background img

Articole noi

RINITELE

RINITELE




Acest grup de afectiuni include numeroase infectii,,de obicei virotice (rinoviru-suri, adenovirusuri, virusuri gripale etc.) ale cailor respiratorii superioare (nas, laringe, trahee, bronhii), de obicei cu evolutie benigna. Dintre localizari, cea mai obisnuita este la nivelul mucoasei nazale, localizare ale carei Simptome sunt comune tuturor celorlalte afectiuni, de unde si denumirea generica.
Un rol favorizant il au frigul, umezeala, pulberile. Adeseori rinitele pot insoti unele boli infectioase (gripa, difteria, rujeola, scarlatina etc).

Simptome: stare de rau, cu sau fara febra, cefalee, tulburari nazale (arsura, prurit, infundare etc), insotite de secretie, intai apoasa apoi purulenta - cu stranuturi si obstructie nazala. Ulterior apar uscaciune si jena la deglutitie (inghitire), raguseala, uneori tuse cu expectoratie redusa. Ganglionii cervicali pot fi mariti si durerosi. Herpesul labial este frecvent.
Complicatii: sinuzite, otite, amigdalite, pneumonii.
Tratament: repaus, lichide suficiente, regim echilibrat, antitermice (aminofena-zona, acid acetilsalicilic, 2 - 3 comprimate/zi), dezinfectie rinofaringiana (Rinofug, Mentorin, solutie de colargol 2%, sulfatiazol 5%), vitamine, in special C. Tusea poate fi calmata prin codeina. Se instileaza cateva picaturi de efedrina sau adrenalina pentru permeabilizarea foselor nazale. Spalaturile nazale cu ser fiziologic sunt eficace intotdeauna. Antibioticele sunt contraindicate. O forma clinica speciala o constituie rinita alergica. Cand rinita este provocata de polen se numeste febra de fan sau coriza spasmodica sezoniera (aparand in special primavara si vara), iar cand este provocata de alte alergene se numeste rinita alergica sau rinita spasmodica nesezoniera. Tratamentul consta in desensibilizare specifica, antihistaminice de sinteza, la nevoie corticoterapie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE