VARICE 1
VARICE
Deseori durerile de picioare sunt provocate de varice si tromboflebita. Maladiile acestea cer o atentie deosebita deoarece, nefiind tratate la timp, conduc la eczeme varicoase sau cangrena. Ca sa ajungeti mai repede la rezultatul dorit trebuie sa folositi nu numai o reteta, o metoda sau un medicament, ci toate metodele posibile, astfel incat maladia sa nu aiba scapare. Daca v-ati hotarat sa incepeti lupta cu varicele, trebuie neaparat sa va lasati de fumat; altfel nici un
Tratament nu va avea efect.
Fitoterapeutii cu experienta stiu ca, inainte de a incepe Tratamentul pentru varice, bolnavul trebuie sa treaca la un regim alimentar special. Timp de o luna nu se consuma carne de porc, slanina, se reduce la minimum consumul de grasimi animale, untul, produsele lactate grase ca: smantana, frisca, branza de vaci, laptele. De asemenea, se va renunta la consumul de produse alimentare dulci, grase, afumate, conservante. Nu se vor face bai cu apa fierbinte si nici sauna. Femeile vor renunta la incaltamintea cu tocuri inalte si la ciorapii cu elasticul prea stramt.
Pentru ca vasele sanguine sa-si pastreze cat mai mult timp sanatatea, trebuie sa adaugati zilnic in mancare o jumatate de lingurita de ceai verde.
Pentru tratarea varicozei se folosesc urmatoarele metode:
- Otetul de mere: se toarna pe palme si se freaca picioarele de jos in sus, dimineata si seara, in fiecare zi timp de 1 - 2 luni. Dupa fiecare frectionare picioarele se invelesc in servetele imbibate in otet de mere, se leaga apoi cu un prosop si se sta in pat sau in fotoliu, cu ele ridicate, timp de 30 de minute. in timpul Tratamentului trebuie sa beti de doua ori pe zi cate un pahar de apa cu doua lingurite de otet de mere. Otetul de mere folosit trebuie preparat in casa si nu procurat din comert. Prepararea otetului de mere in casa este descrisa in sitea "Comoara sanatatii", voi. I, pag. 15.
- Un efect foarte bun in eliminarea durerilor il au frectiile cu tinctura de Kalanchoe (Briofillium), o planta de camera cu frunze groase care face pui pe marginea frunzelor. Pentru prepararea tincturii se folosesc plante care au varsta de cel putin 8 luni. Frunzele se taie marunt sau se dau prin masina de tocat si se amesteca intr-un borcan, cu o cantitate egala de tuica dupa care se lasa la intuneric timp de 7 zile. Se foloseste timp de 4 - 5 luni, ca si otetul de mere pentru frectii, dupa care durerile de picioare dispar. Varicele insa dispar dupa o perioada mai lunga de folosire a acestei tincturi. - Se taie felii subtiri de rosii si se aplica de 3 - 4 ori pe zi, pe picioare.
- O felie de paine alba se inmoaie in otet de mere, se presara cu bicarbonat de sodiu, se aplica pe locul bolnav si se tine pana apare senzatia de arsura.
- Compresa cu otet se alterneaza peste noapte cu o alta compresa preparata din pelin pisat, amestecat in proportie de 1:1. in loc de pelin se poate folosi si feriga.
- Se prepara o alifie dintr-un galbenus de ou crud, amestecat cu aceeasi cantitate de miere de albine si de vodca. Se unge pe un servetel de in, se aplica pe locul bolnav iar pe deasupra, se inveleste cu celofan si cu un fular sau basma de lana. Procedura se repeta timp de 10 zile iar dupa o pauza de 10 zile se repeta din nou.
- Nu degeaba s-a spus ca fiecare boala a aparut impreuna cu planta care o vindeca. Oamenii cu varice care locuiesc la tara pot folosi toata vara, o buruiana cu care, fiecare taran, duce o lupta crunta: palamida. Se foloseste planta in intregime - inclusiv radacina - se spala bine si se taie marunt. intr-un ceaun umplut pe jumatate cu plante, se toarna apa, se fierbe 40 - 60 minute, se inveleste bine cu o plapuma si se lasa 4 ore. in fiertura se inmoaie fasii de bumbac sau in nevopsite, cu care se panseaza usor picioarele, de jos si pana sus. Lichidul nu se stoarce. Deasupra pansamentului se leaga celofan si o basma calda sau un fular de lana si se lasa timp de 2 - 4 ore.
- Strabunii nostri foloseau si alte metode in tratarea varicelor. Dimineata, adunau cu o bucata de in roua de pe iarba din poiana si isi infasurau picioarele.
- Un ulcior de lut umplut cu apa se pune pe pamant inainte de culcare. Dimineata, pamantul de sub ulcior il adunau cu lingura, il intindeau pe o panza de in, intr-un strat nu prea gros si il aplicau pe locul bolnav.
- Cu un succes vizibil se foloseau si produsele lactate. Pe locurile bolnave se aplica branza de vaci sau lapte acru. Venele umflate se ungeau cu smantana si deasupra se presarau cu pulbere de creta. Smantana mai poate fi amestecata cu frunze de Kalanchoe tocate.
- Vara si toamna puteti folosi pelin sau feriga. Imediat dupa ce culegeti una din plante, le tocati pana obtineti o masa uniforma, amestecati-le cu o cantitate egala de lapte acru. Se unge pe o fasa de tifon cu care se panseaza locurile bolnave. Dupa 5 zile de Tratament se face o pauza de 5 zile, dupa care Tratamentul se repeta, pana dispar varicele.
- 3 frunze de ficus se taie sau se toaca marunt, se adauga 0,5 1 de vodca, se astupa bine si se tin la intuneric timp de 7 zile. Se inmoaie in solutia obtinuta un prosopel, se aplica peste venele umflate, se infasoara cu un fular de lana si se lasa 4 - 5 ore, sau mai bine peste noapte. Compresele se fac zilnic, timp de 10 -15 zile.
- Luati cateva frunze de varza (cate trebuie pentru acoperirea locurilor afectate), stropiti-le cu agheazma, sau chiar apa curata, puneti-le intr-o punga de plastic, inchideti-o bine pentru a nu patrunde aerul si puneti-o la frigider, timp de 24 de ore, la 3 * 5 °C. A doua zi, inainte de culcare, spalati picioarele afectate de varice, cu apa rece fara sapun, dupa care stergeti-le bine. Frunzele de varza din punga de plastic se aseaza pe locurile afectate, se fixeaza cu un strat de fasa de tifon ca sa nu patrunda aerul si bolnavul se culca. Dimineata, frunzele se scot iar seara, inainte de culcare, procedura se repeta. Tratamentul dureaza 2 - 4 saptamani. Neaparat se tine regimul alimentar precizat la inceputul referatului despre varice, nu se poarta ciorapi terapeutici pentru varice si nici nu se infasoara picioarele cu pansament elastic. Procedura este contraindicata femeilor insarcinate.
- Castanele se folosesc in tratarea varicelor si de catre medicina oficiala (alopata). Se produce gel si unguent cu extract din castane. Puteti si dvs. sa preparati o tinctura care imbunatateste circulatia sanguina in venele bolnave. 50 de g de flori uscate sau fructe de castan maruntite se macereaza in 0,5 1 de vodca timp de 14 zile la intuneric si caldura, agitandu-se zilnic. Se consuma cate 30 - 40 de picaturi, de 3 - 4 ori pe zi, timp de 3 saptamani.
Urmatoarele doua retete ajuta nu numai in caz de varice sau tromboflebita, ci si in caz de artrita, dureri de articulatii si in zona lombara.
1. Castanele cu coaja cu tot se dau prin masina de tocat pana aproape se umple un borcan de 2 - 3 1. Se adauga tuica de 40 - 50 °. Cand este nevoie de Tratament, se scoate o cantitate de 200 g de preparat, se pune intr-un borcan de 0,5 1, se umple borcanul cu vodca, se agita bine de cateva ori si se lasa pana cand votca capata o culoare galbena. Cu solutia obtinuta se fac comprese. O bucata de bumbac se inmoaie in vodca, se scurge putin si se aplica pe locul bolnav. Se acopera cu celofan si se inveleste cu un fular sau basma de lana, sau cu o stofa groasa.
Daca aveti dureri puternice in zona abdomenului, puteti bea cateva linguri de solutie.
2. intr-un borcan de 0,8 1 se pun frunze de Kalanchoe taiate marunt, pana se umple 2/3 din borcan. Se adauga 50 g de flori uscate de castan si 250 ml de tuica. Se lasa 2 saptamani la intuneric si se agita zilnic. Se inmoaie un servetel din bumbac de culoare alba, se aplica pe zona bolnava, se acopera cu celofan si se infasoara cu un fular sau basma de lana, incalzita in prealabil. Se tine 3 - 8 ore. Pentru ca medicamentul sa aiba o putere deosebita, plantati Kalanchoe in gradina, la umbra. Pentru macerare se folosesc cele mai mari frunze (cat palma). - Se amesteca 1 pahar de miere de albine de mai cu un pahar de suc de ceapa. Se tine 3 zile in camera apoi 10 zile in frigider. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi, cu 30 min. inainte de masa.
-Pentru bolnavii de varice este indicata consumarea zilnica a fierturii din frunze de morcov in loc de ceai si apa.
-La dilatatia varicoasa a venelor trebuie sa se manance cate 4 kiwi pe zi sau cate 1-2 fructe de grepfruit pe stomacul gol.
- De doua ori pe an, timp de o luna, se bea de trei ori pe zi ceai din frunze de patrunjel. Peste 10 crengute de patrunjel verde taiate marunt, se toarna 2 pahare de apa clocotita, se acopera bine sau se pastreaza in termos timp de 10 - 15 min., apoi se strecoara si se consuma cate 100 ml.
- De trei ori pe saptamana se sterg picioarele cu apa de gheata, de jos in sus, apoi pe locurile bolnave se aplica frunze de hrean sau varza. Apa de gheata se prepara in felul urmator: intr-o sticla de plastic de 2 1 se toarna 11 de apa, se adauga bucatele de lamaie taiata sau coacaze rosii si se pune la congelator. Dupa inghetarea apei, gheata se marunteste cu ciocanul si se pastreaza in continuare in congelator, inainte de folosire, in sticla cu gheata, se toarna un pahar de apa fiarta racita si se agita cateva secunde. Apa care se va folosi se toarna intr-un pahar, in care se inmoaie o bucata de tifon si, cu miscari rapide, se sterg picioarele. Frunzele se bat putin cu ciocanul inainte de a se aplica pe picioarele unse cu ulei, se infasoara cu o fasa de tifon si se lasa peste noapte.
- Cate 30 de min. inainte de culcare efectuati urmatorul exercitiu: va culcati pe spate, langa perete, ridicati picioarele in sus si le sprijiniti cu calcaiele de perete. Schimbati pozitia picioarelor din 5 in 5 min., le desfaceti la 45 °, le impreunati si le tineti cu calcaiele si genunchii stransi, puternic.
- Se aplica pe venele bolnave frunze de par incalzite bine in aburi sau apa fierbinte, care se toarna peste frunze timp de 40 - 50 sec.
- Daca seara, dupa orele de lucru, apar dureri de picioare sau de talpi insuportabile, se fac bai pentru picioare cu sare (o lingura cu varf de sare la 31 de apa), dupa care picioarele (talpile, genunchii si in
general toate locurile dureroase), se sterg cu otet. Dupa uscarea otetului, picioarele se infasoara intr-un prosop incalzit si se tin ridicate o ora. Metoda descrisa inlatura si crampele musculare.
- Dereglarea circulatiei sanguine provoaca amortirea degetelor de la picioare si crampe musculare. Se prepara un unguent dintr-un pahar de ulei nerafinat si 2/3 de pahar de foi de dafin tocate marunt, care se lasa la intuneric timp de 6 zile. Dupa o baie calda la picioare, se frectioneza zonele afectate cu acest unguent.
- 0 felie de paine alba se inmoaie in otet de mere, se presara cu bicarbonat de sodiu si se aplica pe venele bolnave pana apare senzatia de arsura.
- Pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, se foloseste un exercitiu simplu: stand in picioare va ridicati in varful picioarelor, dar nu mai mult de 1 - 2 cm, si apoi va lasati pe calcaie. Exercitiul se repeta de 20 de ori cu pauza de 10 sec. intre miscari (altfel exercitiul nu are rost, intrucat buzunarele venoase nu au timp pentru a se umple cu sange). Exercitiile pot fi repetate de 3 - 4 ori pe zi.
Deseori durerile de picioare sunt provocate de varice si tromboflebita. Maladiile acestea cer o atentie deosebita deoarece, nefiind tratate la timp, conduc la eczeme varicoase sau cangrena. Ca sa ajungeti mai repede la rezultatul dorit trebuie sa folositi nu numai o reteta, o metoda sau un medicament, ci toate metodele posibile, astfel incat maladia sa nu aiba scapare. Daca v-ati hotarat sa incepeti lupta cu varicele, trebuie neaparat sa va lasati de fumat; altfel nici un
Tratament nu va avea efect.
Fitoterapeutii cu experienta stiu ca, inainte de a incepe Tratamentul pentru varice, bolnavul trebuie sa treaca la un regim alimentar special. Timp de o luna nu se consuma carne de porc, slanina, se reduce la minimum consumul de grasimi animale, untul, produsele lactate grase ca: smantana, frisca, branza de vaci, laptele. De asemenea, se va renunta la consumul de produse alimentare dulci, grase, afumate, conservante. Nu se vor face bai cu apa fierbinte si nici sauna. Femeile vor renunta la incaltamintea cu tocuri inalte si la ciorapii cu elasticul prea stramt.
Pentru ca vasele sanguine sa-si pastreze cat mai mult timp sanatatea, trebuie sa adaugati zilnic in mancare o jumatate de lingurita de ceai verde.
Pentru tratarea varicozei se folosesc urmatoarele metode:
- Otetul de mere: se toarna pe palme si se freaca picioarele de jos in sus, dimineata si seara, in fiecare zi timp de 1 - 2 luni. Dupa fiecare frectionare picioarele se invelesc in servetele imbibate in otet de mere, se leaga apoi cu un prosop si se sta in pat sau in fotoliu, cu ele ridicate, timp de 30 de minute. in timpul Tratamentului trebuie sa beti de doua ori pe zi cate un pahar de apa cu doua lingurite de otet de mere. Otetul de mere folosit trebuie preparat in casa si nu procurat din comert. Prepararea otetului de mere in casa este descrisa in sitea "Comoara sanatatii", voi. I, pag. 15.
- Un efect foarte bun in eliminarea durerilor il au frectiile cu tinctura de Kalanchoe (Briofillium), o planta de camera cu frunze groase care face pui pe marginea frunzelor. Pentru prepararea tincturii se folosesc plante care au varsta de cel putin 8 luni. Frunzele se taie marunt sau se dau prin masina de tocat si se amesteca intr-un borcan, cu o cantitate egala de tuica dupa care se lasa la intuneric timp de 7 zile. Se foloseste timp de 4 - 5 luni, ca si otetul de mere pentru frectii, dupa care durerile de picioare dispar. Varicele insa dispar dupa o perioada mai lunga de folosire a acestei tincturi. - Se taie felii subtiri de rosii si se aplica de 3 - 4 ori pe zi, pe picioare.
- O felie de paine alba se inmoaie in otet de mere, se presara cu bicarbonat de sodiu, se aplica pe locul bolnav si se tine pana apare senzatia de arsura.
- Compresa cu otet se alterneaza peste noapte cu o alta compresa preparata din pelin pisat, amestecat in proportie de 1:1. in loc de pelin se poate folosi si feriga.
- Se prepara o alifie dintr-un galbenus de ou crud, amestecat cu aceeasi cantitate de miere de albine si de vodca. Se unge pe un servetel de in, se aplica pe locul bolnav iar pe deasupra, se inveleste cu celofan si cu un fular sau basma de lana. Procedura se repeta timp de 10 zile iar dupa o pauza de 10 zile se repeta din nou.
- Nu degeaba s-a spus ca fiecare boala a aparut impreuna cu planta care o vindeca. Oamenii cu varice care locuiesc la tara pot folosi toata vara, o buruiana cu care, fiecare taran, duce o lupta crunta: palamida. Se foloseste planta in intregime - inclusiv radacina - se spala bine si se taie marunt. intr-un ceaun umplut pe jumatate cu plante, se toarna apa, se fierbe 40 - 60 minute, se inveleste bine cu o plapuma si se lasa 4 ore. in fiertura se inmoaie fasii de bumbac sau in nevopsite, cu care se panseaza usor picioarele, de jos si pana sus. Lichidul nu se stoarce. Deasupra pansamentului se leaga celofan si o basma calda sau un fular de lana si se lasa timp de 2 - 4 ore.
- Strabunii nostri foloseau si alte metode in tratarea varicelor. Dimineata, adunau cu o bucata de in roua de pe iarba din poiana si isi infasurau picioarele.
- Un ulcior de lut umplut cu apa se pune pe pamant inainte de culcare. Dimineata, pamantul de sub ulcior il adunau cu lingura, il intindeau pe o panza de in, intr-un strat nu prea gros si il aplicau pe locul bolnav.
- Cu un succes vizibil se foloseau si produsele lactate. Pe locurile bolnave se aplica branza de vaci sau lapte acru. Venele umflate se ungeau cu smantana si deasupra se presarau cu pulbere de creta. Smantana mai poate fi amestecata cu frunze de Kalanchoe tocate.
- Vara si toamna puteti folosi pelin sau feriga. Imediat dupa ce culegeti una din plante, le tocati pana obtineti o masa uniforma, amestecati-le cu o cantitate egala de lapte acru. Se unge pe o fasa de tifon cu care se panseaza locurile bolnave. Dupa 5 zile de Tratament se face o pauza de 5 zile, dupa care Tratamentul se repeta, pana dispar varicele.
- 3 frunze de ficus se taie sau se toaca marunt, se adauga 0,5 1 de vodca, se astupa bine si se tin la intuneric timp de 7 zile. Se inmoaie in solutia obtinuta un prosopel, se aplica peste venele umflate, se infasoara cu un fular de lana si se lasa 4 - 5 ore, sau mai bine peste noapte. Compresele se fac zilnic, timp de 10 -15 zile.
- Luati cateva frunze de varza (cate trebuie pentru acoperirea locurilor afectate), stropiti-le cu agheazma, sau chiar apa curata, puneti-le intr-o punga de plastic, inchideti-o bine pentru a nu patrunde aerul si puneti-o la frigider, timp de 24 de ore, la 3 * 5 °C. A doua zi, inainte de culcare, spalati picioarele afectate de varice, cu apa rece fara sapun, dupa care stergeti-le bine. Frunzele de varza din punga de plastic se aseaza pe locurile afectate, se fixeaza cu un strat de fasa de tifon ca sa nu patrunda aerul si bolnavul se culca. Dimineata, frunzele se scot iar seara, inainte de culcare, procedura se repeta. Tratamentul dureaza 2 - 4 saptamani. Neaparat se tine regimul alimentar precizat la inceputul referatului despre varice, nu se poarta ciorapi terapeutici pentru varice si nici nu se infasoara picioarele cu pansament elastic. Procedura este contraindicata femeilor insarcinate.
- Castanele se folosesc in tratarea varicelor si de catre medicina oficiala (alopata). Se produce gel si unguent cu extract din castane. Puteti si dvs. sa preparati o tinctura care imbunatateste circulatia sanguina in venele bolnave. 50 de g de flori uscate sau fructe de castan maruntite se macereaza in 0,5 1 de vodca timp de 14 zile la intuneric si caldura, agitandu-se zilnic. Se consuma cate 30 - 40 de picaturi, de 3 - 4 ori pe zi, timp de 3 saptamani.
Urmatoarele doua retete ajuta nu numai in caz de varice sau tromboflebita, ci si in caz de artrita, dureri de articulatii si in zona lombara.
1. Castanele cu coaja cu tot se dau prin masina de tocat pana aproape se umple un borcan de 2 - 3 1. Se adauga tuica de 40 - 50 °. Cand este nevoie de Tratament, se scoate o cantitate de 200 g de preparat, se pune intr-un borcan de 0,5 1, se umple borcanul cu vodca, se agita bine de cateva ori si se lasa pana cand votca capata o culoare galbena. Cu solutia obtinuta se fac comprese. O bucata de bumbac se inmoaie in vodca, se scurge putin si se aplica pe locul bolnav. Se acopera cu celofan si se inveleste cu un fular sau basma de lana, sau cu o stofa groasa.
Daca aveti dureri puternice in zona abdomenului, puteti bea cateva linguri de solutie.
2. intr-un borcan de 0,8 1 se pun frunze de Kalanchoe taiate marunt, pana se umple 2/3 din borcan. Se adauga 50 g de flori uscate de castan si 250 ml de tuica. Se lasa 2 saptamani la intuneric si se agita zilnic. Se inmoaie un servetel din bumbac de culoare alba, se aplica pe zona bolnava, se acopera cu celofan si se infasoara cu un fular sau basma de lana, incalzita in prealabil. Se tine 3 - 8 ore. Pentru ca medicamentul sa aiba o putere deosebita, plantati Kalanchoe in gradina, la umbra. Pentru macerare se folosesc cele mai mari frunze (cat palma). - Se amesteca 1 pahar de miere de albine de mai cu un pahar de suc de ceapa. Se tine 3 zile in camera apoi 10 zile in frigider. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi, cu 30 min. inainte de masa.
-Pentru bolnavii de varice este indicata consumarea zilnica a fierturii din frunze de morcov in loc de ceai si apa.
-La dilatatia varicoasa a venelor trebuie sa se manance cate 4 kiwi pe zi sau cate 1-2 fructe de grepfruit pe stomacul gol.
- De doua ori pe an, timp de o luna, se bea de trei ori pe zi ceai din frunze de patrunjel. Peste 10 crengute de patrunjel verde taiate marunt, se toarna 2 pahare de apa clocotita, se acopera bine sau se pastreaza in termos timp de 10 - 15 min., apoi se strecoara si se consuma cate 100 ml.
- De trei ori pe saptamana se sterg picioarele cu apa de gheata, de jos in sus, apoi pe locurile bolnave se aplica frunze de hrean sau varza. Apa de gheata se prepara in felul urmator: intr-o sticla de plastic de 2 1 se toarna 11 de apa, se adauga bucatele de lamaie taiata sau coacaze rosii si se pune la congelator. Dupa inghetarea apei, gheata se marunteste cu ciocanul si se pastreaza in continuare in congelator, inainte de folosire, in sticla cu gheata, se toarna un pahar de apa fiarta racita si se agita cateva secunde. Apa care se va folosi se toarna intr-un pahar, in care se inmoaie o bucata de tifon si, cu miscari rapide, se sterg picioarele. Frunzele se bat putin cu ciocanul inainte de a se aplica pe picioarele unse cu ulei, se infasoara cu o fasa de tifon si se lasa peste noapte.
- Cate 30 de min. inainte de culcare efectuati urmatorul exercitiu: va culcati pe spate, langa perete, ridicati picioarele in sus si le sprijiniti cu calcaiele de perete. Schimbati pozitia picioarelor din 5 in 5 min., le desfaceti la 45 °, le impreunati si le tineti cu calcaiele si genunchii stransi, puternic.
- Se aplica pe venele bolnave frunze de par incalzite bine in aburi sau apa fierbinte, care se toarna peste frunze timp de 40 - 50 sec.
- Daca seara, dupa orele de lucru, apar dureri de picioare sau de talpi insuportabile, se fac bai pentru picioare cu sare (o lingura cu varf de sare la 31 de apa), dupa care picioarele (talpile, genunchii si in
general toate locurile dureroase), se sterg cu otet. Dupa uscarea otetului, picioarele se infasoara intr-un prosop incalzit si se tin ridicate o ora. Metoda descrisa inlatura si crampele musculare.
- Dereglarea circulatiei sanguine provoaca amortirea degetelor de la picioare si crampe musculare. Se prepara un unguent dintr-un pahar de ulei nerafinat si 2/3 de pahar de foi de dafin tocate marunt, care se lasa la intuneric timp de 6 zile. Dupa o baie calda la picioare, se frectioneza zonele afectate cu acest unguent.
- 0 felie de paine alba se inmoaie in otet de mere, se presara cu bicarbonat de sodiu si se aplica pe venele bolnave pana apare senzatia de arsura.
- Pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, se foloseste un exercitiu simplu: stand in picioare va ridicati in varful picioarelor, dar nu mai mult de 1 - 2 cm, si apoi va lasati pe calcaie. Exercitiul se repeta de 20 de ori cu pauza de 10 sec. intre miscari (altfel exercitiul nu are rost, intrucat buzunarele venoase nu au timp pentru a se umple cu sange). Exercitiile pot fi repetate de 3 - 4 ori pe zi.
0 comments :
Trimiteți un comentariu