background img

Articole noi

Zona Zoster, mai corect Herpes Zoster

Zona Zoster, mai corect Herpes Zoster

Zona Zoster, mai corect Herpes Zoster este o boala infectiosa provocata de un virus care atinge anumite portiuni ale sistemului nervos central periferic (radacinile posterioare din maduva spinarii si ganglionii) si care se manifesa printr-o eruptie veziculara in lungul unuia sau la mai multi nervi rahidieni sau cranieni, strict unilateral.

Virusul Zonei Zoster este identic cu cel al varicelei, insa se dezvolta intr-un organism imunizat (varicela da imunitate pentru toata viata).

Daca un copil care nu a avut varicela intra in contact cu un bolnav de Herpes Zoster, poate face boala varicela.

Virusul Herpesului Zoster se localizeaza in ganglionii spinali si in coarnele posterioare ale maduvei spinarii, producand leziuni inflamatorii locale, iar in teritoriul nervilor senzitivi si ai ganglionilor in care se afla virusul se produc vezicule, de unde si denumirea de herpes.

Simtome:


In afara de unele tulburari generale precum greturi, cefalee, subfebrilitate, bolnavul simte la inceput dureri, intepaturi, arsura pe teritoriul nervului afectat, de obicei toracic, pe traiectul unui nerv intercostal sau la fata, pe teritoriul unui nerv oftalmic. Poate fi afectat tot pe cale nervoasa pavilionul urechii, conductul auditiv extern, valul palatin si stalpul anterior al amigdalei.

Dupa 5 – 6 zile de la debut, in teritoriul nervilor afectati pe tegumente, apare un eritem, o roseata iar dupa cateva ore se dezvolta vezicule numeroase cu lichid limpede. Lichidul se tulbura dupa cateva zile iar apoi se usuca, ramanand cruste. Alteori insa, Herpesul Zoster se suprainfecteaza cu streptococi sau mai frecvent cu stafilococi. Durerile sunt destul de mari, bolnavul nu poate dormi noaptea, are dureri de cap. Pot aparea ulceratii ale corneei ochiului, iar ganglionii limfatici se tumefiaza si sunt durerosi. Diagnosticul este dificil de pus inainte de aparitia veziculelor. Se poate confunda cu nevralgia intercostala sau oftalmica sau cu suferinte pleurale (pleurita, pleurezie).

Tratament
- Antitermice de tip Aspirina, Paracetamol;
- Antiinflamatorii – numai nesteroide (fara cortizon) de tip Viox, Aulin, Diclofenac, Ketoprofen;
- Etiologic – pe cale generala Zovirax (Acyclovir) 4 gr/zi divizat in prize la interval de patru ore;
- Antibiotice - daca apare suprainfectare locala; se vor lua antibioticele pe care generala in functie de germenul infectant local. Daca este streptococ – Penicilina. Daca este stafilococ (de obicei) se va face un tratament cu Rifampicina 300 – 600 mg/zi (o capsula de Rimfampicina are 150 mg substanta). Acest antibiotic are si avantajul unei bune actiuni antivirale. Mai pot fi folosite si alte antibiotice, ca de exemplu Augmentin.
- Tranchilizante - intrucat bolnavul are dureri mari, nu se poate odihni, nu doarme, i se vor da tranchilizante de tip Xanax, Diazepam sau, la nevoie, chiar Haloperidol;

- Ceaiuri - igiena locala atenta la nivelul herpesului cu ceai de musetel.
Herpesul Zoster nu este o boala grea dar este foarte suparatoare, sacaitoare pentru bolnav, care nu se poate odihni si are dureri locale importante. Apare pe fondul unei rezistente scazute a organismului. Aceasta rezistenta scazuta imunitara poate fi in cadrul unor boli pulmonare, renale, dupa cure de cortizon, dar si asociata unor cancere sau chiar unei boli imunodeficitare grave. Cercetatorii francezi spun ca sub un Herpes Zoster trebuie cautata cauza care a dus la scaderea imunitatii organismului. Si acest lucru este cu atat mai necesar cand este vorba despre Herpes Zoster recidivant. Din aceste motive este util ca, in cazul unui Herpes Zoster, sa consultati medicul de familie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE