background img

Articole noi

POLIGLOBULIILE (policitemiile)

POLIGLOBULIILE (policitemiile)


Poliglobuliile sunt boli caracterizate prin cresterea numarului hematiilor si a Hb in sangele periferic. Se deosebesc poliglobulii simptomatice si poliglobulii primare. Poliglobuliile simptomatice sau secundam se datoreaza unor cauze cunoscute. Unele sunt fiziologice: eritrocitoza nou-nascutului, poliglobulia care apare la oamenii care traiesc la altitudine. Altele sunt patologice si apar in bolile cardiace congenitale, cu trecerea sangelui din cordul drept in cel stang, in insuficienta cardiaca cronica, bolile pulmonare cronice cu insuficienta respiratorie, intoxicatiile cu anilina - in care se evidentiaza methemoglobinemia etc. in aceste boli, poliglobulia este un fenomen compensator, anoxia stimuland activitatea maduvei osoase.
Poliglobulia primara (policythemia vera sau boala Vaquez) este o afectiune mielo-proliferativa cronica (hemopatie maligna), mai frecventa la barbati si apare dupa 40 de ani. Debutul este progresiv, cu cefalee, ameteli, prurit, vajaieli in urechi, astenie, tulburari digestive (anorexie, greturi, varsaturi). Caracteristice sunt coloratia rosie, avand caracter cianotic, a tegumentelor si a mucoaselor (in special extremitatile membrelor si cavitatea bucala) si pruritul (mai ales dupa baie calda). Splenomegalia este constanta. Examenul hematologic arata cresterea numarului de hematii (peste 7 milioane/mm3), leucocite (15 000 - 30 000/mm3) si trombocite (peste 400 000/ mm3). Bolnavii netratati mor in majoritate in primii 2 ani de la debut. in cursul bolii pot aparea insa complicatii grave: tromboze arteriale sau venoase, hemoragii (epistaxis, hemoptizii, hemoragii digestive sau nervoase), hipertensiune arteriala, ateroscleroza, litiaza biliara. Adesea evolueaza in final catre o leucoza acuta sau cronica. Tratamentul urmareste diminuarea masei sanguine prin sangerari repetate si franarea productiei exagerate de hematii prin fosfor radioactiv si citostatice (Myleran, Clorambucil, Endoxan).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE