background img

Articole noi

Despre inspectia sanitaro-preventiva si CMP

Despre inspectia sanitaro-preventiva si CMP

Inspecţia sanitaro-preventivă constă în efectuarea controlului normativelor şi regulilor igienice la proiectarea şi construirea diferitelor obiective, la darea lor în exploatare.

O funcţie a inspecţiei sanitaro-preventive este şi controlul tuturor articolelor, produse în sfera industrială, calitatea cărora poate influenţa asupra sănătăţii omului, spre exemplu, controlul construcţiei maşinilor în privinţa aprecierii igienice a zgomotului, amplasării, securităţii în timpul funcţionării lor etc, controlul componenţei chimice a unor produse alimentare noi, substanţelor adiţionale, care se adaugă în alimente cu un anumit scop, controlul materialelor sintetice întrebuinţate la ambalarea alimentelor, tuturor substanţelor, îngrăşămintelor noi, utilizate în agricultură etc.

Inspecţia sanitară curentă se efectuează sistematic, controlându-se starea sanitară a obiectivelor în funcţiune. În caz de încălcare a regulilor şi normativelor sanitare medicii de la centrele sanitaro-epidemiologice au dreptul să aplice contravenienţilor măsuri de responsabilitate administrativă sau penală, conform legislaţiei.

Lucrătorii de la Centrul de Medicină Preventivă (CMP) au de asemenea dreptul să interzică funcţionarea obiectivului (cantină, întreprindere industrială) în caz dacă acestea nu respectă condiţiile igienice şi procesul de exploatare prezintă pericol pentru sănătatea personalului. Persoanele responsabile ale CMP sunt angajate în studierea stării sănătăţii populaţiei, în realizarea măsurilor profilactice, în lucrul de educaţie sanitară».

Centrul de Medicină Preventivă (CMP) este o instituţie medicală, care efectuează lucrul sanitar şi epidemiologic în raion, oraş, regiune. Structura, cadrele, dotarea CMP depind de numărul populaţiei, pe care o deserveşte.

În genere, CMP are două servicii - sanitaro-igienic şi epidemiologic. În serviciul sanitaro-igienic lucrează medici specialişti în igiena comunală, igiena muncii, alimentară, a copiilor şi adolescenţilor, iar la instituţiile mari sunt şi medici specialişti în igiena actinică.

Serviciul dispune de laborator igienic, care efectuează controlul instrumental şi de laborator al mediului ambiant. Centrele de Medicină Preventivă mari dispun şi de laboratoare toxicologice şi radiologice. În secţia epidemiologică lucrează medici epidemiologi de diferite specialităţi. Secţia dispune de laborator bacteriologic, iar cele mari, şi de laborator virusologic.

Principala sarcină a CMP este elaborarea şi argumentarea hotărârilor şi măsurilor cu privire la ocrotirea mediului ambiant, realizarea măsurilor importante de asanare a condiţiilor de muncă, locative şi odihnei, măsurile de profilaxie a bolilor contagioase, profesionale etc, controlul respectării legislaţiei sanitare, studierea sănătăţii diferitor categorii de populaţie.

În prezent multe lucrări sanitaro-igienice practice au caracter de cercetare. În ele, pe baza cercetării diferitelor proprietăţi şi caractere ale factorului concret al mediului extern, studierii reacţiei organismului la acţiunea acestui factor, determinării legităţilor interacţiunii factor nociv - organism şi determinării probabilităţii acestei interacţiuni se fac concluzii despre gradul periculozităţii factorului dat pentru sănătatea omului.

Pe această bază sunt elaborate măsuri de asanare cu diferită orientare - administrativă, de planificare, tehnologice, medicinale, care au scop de eliminare a factorului nociv sau limitarea intensităţii lor până la un nivel maxim admisibil pentru menţinerea sănătăţii şi capacităţii de muncă a omului.

Medicul sanitar trebuie să poată generaliza informaţiile despre caracteristica factorilor nefavorabili ai mediului extern, influenţei lor asupra organismului şi de a stabili căi concrete pentru eliminarea acestei influenţe. De aceea medicul sanitar lucrează în strânsă legătură nu numai cu medicii de alte specialităţi, dar şi cu specialiştii de profil nemedical: chimişti, fizicieni, tehnologi, arhitecţi, sociologi, fiziologi etc. Scopul principal al acestui lucru comun este elaborarea măsurilor pentru profilaxia maladiilor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE