background img

Articole noi

SEDATIVELE

SEDATIVELE



Sunt substante care provoaca o stare de liniste, de calm dar care luate in exces pot provoca mari daune.


Bromurile (saruri ale acidului bromhidric) deprima sistemul nervos central, re­duc agitatia si linistesc psihicul. Actiunea apare dupa cateva zile de Tratament, dar se insoteste si de efecte nedorite: somnolenta, persistenta indelugata si intoxicatie cronica (deprimari, tremuraturi, instabilitate, eruptii cutanate etc).
Bromovalul sedativ si hipnotic bland (3 - 4 ore), fara efecte secundare. Se admi­nistreaza seara 1 - 2 comprimate (0,3 g/comprimat).
Sulfatul de magneziu, administrat parenteral, este sedativ si anticonvulsivant. Dozele toxice provoaca paralizia respiratiei. Ca antidot, se utilizeaza clorura de calciu in injectii i.m.
Scopolamina (Mioscina), substanta greu de manuit terapeutic, calmeaza anxie­tatea si agitatia, reduce rigiditatea in boala Parkinson si este un antivomiti v. Reactii adverse: midriaza (dilatatie a pupilei), uscaciunea gurii, constipatie, uneori halucinatii, delir si colaps.
Valeriana este un sedativ indoielnic.
Toate aceste substante, singure sau in asociere, se gasesc in urmatoarele prepa­rate: Bromoval, bromura de calciu, bromhidrat de scopolamina, extraveral etc.
Alte preparate: Nitrazepam (comprimate) si Noxyron (comprimate). Hidroxizinul (Atarax), sub forma de fiole (0,100 g/fiola de 2 ml si comprimate de 0,025 g) este tranchilizant si slab antipsihotic.
Rudotel (medazepam) tranchilizant activ (comprimate de 10 mg). Sinonime: Ansilan, Glorium, Medazepam, Nobrium etc. Produc relaxare psihica, echilibrare afectiva, sedare vegetativa si relaxarea musculaturii striate. Alte tranchilizante cu efect asemanator: oxazepam, nitrazepam, calmazepam (anxiolotic, sedativ si miorelaxant, tab. 1,5-3 mg), bromazepam, calmogen (contine belladona si propanolol), Tranxene (gelule de 5 si 10 mg), Xanax (alprazolan anxiolotic sub forma de tablete de 0,25-1 si 2 mg).
Neurolepticele sunt substante cu actiune tranchilizanta, dar si antipsihotica.
Clordelazinul (Clorpromazin, Largactil, Plegomazin): tranchilizant, favorizea­za somnul; antipsihotic (manie, schizofrenie), antiemetic (combate varsaturile) si hipotermizant; potenteaza efectul narcoticelor, al alcoolului, hipnoticelor si analgeticelor; simpaticolitic (inhiba simpaticul) si hipotensiv. Toxicitatea este redusa. Uneori pot aparea: hipotensiune, somnolenta, icter, dermatite etc. Potenteaza efectul alcoolului. Se gaseste sub forma de drajeuri de 0,025 g si fiole de 0,025 g/fiola.
Nozinanu] (levomepromazin) are un efect asemanator. Comprimatele contin 0,025 si 0,002 g. .
Alte neuroleptice sunt: Romerganul (prometazina) - sedativ slab, antihistami-nic, antiemetic si antipruriginos, care se gaseste sub forma de drajeuri de 0,030 g si fiole de 2 ml (50 mg). Se administreaza i.m. profund si oral; Mellerilul (tioridazina) - drajeuri de 0,050 si 0,005 g - este un anxiolitic bun; Lyogen - comprimate de 0,001 si 0,005 g si fiole; Majeptil - antipsihotic si antiemetic; hiposerpilul (Reserpina, Raunervil, Serpasil) - tranchilizant, antipsihotic si hipotensiv; haloperidol (solutie si fiole) (Haldol). Cu actiune antimigrenoasa sunt alcaloizii din ergot, ca dihidroergotamina (cofedol dr.), sumatriptan (Imigran, capsule de 100 mg), noratriptan (Noramig - compr. de 2,5 mg), Migpriv, sol. buvabila, Divascan etc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE