, lichidul din termometru se dilată (sau se contractă) iar pe scara gradată, de obicei în grade Celsius, se notează efectul pe care îl citim direct, ca temperatură.

Dacă coloana de lichid a termometrului este de mercur, citirea se face la punctul cel mai înalt al meniscului (care este convex). Citirea se poate face corect numai dacă ochiul este la acelaşi nivel cu meniscul. În afară de termometrul obişnuit la care temperatura se citeşte la un moment dat, mai sunt termometre speciale, cu mercur sau alcool, care indică temperatura maximă sau minimă dintr-un interval de timp.

La fabricarea termometrului minim în capilar se introduce un cursor metalic, care este deplasat de coloana de lichid ce îşi schimbă volumul în funcţie de temperatura mediului. Cursorul rămâne la nivelul minim atins de coloana de lichid şi astfel se află care a fost temperatura minimă la un anumit interval de timp. În capilarul termometrului minim se pune, de obicei, alcool, fiindcă alcoolul îngheaţă la 70°C.

Pentru determinarea temperaturii maxime se foloseşte termometrul maxim, în capilarul căruia se află mercur. În termometrele bazate pe fenomenul de dilatare pot fi folosite nu numai lichide, ci şi metale. Pe acest principiu se bazează termografele, aparate care permit înregistrarea continuă a temperaturii aerului pe un interval anumit de timp (de obicei de 24 de ore sau de o săptămână). Pe o diagramă a aparatului se indică toate valorile de temperatură ale aerului atinse în intervalul respectiv.

Termograful are la bază o placă bimetalică, în care cele două benzi de metal trebuie să aibă coeficientul de dilatare la căldură diferit. Unul din capetele plăcii este fixat astfel, încât variaţiile dilatării plăcii bimetalice se manifestă numai la capătul liber, aceste mişcări sunt transmise, printr-un sistem de pârghii, la o peniţă care înregistrează mişcările pe diagrama unui cilindru rotator care face o tură completă în 24 ore sau într-o săptămână.

Actualmente există termometre cu termistori care redau temperatura aerului mult mai rapid decât termometrele clasice sus-numite; acestea din urmă au la bază proprietăţile semiconductorilor, respectiv rezistenţa lor electrică scade sau creşte în funcţie de temperatura aerului.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE