background img

Articole noi

HIPNOTICE (SOMNIFERE)

HIPNOTICE (SOMNIFERE), ANTICONVULSIVANTE Sl ANTIEPILEPTICE


Sunt substante care favorizeaza somnul si-i prelungesc durata. Unele au si efect anticonvulsivant si antiepileptic. Cele mai cunoscute sunt barbituricele. Toate au actiuni comune: efect sedativ in doze mici, hipnotic in doze mai mari. Sunt analgezice slabe, anticonvulsivante si antiepileptice. Dintre barbiturice, unele au actiune de lunga durata (8-10 ore) - fenobarbitalul; altele, de durata medie (6-8 ore) amobarbituricele si altele de durata scurta (3 ore) - ciclobarbitalul. Fenobarbitalul (Luminai, Gardenal) este sedativ in doze mici cu actiune hipnotica de lunga durata (8 ore). Este prezentat sub forma de comprimate de 100 mg si fiole. Este antiepileptic (combate convulsiile) si antispastic slab. Reactii adverse: coma in doze toxice; intoxicatie cronica in Tratamente prelungite cu doze mari (confuzie, tulburari afective, disartrie, fenomene de abstinenta la intrerupere, somnolenta la trezire, eruptii alergice; uneori, fenomene de intoleranta (neliniste, delir, halucinatii) sau stari de obisnuinta. Se administreaza sub forma de comprimate in epilepsie, insomnie etc. Preparate cu actiune asemanatoare sunt: Dormitalul (amobarbital), compr. de 0,10 gr; ciclobarbitalul (Phanodorm), compr. de 0,20 gr cu efect hipnotic de 2-3 ore, clorhidratul provoaca somn (6-7 ore), fiind si anticonvulsivant. Uneori, poate produce greata si varsaturi.
- Primidona (Mysolin), este utila in criza majora de epilepsie.
- Fenitoina si mefenitoina sunt antiepileptice lipsite de efecte sedative si hipnotice. Au si actiune antiaritmica. Pot produce greata, varsaturi, eruptii cutanate etc.
- Etotoina este mai putin activa si mai toxica.
- Alte anticonvulsivante, antiepileptice sunt: diazepam (Valium), fenacemid, Trepal, Morfolep, Tegretol (comprimat 200 mg, sirop si supozitoare), etosuximida (Suxilep), mesuiximida, lorazepam, suximida, le vodopa si derivatii acetazolamida, fenacemida etc.
Cu actiune hipnotica actioneaza si flunitrazepamul, midazolonul, glutemidul, zalpidemul, petidina (cap. 250 mg), clorazepamul (cap. 2 mg), carbamazepamul (cap. 200 mg), acidul valproic (Convulex si Petilin), sedocalmul etc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE