Relatia dintre eczeme si stres
Relatia dintre eczeme si stres
Atunci cind mergeti la dermatolog, iar acesta va pune diagnosticul de eczema, ar trebuie sa aveti citeva idei despre aceasta boala de piele, de exemplu, daca este sau nu contagioasa, daca este permis scaldatul in mare sau in piscina, daca lasa sau nu semne pe corp etc. Un alt lucru la care ar trebui sa va ginditi in acest caz este stresul. Da, stresul, factorul multor imbolnaviri. Dar in cazul eczmei, el nu este cauza declansatoare, dar contribuie la agravarea sa. Asa ca atentie! La copiii de sub 2 ani, care, evident, nu prea au motive de stres, cauza principala a aparitiei eczemei, numita eczema infantila sau dermatita atopica, sint parintii alergici.
Cum se defineste eczema
Prin eczema se intelege o boala de piele de natura alergica sau infectioasa, caracterizata prin leziuni, umede sau uscate, insotite de mincarimi.
Eczema infantila sau dermatita atopica
Forma cea mai comuna, dar si cea mai complexa este dermatita atopica sau eczema infantila. Eczema apare la virste foarte fragede, citeodata in primele luni de viata. Copilul predispus sa sufere eczeme este cel care s-a nascut din parinti alergici, este vorba despre o manifestare cutanata, inca necunoscuta, legata de o alergie. In cea mai mare parte a cazurilor in care un copil prezinta alte manifestari ale alergiei – cum ar fi urticaria provocata de anumite alimente, ca laptele, ouale, arahidele etc., sau simptome respiratorii, ca infectiile frecvente ale cailor respiratorii superioare, sau de otite frecvente, sau de astm, este greu de aflat cauza dermatitei. Parintii pot remarca ca anumite alimente, fructele in general, pot creste leziunile cutanate sau pot micsora mincarimile. Alergia alimentara nu poate fi evidentiata prin teste de alergie. Astfel mediul, dar si alimentatia sint foarte importanti in ceea ce priveste alergia. Eczema infantila sau dermatita atopica dispare cu timpul, in jurul virstei de 2 ani – in cele mai multe cazuri, dar apar manifestari respiratorii care le inlocuiesc pe cele ale eczemei: astmul se instaleaza treptat, marind pe parcurs gradul de dificultate respiratorie, sufocari, tuse etc.
Tratament pe baza de cortizon
Tratamentul eczemei este local prin aplicarea unui unguent pe baza de cortizon pe suprafata afectata. De asemenea se pot face bai utilizind solutii care reduc secretia si mincarimea sau se poate administra un antihistaminic pe cale orala, iar alimentele care produc alegii trebuie depistate si evitate, la fel ca si conditiile din mediu, cum ar fi praful, parul de animale etc.
Eczema sau acnee
Eczema nu este ca acneea. Este adevarat ca anumite medicamente pot cauza acnee si complicatii ale eczemei, dar este importanta consultarea medicului, caci exista medicamente care pot fi utilizate in aceste cazuri. Iata citeva indicii despre acnee, pentru a nu o confunda cu eczema.
Acneea marcheaza adolescenta a 85 la suta dintre tinerii de toate felurile. Aceasta afectiune a pielii se intilneste mai ales la virstele de la 11 la 20 de ani, dar poate afecta, intr-o proportie mica, adultii de toate virstele.
Adolescenti si adulti cu acnee
Acneea este o boala de piele datorata inflamarii foliculilor polisebacee. Aparitia ei este strins legata de pubertate. De fapt, ea corespunde productiei crescute de hormoni sexuali (androgeni) la adolescenti si adolescente. Explozia hormonala stimuleaza glandele sebacee, care produc un exces de sebum. Aceasta substanta uleioasa astupa porii, care intra in contact cu bacteriile, favorizind astfel dezvoltarea acneei. Acneea este in general mai severa si mai persistenta la baieti decit la fete. Acestea din urma sint adesea afectate in mod neregulat in functie de schimbarile hormonale relative din timpul ciclului menstrual. La femeile adulte, accesele de acnee se datoreaza fluctuatiilor hormonale, dar pot fi si rezultatul stresului. In orice caz, factorul genetic este singura cauza recunoscuta pina in zilele noastre care explica de ce anumite persoane sint afectate de acnee in diferite stadii, iar altele sint putin sau chiar deloc victime ale acneei.
Cum poate fi recunoscuta acneea
Iata simptomele: acneea persista intre 5 si 10 ani si este caracterizata prin eruptia punctelor negre, a cosurilor purulente, a celor rosiatice cu capete albe pe ten, pe git, pe spate, pe piept, pe antebrate si umeri.
Acneea juvenila inflamatoare
Acneea juvenila, care apare in adolescenta, poate fi inflamatoare sau neinflamatoare. Totusi, acneea inflamatoare este cel mai des intilnita. Igiena, stresul, mediul si alimentatia sint factorii care-i influenteaza aparitia. Ea se manifesta prin eruptia cosurilor, albe sau negre, pe fata. Cosurile se dezvolta mai profund in piele, ceea ce poate produce inflamatii si cicatrice.
Alt tip de acnee este cea alergica, provocata de contactul pielii cu substante alergene. Produsele de infrumusetare ca samponul, fixativul, gelul, sapunurile parfumate, cremele hidratante, dar si cosmeticele – fond de ten, fard de obraz, ruj – pe baza de ulei sint alergeni care pot antrena aparitia acneei.
Stresul agraveaza eczemele
Chiar daca medicii au crezut ca aparitia eczemei poate fi cauzata de dereglari emotionale, totusi ele nu stau la originea eczemei, dar factorii emotivi ca stresul pot agrava eczemele. Exista procedee prin care se poate stapini stresul, anxietatea, minia sau frustrarea astfel incit sa se elimine pericolul unui acces de eczema. Despre stres se stie ca este o reactie a organismului la tot ceea ce produce o schimbare in viata normala a unei persoane, care poate fi pozitiva sau negativa. Imediat ce a traversat un eveniment neobisnuit, corpul declanseaza un proces pentru a se adapta. Stresul poate fi perceput pozitiv sau negativ in functie de persoana sau de situatia care-l cauzeaza. Daca este perceput pozitiv, el reflecta energia necesara pentru a depasi anumite situatii, iar in caz contrar, el poate reprezenta cauza anumitor dereglari fizice si psihologice. Multi oameni considera stresul ca fiind un element esential al vietii, el asigurind energia si rezistenta necesare depasirii diferitelor situatii pe care majoritatea oamenilor le intilnesc zi de zi. Totusi, daca sintem mereu expusi stresului si prezentam dificultate in a-i face fata, organismul nostru, care a fost mereu in stare de alerta, se epuizeaza putin cite putin, devenind vulnerabil diverselor probleme care l-ar putea afecta.
Schimbarea comportamentului datorita tulburarilor anxioase
Despre tulburarile anxioase se poate spune ca afecteaza mai mult de 10 la suta din populatia nord-americana si reprezinta una dintre cele mai des intilnite tulburari mintale. Ele se manifesta printr-un sentiment de neliniste si dezorientare profunda. Acest sentiment intuneca judecata si comportamentul zilnic al persoanei afectate. Una dintre cauze poate fi organica, iar anumite boli o pot declansa, de exemplu insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarctul miocardic sau o tulburare a glandei tiroide. Excesul unor medicamente si anumite droguri pot provoca simptome ale anxietatii. Anxietatea poate ascunde o depresie nervoasa, anumite psihoze si cea mai mare parte a nevrozelor. Anumite teorii au asociat-o unei insatisfactii sexuale, altele fricii de a pierde ceva ce iubim. In zilele noastre, specialistii cred ca tulburarile anxioase sint cauzate de factori biochimici, psihologici si comportamentali, dar si sociali si culturali.
Tulburarile anxioase produc adesea schimbari importante in comportamentul persoanei afectate. Ea se va simti sleita de puteri atit in plan fizic, cit si moral si va fi mai dependenta si vulnerabila. Acest tip de persoana se va agita fara motiv cu usurinta sau va fi paralizata de teama care o invaluie. Din cauza simptomelor pe care le va resimti, va crede ca sufera de o boala grava. Toate aceste lucruri ii produc insomnie sau cosmaruri. Tulburarile anxioase produc indispozitii fizice si psihice, iar daca nu se pot controla pot conduce la alcoolism, depresie majora si, in anumite cazuri, la suicid. Exista mai multe tipuri de tulburari, ele diferentiindu-se unele de altele prin simptome, dar nu este exclus ca o persoana sa le intruneasca pe toate. Iata citeva dintre forme: anxietatea generalizata, fobia simpla, fobia sociala, tulburarea de stres posttraumatic etc.
Eczema nu este contagioasa!
Eczema nu poate fi contractata de la o persoana bolnava prin atingere si nici nu poate fi transmisa unei alte persoane, pentru ca nu este contagioasa.
Atentie la scaldat!
Marea majoritate a persoanelor care sufera de eczema se pot scalda. Totusi, unele considera ca produsele chimice din piscine sau apa marii le pot agrava boala, de aceea se recomanda aplicarea unui hidratant inainte si dupa scaldat.
Igiena nu este un factor al aparitiei eczemei
Eczemele nu apar datorita unei igiene necorespunzatoare, ci datorita unui dezechilibru imunitar, deci nu este adevarat sa afirmam ca a facut eczema fiindca nu se spala!
Eczema nu lasa cicatrice
Chiar daca eczema poate fi foarte neplacuta, rar se intimpla sa lase semne permanente pe piele, dar anumite tratamente clasice cum ar fi steroizii pot cauza o decolorare cutanata, striatii etc.
Corticosteroizii topici, un posibil tratament
In ceea ce priveste eczema nu exista un remediu si chiar daca corticosteroizii topici au fost indelung utilizati pentru tratarea eczemei, ei nu reprezinta un remediu si prezinta anumite limite terapeutice.
Cercetari privind tratamentul eczemei
Timp de mai bine de 40 de ani, corticosteroizii topici si cremele pe baza de cortizon au fost tratamentul principal al eczemei. Recent s-a descoperit o noua gama de medicamente, denumite imunomodulatori topici. Ei pot fi folositi fara teama pentru un tratament de scurta durata sau un tratament intermitent de durata mare pe toata suprafata corpului.
Atunci cind mergeti la dermatolog, iar acesta va pune diagnosticul de eczema, ar trebuie sa aveti citeva idei despre aceasta boala de piele, de exemplu, daca este sau nu contagioasa, daca este permis scaldatul in mare sau in piscina, daca lasa sau nu semne pe corp etc. Un alt lucru la care ar trebui sa va ginditi in acest caz este stresul. Da, stresul, factorul multor imbolnaviri. Dar in cazul eczmei, el nu este cauza declansatoare, dar contribuie la agravarea sa. Asa ca atentie! La copiii de sub 2 ani, care, evident, nu prea au motive de stres, cauza principala a aparitiei eczemei, numita eczema infantila sau dermatita atopica, sint parintii alergici.
Cum se defineste eczema
Prin eczema se intelege o boala de piele de natura alergica sau infectioasa, caracterizata prin leziuni, umede sau uscate, insotite de mincarimi.
Eczema infantila sau dermatita atopica
Forma cea mai comuna, dar si cea mai complexa este dermatita atopica sau eczema infantila. Eczema apare la virste foarte fragede, citeodata in primele luni de viata. Copilul predispus sa sufere eczeme este cel care s-a nascut din parinti alergici, este vorba despre o manifestare cutanata, inca necunoscuta, legata de o alergie. In cea mai mare parte a cazurilor in care un copil prezinta alte manifestari ale alergiei – cum ar fi urticaria provocata de anumite alimente, ca laptele, ouale, arahidele etc., sau simptome respiratorii, ca infectiile frecvente ale cailor respiratorii superioare, sau de otite frecvente, sau de astm, este greu de aflat cauza dermatitei. Parintii pot remarca ca anumite alimente, fructele in general, pot creste leziunile cutanate sau pot micsora mincarimile. Alergia alimentara nu poate fi evidentiata prin teste de alergie. Astfel mediul, dar si alimentatia sint foarte importanti in ceea ce priveste alergia. Eczema infantila sau dermatita atopica dispare cu timpul, in jurul virstei de 2 ani – in cele mai multe cazuri, dar apar manifestari respiratorii care le inlocuiesc pe cele ale eczemei: astmul se instaleaza treptat, marind pe parcurs gradul de dificultate respiratorie, sufocari, tuse etc.
Tratament pe baza de cortizon
Tratamentul eczemei este local prin aplicarea unui unguent pe baza de cortizon pe suprafata afectata. De asemenea se pot face bai utilizind solutii care reduc secretia si mincarimea sau se poate administra un antihistaminic pe cale orala, iar alimentele care produc alegii trebuie depistate si evitate, la fel ca si conditiile din mediu, cum ar fi praful, parul de animale etc.
Eczema sau acnee
Eczema nu este ca acneea. Este adevarat ca anumite medicamente pot cauza acnee si complicatii ale eczemei, dar este importanta consultarea medicului, caci exista medicamente care pot fi utilizate in aceste cazuri. Iata citeva indicii despre acnee, pentru a nu o confunda cu eczema.
Acneea marcheaza adolescenta a 85 la suta dintre tinerii de toate felurile. Aceasta afectiune a pielii se intilneste mai ales la virstele de la 11 la 20 de ani, dar poate afecta, intr-o proportie mica, adultii de toate virstele.
Adolescenti si adulti cu acnee
Acneea este o boala de piele datorata inflamarii foliculilor polisebacee. Aparitia ei este strins legata de pubertate. De fapt, ea corespunde productiei crescute de hormoni sexuali (androgeni) la adolescenti si adolescente. Explozia hormonala stimuleaza glandele sebacee, care produc un exces de sebum. Aceasta substanta uleioasa astupa porii, care intra in contact cu bacteriile, favorizind astfel dezvoltarea acneei. Acneea este in general mai severa si mai persistenta la baieti decit la fete. Acestea din urma sint adesea afectate in mod neregulat in functie de schimbarile hormonale relative din timpul ciclului menstrual. La femeile adulte, accesele de acnee se datoreaza fluctuatiilor hormonale, dar pot fi si rezultatul stresului. In orice caz, factorul genetic este singura cauza recunoscuta pina in zilele noastre care explica de ce anumite persoane sint afectate de acnee in diferite stadii, iar altele sint putin sau chiar deloc victime ale acneei.
Cum poate fi recunoscuta acneea
Iata simptomele: acneea persista intre 5 si 10 ani si este caracterizata prin eruptia punctelor negre, a cosurilor purulente, a celor rosiatice cu capete albe pe ten, pe git, pe spate, pe piept, pe antebrate si umeri.
Acneea juvenila inflamatoare
Acneea juvenila, care apare in adolescenta, poate fi inflamatoare sau neinflamatoare. Totusi, acneea inflamatoare este cel mai des intilnita. Igiena, stresul, mediul si alimentatia sint factorii care-i influenteaza aparitia. Ea se manifesta prin eruptia cosurilor, albe sau negre, pe fata. Cosurile se dezvolta mai profund in piele, ceea ce poate produce inflamatii si cicatrice.
Alt tip de acnee este cea alergica, provocata de contactul pielii cu substante alergene. Produsele de infrumusetare ca samponul, fixativul, gelul, sapunurile parfumate, cremele hidratante, dar si cosmeticele – fond de ten, fard de obraz, ruj – pe baza de ulei sint alergeni care pot antrena aparitia acneei.
Stresul agraveaza eczemele
Chiar daca medicii au crezut ca aparitia eczemei poate fi cauzata de dereglari emotionale, totusi ele nu stau la originea eczemei, dar factorii emotivi ca stresul pot agrava eczemele. Exista procedee prin care se poate stapini stresul, anxietatea, minia sau frustrarea astfel incit sa se elimine pericolul unui acces de eczema. Despre stres se stie ca este o reactie a organismului la tot ceea ce produce o schimbare in viata normala a unei persoane, care poate fi pozitiva sau negativa. Imediat ce a traversat un eveniment neobisnuit, corpul declanseaza un proces pentru a se adapta. Stresul poate fi perceput pozitiv sau negativ in functie de persoana sau de situatia care-l cauzeaza. Daca este perceput pozitiv, el reflecta energia necesara pentru a depasi anumite situatii, iar in caz contrar, el poate reprezenta cauza anumitor dereglari fizice si psihologice. Multi oameni considera stresul ca fiind un element esential al vietii, el asigurind energia si rezistenta necesare depasirii diferitelor situatii pe care majoritatea oamenilor le intilnesc zi de zi. Totusi, daca sintem mereu expusi stresului si prezentam dificultate in a-i face fata, organismul nostru, care a fost mereu in stare de alerta, se epuizeaza putin cite putin, devenind vulnerabil diverselor probleme care l-ar putea afecta.
Schimbarea comportamentului datorita tulburarilor anxioase
Despre tulburarile anxioase se poate spune ca afecteaza mai mult de 10 la suta din populatia nord-americana si reprezinta una dintre cele mai des intilnite tulburari mintale. Ele se manifesta printr-un sentiment de neliniste si dezorientare profunda. Acest sentiment intuneca judecata si comportamentul zilnic al persoanei afectate. Una dintre cauze poate fi organica, iar anumite boli o pot declansa, de exemplu insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarctul miocardic sau o tulburare a glandei tiroide. Excesul unor medicamente si anumite droguri pot provoca simptome ale anxietatii. Anxietatea poate ascunde o depresie nervoasa, anumite psihoze si cea mai mare parte a nevrozelor. Anumite teorii au asociat-o unei insatisfactii sexuale, altele fricii de a pierde ceva ce iubim. In zilele noastre, specialistii cred ca tulburarile anxioase sint cauzate de factori biochimici, psihologici si comportamentali, dar si sociali si culturali.
Tulburarile anxioase produc adesea schimbari importante in comportamentul persoanei afectate. Ea se va simti sleita de puteri atit in plan fizic, cit si moral si va fi mai dependenta si vulnerabila. Acest tip de persoana se va agita fara motiv cu usurinta sau va fi paralizata de teama care o invaluie. Din cauza simptomelor pe care le va resimti, va crede ca sufera de o boala grava. Toate aceste lucruri ii produc insomnie sau cosmaruri. Tulburarile anxioase produc indispozitii fizice si psihice, iar daca nu se pot controla pot conduce la alcoolism, depresie majora si, in anumite cazuri, la suicid. Exista mai multe tipuri de tulburari, ele diferentiindu-se unele de altele prin simptome, dar nu este exclus ca o persoana sa le intruneasca pe toate. Iata citeva dintre forme: anxietatea generalizata, fobia simpla, fobia sociala, tulburarea de stres posttraumatic etc.
Eczema nu este contagioasa!
Eczema nu poate fi contractata de la o persoana bolnava prin atingere si nici nu poate fi transmisa unei alte persoane, pentru ca nu este contagioasa.
Atentie la scaldat!
Marea majoritate a persoanelor care sufera de eczema se pot scalda. Totusi, unele considera ca produsele chimice din piscine sau apa marii le pot agrava boala, de aceea se recomanda aplicarea unui hidratant inainte si dupa scaldat.
Igiena nu este un factor al aparitiei eczemei
Eczemele nu apar datorita unei igiene necorespunzatoare, ci datorita unui dezechilibru imunitar, deci nu este adevarat sa afirmam ca a facut eczema fiindca nu se spala!
Eczema nu lasa cicatrice
Chiar daca eczema poate fi foarte neplacuta, rar se intimpla sa lase semne permanente pe piele, dar anumite tratamente clasice cum ar fi steroizii pot cauza o decolorare cutanata, striatii etc.
Corticosteroizii topici, un posibil tratament
In ceea ce priveste eczema nu exista un remediu si chiar daca corticosteroizii topici au fost indelung utilizati pentru tratarea eczemei, ei nu reprezinta un remediu si prezinta anumite limite terapeutice.
Cercetari privind tratamentul eczemei
Timp de mai bine de 40 de ani, corticosteroizii topici si cremele pe baza de cortizon au fost tratamentul principal al eczemei. Recent s-a descoperit o noua gama de medicamente, denumite imunomodulatori topici. Ei pot fi folositi fara teama pentru un tratament de scurta durata sau un tratament intermitent de durata mare pe toata suprafata corpului.
0 comments :
Trimiteți un comentariu