background img

Articole noi

OXIUROZA

OXIUROZA





Definitie: este o boala provocata de oxiuri, Enterobius vermicularis (57), fiind cel mai raspandit nematod. Oxiurul este un vierme fusiform, subtire; masculul masoara 2-5 mm, iar femela 8-13. Traieste in intestinul gros si in portiunea terminala a intestinului subtire. Dupa copulatie, masculul moare, iar femela migreaza in regiunea anala, unde, in timpul noptii, depune ouale embrionate si apoi moare si ea. in decurs de 6 ore, din ou se dezvolta larve infestate, care sunt luate pe maini, duse la gura si, odata ingerate, ajung in intestin, unde evolueaza pana la forma adulta, reluandu-se ciclul.
Infestarea se face prin ingerarea oualelor aflate pe zarzavaturi si fructe insufi­cient spalate si pe mainile murdare. Ouale se depun o data cu praful pe obiectele din casa, pe lenjerie si imbracaminte. Autoinfestarea se realizeaza usor, mai ales noaptea, daca bolnavul se scarpina in regiunea anala si apoi duce mana nespalata la gura, odata cu ouale, pe care le inghite.
Simptomatologia este deseori absenta. Cand se manifesta, semnul cel mai •important este pruritul anal, rebel si suparator. Pruritul este mai puternic noaptea si spre dimineata, provoaca insomnii si stari nevrotice. Din cauza scarpinatului apar leziuni cutanate in regiunea perianala, scrotala sau vulvara: dermatite, eczeme. La femei, parazitii pot invada organele genitale, provocand vaginite, leucoree, endometrite.
Examenul coprologic poate arata prezenta adultului, eliminat mai ales dupa pur­gative sau in cursul diareei. Ouale de oxiuri se gasesc greu in fecale. Ele trebuie cercetate in produsul de raclaj al pliurilor anale sau pe leucoplastul aplicat, seara, pe regiunea perianala. Diagnosticul se axeaza pe semnele clinice descrise si pe prezenta parazitului adult sau a oualelor la examinarile facute.
Profilaxia se bazeaza pe depistarea bolnavilor si Tratamentul lor si al celor din anturajul bolnavilor. O atentie deosebite trebuie acordata igienei individuale.
Tratamentul curativprevede o serie de masuri igienice, asociate cu medicamente. Dimineata si seara si dupa fiecare defecare se spala regiunea perianala cu apa si sapun. Se pot face clisme cu apa sarata, cu Bicarbonat de sodiu 2 - 4%, cu usturoi pisat sau cu o lingurita de otet la un litru apa. Rufaria de corp si de pat trebuie fiarta si chilotii vor fi schimbati zilnic. Unghiile vor fi taiate scurt si se va veghea spalarea riguroasa a mainilor dupa fiecare defecare si inainte de masa. Medicamentul cel mai eficace este pamoatul de pirviniu (Vermigal, Povan, Molevac): se administreaza in doza unica de 250 - 300 mg (5-6 lingurite); Tratamentul se repeta dupa 3-4 saptamani. Rezultate bune se obtin si cu piperazina (Nematocton), in aceleasi doze ca si la ascaridioza. in oxiurazele invechite si rebele la Tratament se pot incerca clismele cu helmifuge. Tratamentul cu violet de. gentiana (Oxiuran, Axuris) este depasit.
Rezultate bune se obtin dupa administrarea de mebendazol, intr-o singura doza in tablete de 100 mg.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE