background img

Articole noi

Hematom

Hematom

Hematom se formeaza in urma unor contuzii, vasele de sange se pot rupe si sangele extravazat se aduna, formand un hematom, care se manifesta printr-o umflatura vanata, cu dureri locale. El se formeaza in special la bolnavii care au tulburari in coagularea sangelui. Este o colectie de sange (adunare la un loc, in afara vaselor) care apare prin ruperea unui vas mare de sange (de obicei din hipoderm) la interiorul corpului (fara sa poata curge la exterior = hemoragie externa, sau in locuri "goale" (organe cavitare ) din interior: stomac, plamani, vezica urinara.

Cum le clasificam si cum le recunoastem?
Hematoamele pot fi
1) Dupa adancime
a) superficial: deasupra fasciei care inveleste muschii / organele interne;
b) profund: sub fascii, in muschi sau printre organe...
c) visceral: in diversele organe interne: ficat, splina, rinichi...

2) Dupa delimitare
a) difuz: sangele nu sta intr-o zona, ci se infiltreaza de-a lungul vaselor, nervilor, printre muschi etc. ajungand si la distanta de locul rupturii vasului (Daca ajunge undeva si sub piele, apare o echimoza... tardiva!)


b) circumscris: sangele nu se poate raspandi si se aduna intr-un loc (ca o punga / o vezica) si apare o umflatura uniforma (cu forma regulata), elastica / mai moale in centru (fluctuenta) uneori insa cu senzatia ca ai strange in mana zapada (crepitanta - din cauza cheagurilor de sange).
Se poate ca hematomul sa fie prin ruperea / in apropierea unei artere => poate fi pulsatil (zvacneste).

Evolutie, complicatii
Din cauza ca sangele nu are unde curge liber, presiunea in hematom creste pana se egalizeaza cu cea din vas si hemoragia se opreste de la sine.
Exemplu tipic: Cucuiul (bosa sangvina)
Hematoamele mici se vindeca bine, se resorb. Cele mari nu se vindeca bine fara tratament de specialitate! Se pot infecta (abces) sau transforma (remaniere conjunctiva) intr-o "galusca" ce ramane definitiv si da necazuri!

Hematoamele mari pot sa comprime vase, nervi, alte organe din zona, cu consecintele de rigoare!
La hematom mare sau multe mai mici (cei politraumatizati!) s-au adunat in ele uneori litri de sange, deci pacientul trebuie tratat ca si cum ar fi pierdut mult sange, desi acel sange e in el (dar nu unde trebuie!)!

Tratament
- a se vedea daca nu sunt alte afectiuni (fracturi, hemoragii etc. )
- nu se "golesc" (punctioneaza)!!
- hematoamele mici: calmarea durerii, comprese reci, ungere cu creme speciale gen Lasonil....
- hematoamele mari (sau cele profunde, unde nu stim exact cum sunt): Tratam restul leziunilor + facem sa ajunga victima la spital !

Hematomul subunghial
Foarte dureros! Trebuie radiografie, caci e foarte posibil sa fie si fractura. Cele mici cu timpul dispar. Daca-s mai mari trebuie mers la chirurg, chiar daca nu dor, caci e risc de infectie (panaritiu)!

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE