background img

Articole noi

LAMBLIAZA


LAMBLIAZA


Definitie: lambliaza sau giardioza este o afectiune determinata de un protozoar flagelat numit Lamblia (Giandia) intestinalis.
Se localizeaza cel mai frecvent in duoden, apoi in jejuno-ileon si poate invada si caile biliare. Omul se infesteaza prin apa, alimente sau maini murdare, contaminate cu chisturi provenite din fecalele purtatorilor sau ale soarecelui.
Patogenitatea lambliei este foarte discutata. Sunt necesare infestatii masive ca sa se produca o iritatie mecanica si o inflamatie supraadaugata.
Simptomatologia este variata, existand si purtatori care nu prezinta nici un semn clinic. In infestatiile masive pot aparea manifestari de tip duodenal (dureri in epi-gastru, greata, cefalee, astenie), de tip intestinal (inapetenta, greata, dureri vagi abdominale sau crampe, diaree), ori de tip 6/Viar (jena in hipocondrul drept, greturi, varsaturi, chiar stari icterice).
Diagnosticul se bazeaza pe examenul continutului duodenal, obtinut pe sonda, dupa o instilatie cu sulfat de magneziu. La examenul intre lama si lamela se constata prezenta a numeroase lamblii, animate de miscari vii. Produsul recoltat prin sonda trebuie examinat imediat si materialul va fi transportat la laborator ferit de frig (eprubete in apa calduta). La examenul coprologic, in scaunul proaspat se pot gasi chisturi de lamblia (mai vizibile dupa coloratia cu Lugol).
Tratamentul profilactic se bazeaza pe respectarea masurilor de igiena: spalare atenta a alimentelor si a mainilor inainte de prepararea culinara si inainte de masa.

Tratamentul curativ se face cu Mepacrin (Quinacrin, Atebrin), in doze de 0,10 g (1 comprimat de 3 ori/zi, timp de 3 - 5 zile; Mepacrinul da rezultate bune si admi­nistrat pe sonda duodenala (2 - 3 zile). Un alt medicament este Metronidazolul (Flagyl), cate 2 comprimate/zi (0,50 g), in doua prize, timp de 10 zile consecutiv.

Rezultate mai bune se pot obtine cu Fasigyn. Se administreaza 4 tablete a 500 mg/zi, intr-o singura priza. Exista posibilitatea aparitiei rezistentei parazitului la acest medicament.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE