Sistemul urinar - Crematoriul care curata organismul
Sistemul urinar este o veritabila masina pentru epurarea corpului. El extrage deseurile din sânge si le elimina in urina. Aceasta operatie se efectueaza in rinichi.
Urina se scurge apoi prin doua canale, ureterele, pâna la vezica. Odata plina, aceasta evacueaza lichidul printr-un canal numit uretra.
Rinichii, in forma de boabe de fasole, sunt situati sub plamâni. Rinichiul drept ocupa o pozitie mai joasa, el este comprimat de ficat. Fiecare rinichi masoara aproximativ 12 centimetri si câte 150g..
Sângele „uzat” soseste prin vasele mari. Interiorul rinichilor se imparte in trei parti: cortexul, medulara si bazinetul. Cortexul, deschis la culoare si granulat, inconjoara medulara. Acest strat superficial are ca functie esentiala formarea urinei, datorita prezentei a milioane de unitati filtrare, care se numesc nefroni.
Fiecare nefron este prevazut cu un glomerul, un soi de mic pachet de capilare care sintetizeaza urina primara, pornind de la sânge. O structura, numita tub contort al nefronului, reabsoarbe apa, sarea si glucoza prezente in urina. Primele deseuri trec intr-un tub in forma de U, care recupereaza apa si sarurile din lichidul filtrat in glomerul. Deseurile sunt apoi canalizate si concentrate de un canal colector care se prelungeste in medulara, partea centrala a rinichiului unde se intind structuri albicioase, piramidele lui Malpighi. Canalele si partea inferioara a piramidelor se termina in cavitatea interna a rinichiului. Aceasta este prevazuta cu un tub in forma de pâlnie, bazinetul, care este legat de ureter.
Peretii bazinetului sunt tapetati cu tesut muscular neted, care se contracta, facilitând expulzarea urinei.
Sângele care iese din rinichi este curatat, filtrat de toate toxinele metabolice cum ar fi ureea. Plamâni si pielea iau, de asemenea parte la eliminarea substantelor in exces. Dar toxinele, deseurile azotate si reziduurile medicamentelor sunt evacuate exclusiv de rinichi. Aceste organe controleaza si continutul apei, de saruri si de elemente, precum fosfatul sau calciul. Ele expulzeaza in urina elementele in exces si le retrimit in sânge pe cele de care organismul are nevoie. Datorita actiunii lor de filtrare si purificare, rinichii participa la echilibrul mediului intern si constituie unul dintre stâlpii homeostazei.
Ureterele, uretra si vezica constituie celelalte elemente ale sistemului urinar. Ureterele sunt doua tuburi musculare foarte fine care transporta urina din rinichi spre vezica. Ele se anchi automat când vezica e plina, astfel ca lichidul, incarcat de deseuri, sa nu reflueze spre rinichi. Situata in partea inferioara a abdomenului, vezica are peretii musculari extensibili. Acest organ este un fel de sac recuperator al urinei. In forma de para atunci când este goala, ea poate contine pâna la 500ml. Atunci când vezica este plina. Isi varsa urina in uretra, care o evacueaza in exterior. Datorita contractiilor sfincterului, alcatuit din inele musculare si care o inconjoara la iesire, uretra poate controla fluxul urinar.
0 comments :
Trimiteți un comentariu