background img

Articole noi

VARICELE

VARICELE

Definitie: varicele sunt dilatari permanente, neregulate, ale venelor superficiale ale gambei.
Etiopatogenie: exista variceprimitive sau idiopatice, datorite probabil unei mal­formatii congenitale a aparatului valvular, si varice secundare, care apar in anumite profesii ce reclama ortostatismul prelungit (frizeri, ospatari, spalatorese) sau dupa nastere, dupa tromboze venoase etc. Varicele sunt mult mai frecvente la femei.

Simptome: nu exista o concordanta intre manifestarile subiective si intensitatea vari celor. Simptomele subiective constau in oboseala, greutate sau dureri surde, localizate la gamba, accentuate de ortostatism si caldura, uneori crampe dureroase nocturne ori jena dureroasa. Durerile scad in intensitate, pe masura ce apar si se dezvolta cordoanele venoase, care au aspectul unor cordoane neregulate sau al unor pachete proeminente subcutanate.
Dupa o perioada de timp apare edemul, initial moale si numai dupa un ortosta­tism prelungit, ferm si permanent. Edemul este prezent si in varicele profunde, cand cordoanele venoase nu sunt vizibile.
Evolutia este cronic-progresiva. Complicatiile cele mai obisnuite sunt: trombo-flebita varicoasa, ruptura varicelor si insuficienta venoasa cronica (edem, eczema, fibroza ale tesuturilor, ulcer trofic varicos, celulita indurativa, dermatita pigmentara).
Tratamentul poate fi conservator sau chirugical.
Tratamentul conservator prevede evitarea ortostatismului, ciorapi elastici sau bandaje compresive, cure de repaus la pat, cu membrele pelviene ridicate, hidrote-rapie (bai simple, urmate de masaj sau dus scotian), medicatie venotropa (Tinctura hammamelis) sau injectii sclerozante. Injectiile sclerozante (in venele varicoase) sunt recomandate in caz de varice izolate, incipiente, si se fac cu salicilat de sodiu 10 - 20%, clorura de sodiu 20%, glucoza 66%, chinina 25%, Sclerosal etc. Se incepe imediat sub genunchi, se continua in jos, repetandu-se la 7 - 8 zile si se continua pana la obliterarea completa a varicelor.
Tratamentul varicelor prevede in linii mari:
• Indicatii de Tratament conservator:
- exercitii musculare si mers care actioneaza ca o pompa musculara a gambei (mers cel putin 20 de trei ori pe zi.);
- se contraindica pozitiile inadecvate ale corpului: statiunea verticala imobila, pozitia cu genunchii in unghi drept pelungita, genunchi peste genunchi;
- se recomanda pozitia ridicata a membrului respectiv, deoarece scade presiunea venoasa locala. Se repeta timp de 10 de mai multe ori pe zi. Noaptea se ridica picioarele din fata ale patului;
- se practica gimnastica in camera de doua ori pe zi (mers pe varful picioarelor sau pe calcaie);
- se recomanda practicarea ciclismului, natatiei, corectarea picioarelor plate, ortopedic, etc;
- tocurile inalte sunt contraindicate, la fel sosetele sau ciorapii supraelastici, baile de soare prelungite;
- se permite hidroterapia rece (comprese reci pe gambe timp de 20 , bai ale gambelor la 15 - 18°, 1 - 2 ori/zi;
- se combate obezitatea;
- compresiunea este un Tratament util. Se realizeaza prin fese, masaje usoare, inot, ciorapi elastici etc;
- Tratamentul medicamentos (cu rezultate mediocre) consta in administrarea de: Flavonoizi, Rutins, Rutosid, Venoruton, Glyvenol;
• Tratamentul chirurgical consta in sclerozarea vaselor varicoase (urmarind trom-bozarea varicelor) si Tratamentul chirurgical propriu-zis prin ligaturi si sectiuni venoase.
• Tratamentul ulcerului varicos se realizeaza fie prin terapie conservatoare, fie prin interventii chirurgicale. Tratamentul conservator foloseste aceleasi masuri ca in Tratamentul varicelor. Se mai recomanda comprese umede, unguente cu Lasonil, Hirudoid, Venoruton. Vindecarea definitiva a ulcerului varicos se poate obtine prin sectiunea venelor safene, perforante si comunicante. Pentru prevenirea recidivelor se trateaza varicele de vecinatate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE