background img

Articole noi

Prin leucemie se intelege LEUCEMIILE

LEUCEMIILE
Prin leucemie se intelege o inmultire maligna a unor celule din sange - globulele albe (leucocite). Popular, termenul folosit este de “cancer al sangelui”. Alarmanta inmultire a cazurilor de imbolnaviri din ultimele doua decenii face sa se vorbeasca despre o “explozie” a leucemiilor, multe dintre ele fiind puse pe sema iradierii, a accidentului nuclear de la Cernobal. In mod normal, rolul primordial al globulelor albe este acela de a descoperi si anihila prezenta unor “invadatori” sau a unor agenti agresori din afara organismului, care pun in pericol sanatatea. In sens larg, aceasta este imunitatea.

Cauza bolii
Originea leucemiilor este laborios cercetata intr-un Progam Global la care participa mii de medici si biologi din lumea intreaga. Printre cele mai notabile rezultate se afla o descoperire de data recenta: localizarea genelor, care, prin activare in diferite situatii, initiaza procesul de declansare a bolii. Numite oncogene, ele sunt localizate in deja cunoscutul cromozom Philadelphia din nucleul celular, banuit de cateva decenii ca are oarecare implicatii in initierea leucemiilor. La originea bolii se afla deci o structura genetica, pe care ceva o activeaza intr-un mod negativ.

Ce factori declanseaza leucemiile
Lista “suspectilor” banuiti ca ar putea declansa un proces leucemic e lunga. Cazuistica adunata de-a lungul timpului plaseaza la loc de frunte radioactivitatea, care, peste anumite doze, poate declansa leucemia. In sensul acesta, inca si astazi mai apar cazuri noi de boli semnalate in teritoriile afectate de accidente nucleare, ca de pilda Ucraina (la Cernobal), dar si in teritoriile din nordul Moldovei, unde vantul a purtat norul radioactiv. Cazuri multiple s-au semnalat si dupa Razboiul din Golf ori, mai recent, dupa bombardamentele din Iugoslavia. Cei ce locuiesc in preajma unor surse puternic generatoare de campuri electromagnetice (statii de radio-TV, radar, centrale sau retele electrice de inalta tensiune) sunt si ei expusi unor virtuale imbolnaviri de leucemie sau altor forme de cancer. Infectiile repetate, mai ales cele virale, cu anumiti virusi (herpes - 6-7, hepatitic-C, infectiile cu HIV sunt, de asemenea, incriminate in producerea leucemiilor). Daca la o analiza a sangelui, VSH-ul este mai mare de 30 m.m./h, in mod repetat, de 2-3 ori intr-un trimestru, acesta este un semnal de alarma care indica existenta unei infectii susceptibile de a fi leucemica. Aspiratoarele de uz casnic si instalatiile de aer conditionat pot fi si ele nocive, pentru ca incarca electrostatic particulele de praf din locuinte si automobile. Arsurile intinse, interventiile chirurgicale si extractiile dentare pot initia un proces leucemic la unii copii debilitati, supraponderali sau alergici, pentru care un mare pericol il reprezinta si expunerile prelungite la soare ori alimentatia incorecta. Cunosc numeroase astfel de cazuri de leucemii; de pilda, un copil de 5 ani, care zilnic primea mancare de varza sau cartofi cu slanina, costita ori sunca; un alt copil, in varsta de 8 ani, care zilnic, la fiecare din cele trei mese, primea cartofi prajiti cu friptura, ciocolata sau alte dulciuri (era putin supraponderal si cu amigdalele scoase in urma cu doi ani). Atat copiii, cat si adultii supraponderali se imbolnavesc mai des. Pe cat posibil, amigdalele si apendicele trebuie pastrate, deoarece isi au rostul lor in imunitatea naturala a organismului pe toata durata vietii. Factori de risc in leucemii pot fi considerati si un regim de viata sedentar, hipercaloric, cu multa carne si lipsit de fructe si zarzavaturi proaspete, precum si poluarea atmosferica, cu mult trecuta peste limitele admise, mai ales in orasele mari, ca Bucurestiul, care nu-si protejeaza zonele verzi.

Forme de leucemii
In mare, se disting trei tipuri de boli: Leucemia Acuta (cu multe tipuri), cu evolutie mai precipitata, mai frecventa la copii in primii sapte ani de viata, caracterizata printr-o inmultire anormala a diferitelor globule albe. Leucemia Mieloida Cronica este caracterizata prin inmultirea leucocitelor patologice, care, pornind de la locul lor de formare in gene, invadeaza sangele, putand sa se infiltreze in orice loc din organismul bolnav, producand simptome locale. Aceasta leucemie este in principal boala adultului tanar, dar poate fi intalnita la orice varsta. Leucemia Limfatica Cronica este mai raspandita la adulti, intalnindu-se numai in mod exceptional la copii.
Simptomele percepute de bolnav pot fi: astenie fizica, pierderea poftei de mancare, dureri de oase si incheieturi, paloarea tegumentelor, febra, pete rosietice pe piele, hemoragii nazale sau in conjunctivitele ochilor ori in urina. Nu exista nici o corelatie sigura intre tipul celular de boala si semnele clinice.
Diagnosticul bolii se pune numai prin analiza sangelui, ce poate releva cresterea numarului globulelor albe peste normal (4-6 mii), ajungand la zeci ori sute de mii. Exista si cazuri in care analiza sangelui este normala, diagnosticul acestor boli stabilindu-se numai prin punctie osoasa sau ganglionara (sub anestezie locala sunt suportabile si de catre copii). Un semn de prezenta a bolii este si numarul mult scazut al valorii colesterolului.

Tratamente si alte recomandari
Tratamentul in leucemii, ca de altfel in toate bolile maligne, este mai agresiv, cu unele efecte nedorite, greu de suportat de unii bolnavi, motiv pentru care multe familii apeleaza in mod exclusiv la terapia alternativa, naturista, renuntand la cea clasica, conventionala. In calitate de medic, deschis la virtutile unor tratamente cu plante si ale regimului alimentar, atrag atentia ca, in cazul leucemiei, apelarea in mod exclusiv la tratamentele alternative reprezinta o mare eroare.
Tratamentul cu medicamente si raze are in vedere faptul ca la inceputul bolii, se produc celule bolnave concomitent cu cele sanatoase. Tratamentul cauta sa distruga focarele de producere a celulelor leucemice si in acelasi timp sa conserve zonele ce nasc celule normale. Este imbucurator faptul ca, in ciuda marii diversitati a bolilor leucemice, medicii specialisti in oncologia sangelui au elaborat pentru fiecare din ele scheme de terapie foarte riguros stabilite. Tratamentele cu medicamente, citostatice, interferoni, radioterapia, transplantul de maduva constituie un arsenal terapeutic eficient. In mod obisnuit, leucemiile regreseaza dupa primele tratamente, daca sunt competent stabilite. Din nefericire, “recaderile” nu mai raspund in totalitate la interventiile medicale actuale. Totusi, graficul vindecarilor (atat la copii, cat si la adulti) creste consecvent in ultimul timp.
Importanta regimului alimentar si a altor masuri complementare. Cercetatorii din domeniul nutritionist au evidentiat existenta unei relatii intre aparitia leucemiei si felul alimentatiei, mai precis - daca aceasta din urma este bogata sau saraca in compusi antioxidanti. Acestia au o foarte puternica actiune de contrare a radicalilor toxici ai oxigenului, implicati direct in mai toate bolile neoplazice, degenerative, cat si in procesele de imbatranire. Noi, oamenii, suntem programati sa vietuim circa 120 de ani, afirma biologii, dar prin alimentatia pe care o folosim, ne ucidem singuri. Iata de ce revistele de specialitate din lume recomanda in ultima vreme insistent orientarea alimentatiei catre fructe si vegetale, cat mai neprelucrate termic si chimic, bogate in compusi antioxidanti, vitaminele A, E, C, unele proteine si enzime, derivati colagenici, anumiti acizi grasi s.a. Se considera ca si aparitia leucemiei este consecinta scaderii rezistentei naturale a organismului, deci a imunitatii, iar redobandirea ei poate fi obtinuta cu mijloace cat mai naturale. (Vitamina A, printr-un derivat activ al sau, are si rol antiproliferativ, astfel ca, in doze uzuale, poate asigura remisia unor leucemii aflate in stare incipienta.) Preferintele pentru diverse varietati de varza (alba, rosie, de Bruxelles, broccoli, conopida) explica incidenta scazuta a leucemiilor in tarile unde ele se bucura de un consum sporit (ele fac organismul mai rezistent la agresiunea substantelor cancerigene). Incluse in alimentatia pacientilor supusi curelor cu medicamente citostatice si radioterapiei, aceste vegetale reduc efectele secundare si fac curele mai usoare. Despre alimentatia adecvata fiecarui tip de grupa de sange (din sistemul ABC) si despre regimul alimentar mediteranean se poate spune numai de bine, dar cercetarile sunt inca in curs.
Postul alimentar isi are locul cu mult succes si in tratarea acestor suferinte. Foarte important este si un consum sporit de apa, care asigura o mai buna circulatie a sangelui asociat, pe cat posibil, cu mai putina cafea si alcool.

Se poate vorbi de posibilitatea prevenirii leucemiilor?
Pana cand ingineria genetica va deveni o arma generala de lupta cu boala (prin depistarea rapida si neutralizarea ei), e bine sa tinem seama de factorii de risc ai proliferarii bolii, incercand sa ii evitam. Astfel, feriti-va de excesul de medicamente. Limitati expunerea la soare a persoanelor cu pielea sensibila, a copiilor limfatici, a alergicilor. Reduceti examenele radiologice, mai ales la copii. Evitati alimentele conservate si cele modificate genetic. Recent s-a interzis clonarea porcilor, motivul fiind transmiterea de virusi la om (30 de retrovirusi necunoscuti, unii suspectati de producerea leucemiei la om).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE